#Decitit și #degătit: o rețetă de negresă inspirată dintr-o carte Nemira

În „Lecții de chimie”, de Bonnie Garmus, întâlnim un personaj puternic, o adevărată eroină, care spune tot ce îi trece prin minte și nu îi este teamă de consecințe: Elizabeth Zott – Chimistă. Gazda unei emisiuni de gătit. O forță neînfricată a naturii. 

Cina la șase, emisiunea în care ea nu le învață pe femei doar cum să gătească, ci și cum să gândească, devine repede un succes național. Maniera revoluționară în care eroina noastră interpretează gătitul este 100% științifică: „combinați o lingură de acid acetic cu un praf de clorură de sodiu“, își îndeamnă ea telespectatoarele.

Într-o zi, la emisiune, Elizabeth se decide să facă celebrele negrese, rețetă pe care o găsiți mai jos, alături de instrucțiunile specifice și informații prețioase de la chimista noastră.

— Avem un plan nou, a zis ea. Facem negrese.

Madeline s-a întins pe burtă în fața televizorului, cu picioarele în aer.

— Se pare că și-n seara asta mâncăm negrese, Harriet. A cincea zi la rând.

— În zilele mele proaste, fac negrese, a mărturisit Elizabeth. N-o să mă prefac că zaharoza e un ingredient esențial pentru bunăstarea noastră, dar eu, una, mă simt mai bine când o mănânc. Hai să începem.

Negrese la cină

Ingrediente (12 porții)

300 gfăină
300 gunt
400 gzahăr
50 gcacao
200 mllapte
300 gciocolată
4ouă
150 gmiez de nucă

Instrucțiuni

  1. Se pun într-o cratiță: laptele, zahărul, untul și cacaua. Se pun pe foc mic și se fierb până când totul este omogenizat. Se lasă să se răcească.

Negresele sunt cele mai bune când sunt făcute fie cu pudră de cacao de cea mai bună calitate, fie cu ciocolată de casă neîndulcită, a continuat Elizabeth. Eu prefer cacaua din Olanda.

  • În compoziția răcită se pun gălbenușurile, albușurile bătute spumă și făina amestecată cu NaHCO3.

Când adaug ouăle, a zis ea, proteina lor va împiedica bulele de aer îmbrăcate în grăsime să se disperseze la contactul cu căldura.

Se omogenizează și se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Se coace 60 minute la foc moderat.

  • Ciocolata se topește pe baie de abur. După ce s-a topit i se adaugă o lingură de unt moale și se amestecă energic.

Când pregătim hrana, nu creăm doar ceva bun de mâncat – creăm ceva care oferă energie celulelor noastre, ceva ce întreține viața. E foarte diferit de ce creează alții.

  • Când prăjitura este rece, se întinde ciocolata și se presară miez de nucă pisat și copt în cuptor, presărat fiind cu zahăr brun.

Nucile au un conținut crescut de vitamina E, sub formă de tocoferol, a spus ea. S-a dovedit că protejează inima.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *