#ReadingChallenge decembrie: citește o carte despre iarnă

Cititorii de cursă lungă se recunosc după câteva trăsături comune: au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar. Pentru ei am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim lunar împreună o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de To read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să iasă din zona lor de confort literar. Așa că hai să încercăm și alte genuri decât cele cu care suntem obișnuiți deja.

Am ajuns în ultima luna din an, decembrie, în care îți propunem să citești o carte despre iarnă. Anotimpul preferat al cititorilor acaparează poveștile din cărți și noi vrem să te ajutăm să intri în atmosfera magică a sărbătorilor, cu o ciocolată caldă, o lectură tematică, o pătură pufoasă și un blănos alături.

Iernile sufletului, de Katherine May te invită să accepți tristețea în toate formele ei. Cartea te ajută să înțelegi puterea retragerii din lumea care te înconjoară, descoperirea bucuriei și a momentelor care pot să-ți aducă odihnă. Este un memoir care te îndrumă să îmbrățișezi iarna vieții tale și să accepți momentele de pauză de care toată lumea are nevoie.

Anul viitor pe vremea asta, de Sophie Cousens spune povestea lui Minnie și Quinn, a căror viață a început în același minut, în aceeași zi, al aceluiași an. După multe momente dificile, Minnie ajunge să se vadă pentru prima oară cu Quinn după mulți ani. El este omul de afaceri și de success, iar ea aproape își pierde casa. Este o carte perfectă pentru momentul tău romantic, care te ține cu sufletul la gură și îți arată cum destinul a doi oameni complet diferiți se întrepătrunde în cel mai neașteptat mod.

Scrisoarea de Crăciun, de Emily Stone este o poveste de dragoste tulburătoare care o să îți frângă inimă. În fiecare decembrie, Josie le trimite o scrisoare părinților săi pe care i-a pierdut cu mult timp în urmă, într-o noapte de Crăciun. Doar că, anul acesta, Josie se întâlnește cu Max, un străin misterios, în drumul ei spre cutia poștală. Ia o cutie de șervețele lângă tine și lasă-te absorbit/ă de povestea de dragoste răvășitoare dintre cei doi.

Soldatul Iernii, de Daniel Mason este o poveste de război care ajunge din sălile de bal ale Vienei imperiale în pădurile de pe Frontul de Est și sălile de operație improvizate în sate. Lucius are 22 de ani și e student la medicină când Primul Război Mondial cuprinde Europa. Se înrolează în armată și ajunge împreună cu o asistentă misterioasă să învețe brutala meserie de medic în cele mai neprielnice condiții. Este o carte perfectă pentru momentul tău de escapism și îți oferă o ușă către un trecut dureros.

O zi de decembrie, de Josie Silver prezintă dragostea la prima vedere în cea mai pură formă a ei. Laurie nu este o fire romantică, până când îl vede pe Jack în stația de autobuz și inima o trădează. Convinsă că îi e sortit să-l revadă, îl caută timp de un an de zile în cafenelele din oraș. Speranța ei nu moare, deși eforturile ei par în zadar. La o petrecere de Crăciun a prietenei sale îl cunoaște pe noul ei iubit, Jack, bărbatul de care Laurie s-a îndrăgostit pe loc. „O zi de decembrie” este cartea ideală pentru nopțile lungi de iarnă, o poveste despre ea și el și iubirea care îți înmoaie picioarele.

Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig este povestea magică a lui Nikolas, un băiețel de doar 11 ani. El a primit o jucărie sculptată într-un nap de la părinții lui, bucuria lui fiind de nemăsurat pentru că mereu îi aducea zâmbetul pe buze. Dar într-o zi, tatăl lui dispare. Micuțul imediat își face bagajele și pleacă la Polul Nord pentru a-l căuta. Matt Haig aduce zâmbetul pe buze atât copiilor, dar și părinților prin povestea lui Nikolas. Este o carte perfectă pentru orice vârstă și pentru momentul tău magic.

Spiridușa adevărului, de Matt Haig primește blestemul de a spune mereu adevărul. Deși uneori era un lucru neplăcut pentru ea, greutatea vorbelor ei dispare când a cunoscut-o pe viitoarea cea mai bună prietenă a ei, Aada, o fetiță din Helsinki. Cartea este o poveste amuzantă despre ce înseamnă să fii uman și să greșești, să îi înțelegi pe cei din jurul tău, dar și despre magia prieteniei.

Dar motan dăruiește și Dar motan greșește, de Cristina Andone – Dar motan este cel mai iubit pisoi de către copii și părinți. Motanul Dar, foarte simpatic și buclucaș, stă alături de stăpânul și prietenul său, Toto. În cele două cărți de Crăciun, Dar învață care sunt cele mai frumoase cadouri de Crăciun și cum să învețe din greșeli. Dar descoperă că magia este în fiecare dintre noi și trebuie să fim blânzi și răbdători pentru a o descoperi.

24 de povești de citit înainte de Crăciun, de Brigitte Wininger este o antologie emoționantă cu povestiri care pot fi citite în orice timp al anului, dar mai ales în cele 24 de zile până la Crăciun. Este perfectă pentru copii, părinți și bunici și vorbește despre vastele ținuturi de vis, sate sau păduri îndepărtate. Alături de personaje, atmosfera poveștilor o să transforme nopțile lungi de iarnă în unele călduroase și pline de magie.

Inspirându-se din reprezentația pusă în scenă de George Balanchine în 1954 pentru New York City Ballet, ilustratoarea Valeria Docampo reușește să surprindă magia și farmecul acestei clasice povești de iarnă prin intermediul desenelor sale extraordinare. Crăciunul înseamnă brazi, globuri, zăpadă, cadouri, turtă dulce și…poveștile nemuritoare, pe care copiii le citesc de secole: Lacul lebedelor și Spărgătorul de nuci, cele mai faimoase opere de balet din toată lumea și sunt două povești clasice, pline de magia sărbătorilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *