Petrece vacanţa de 1 mai cu titlurile Nemira!

Există vreun mod mai bun de a petrece vacanţa de 1 mai decât citind? Probabil că nu, mai ales că vremea se arată destul de capricioasă. Prin urmare, fie că aceste zile libere îţi sunt umbrite de nori, fie că soarele iese din nou să ţi le lumineze, nimic nu e mai potrivit pentru timpul tău liber decât o lectură adevărată de la editura Nemira. Şi, crede-ne pe cuvânt, avem cărţi pentru toate gusturile şi ambianţele, indiferent dacă preferi muntele sau plaja din Vama Veche.

event cover

Vom începe cu Julian Barnes şi “Niveluri de viaţă”, ultima carte a celebrului autor britanic apărută în limba română, pe care poate ar fi bine s-o citeşti cât mai repede având în vedere că săptămâna viitoare se va desfăşura lansarea oficială a acesteia în România. Mai precis miercuri, 7 mai, de la ora 19.00, în mansarda primitoare a prietenilor noştri de la librăria Bastilia. Compania este, bineînţeles, cât se poate de selectă, astfel că ne vom întâlni cu patru mari iubitori ai literaturii acestui autor: Radu Paraschivescu, traducătorul cărţii, el însuşi un autor reputat, Marius Chivu, unul din cei mai influenţi critici literari români şi, de asemenea, autor de succes, Luiza Vasiliu, cunoscută personalitate culturală şi membră a redacţiei Dilema Veche şi Alexandra Rusu, formator de opinie literară şi fondator al unuia din cele mai interesante proiecte culturale din România: Booktopia, cunoscută şi ca “reţeaua socială prietenă cu cititul”.

NiveluriCât despre textul cărţii, nu putem spune decât că este un regal al stilului de mare fineţe cu care ne-a obişnuit Julian Barnes. Mai concret, el pleacă de la o premisă simplă, familiară fiecăruia dintre noi: ce se întâmplă când pui laolaltă două lucruri care nu au mai fost puse niciodată laolaltă? Dar doi oameni? Cel mai probabil lumea se schimbă, iar odată propulsat de acest declanşator narativ, autorul ne demonstrează cât de departe poate merge imaginaţia. Dar şi cât de fecunde pot fi asocierile pe care le creează, aparent din nimic şi totuşi convergând elegant şi firesc spre a da viaţă universului optimist al europei apusene a sfârşitului de secol al XIX-lea, cuprinsă de febra invenţiilor şi a cuceririi cerului. De altfel chiar spre înălţimea acestuia din urmă ţinteşte o bună parte a mizei cărţii, mai ales când îl aduce în prim plan pe Fred Burnaby, unul din pionierii călătoriilor experimentale cu balonul, obligat să recurgă la întregul său arsenal aventuros pentru a o cuceri pe celebra actriţă Sarah Bernhardt. Şi sigur că pornind de la acest reper axiologic al înălţimii, un autor de talia lui Julian Barnes deschide o discuţie a tuturor axelor şi nivelurilor posibile, dar despre acest aspect vom discuta mai mult chiar cu ocazia lansării cărţii.

O altă lectură pe care v-o recomandăm special pentru această perioadă este “În oraşul de aur şi argint”, de Kenizé Mourad. Aşa cum o sugerează titlul şi coperta, cartea este fascinantă, relatând povestea luptei pentru independenţă a poporului indian, dar văzută din perspectiva unei femei: Hazrat Mahal, sufletul rebeliunii împotriva forţelor Companiei Britanice a Indiilor de Est din anul 1857. Romanul celebrei descendente a ultimului sultan otoman, Murad al V-lea, este interesant mai ales din acest punct de vedere, al femeii nevoite să lupte pentru patria sa într-o lume dominată atât de bărbaţi cât şi de mentalitatea ultra-conservatoare a societăţii indiene din epoca respectivă, dar nu numai; în egală măsură de fascinant este şi modul în care autoarea reuşeşte să îmbine detaliul factual cu ficţiunea de cea mai bună calitate.

550p200

Nu putem încheia, desigur, fără a menţiona că acestea sunt numai două dintre cele peste 100 de titluri pe care vi le-am pregătit pentru această vacanţă în cadrul ofertei “Cartea de pe şezlong”. Asiguraţi-vă, prin urmare, că le treceţi în revistă pe toate înainte de a pleca în călătorie. Vă asigurăm că merită, mai ales că acum pot fi ale voastre cu o reducere promoţională de 45%. Vacanţă plăcută şi… lectură asemenea!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *