Despre Casele DUNE – O ocazie unică de a păși în trecutul DUNE

Universul Dune creat de Frank Herbert și dezvoltat pe parcursul a șase romane este o sursă inepuizabilă de povești, idei și personaje memorabile. Din fericire pentru fani, fiul său, Brian Herbert și-a dedicat cariera de scriitor continuării moștenirii tatălui său, începând cu o trilogie prequel – Casele Dune, care spun povestea care începe cu peste 30 de ani înainte ca Paul Atreides să pășească pe Arrakis.

Le poți găsi pe toate în ARMADA. Primele două volume (Dune. Casa Atreides și Dune. Casa Harkonnen) au apărut deja și sunt disponibile pentru comandă, iar Dune.Casa Corrino va fi în curând publicată.

Cu ce personaje ne (re)întâlnim în Casa Atreides?

  • Leto Atreides, tatăl lui Paul, proaspăt devenit capul casei Atreides
  • Baronul Vladimir Harkonnen, care deja comite acte de violență contra unor aliați din imperiu, făcând familia Atreides să pară vinovată
  • Prințul imperial Shaddam, care își asasinează tatăl ca să ajungă împărat.
  • Un tânăr Duncan Idaho care scapă de sclavia pentru familia Harkonnen
  • Planetologul Kynes care abia ce ia contact cu fremenii de pe Arrakis
  • Surorile Bene Gesserit care complotează fără ca nimeni să nu le știe exact agenda.

Ce secrete de culise aflăm din Casa Harkonnen?

Misterioasa planetă Ix – spațiul unde Shaddam al IV-lea, împărat timp de optisprezece ani deja, încearcă să sintetizeze mirodenia, ca să scape de influența tot mai deranjantă a Casei Harkonnen. Pentru asta se bazează pe consilierul său, Contele Fenring și pe Hidar Fen Ajidica, un maestru tleilaxu.

Viața lui Leto înainte de Jessica e mai tumultoasă decât știam din seria Dune. Înainte de Paul, a mai avut un fiu, Victor, cu dezmoștenita Kailea Vernius, pe care nu o poate lua de soție din motive de calcul politic. Ceea ce nu știe nimeni este că există un spion Harkonnen printre ei, unul care va susura îndoieli și gânduri negre în căminul lui Leto.

Cum a început povestea de dragoste dintre Leto și Jessica

Fiica din flori a Maicii Gaius Helen Mohiam și a baronului Vladimir Harkonnen, Jessica, îi este prezentată lui Leto ca un cadou din partea Bene Gesserit. La început Leto nu vrea să aibă de-a face cu ea, dar pe măsură ce Kailea se îndepărtează, se apropie tot mai mult. Și așa cum știm din Dune, cei doi se îndrăgotesc nebunește, iar Jessica nu va ține seama de ordinul Bene Gesserit de a-i naște o fată.

Cum ajunge Feyd-Rautha alături de baronul Harkonnen

Tot mai bolnav, Vladimir Harkonnen omoară toți medicii care nu îl pot ajuta cu boala lui misterioasă. Excepție face doctorul Yueh, care îi câștigă încrederea și care știm cum îi va fi răsplătită. Fratele baronului, Abulurd și tatăl lui Feyd-Rautha, va încerca să-l trădeze pe baron  și pentru asta va plăti cu viața.

Care e povestea lui Gurney Halleck

Fermier pe Giedi Prime, planeta Harkonnen, Gurney e martor la răpirea surorii sale de către agenți Harkonnen. O  caută ani de zile, urmează nenumărate piste false și, până la urmă, e prins de aceiași agenți și torturat. Supraviețuirea și evadarea lui sunt miracole care îl duc la Casa Atreides.

În Casa Corrino vedem cum se apropie confruntarea finală

Shaddam Corrino riscă totul și își joacă toate cărțile pe experimentele de pe planeta Ix, obsedat doar să fie singurul care controlează cel mai prețios bun din univers: mirodenia.

Atreides vrea să elibereze populația în sclavie de pe Ix, în vreme ce baronul Harkonnen, acum conducătorul Dune, are și el în vizor Ix-ul, dar tot pentru exploatarea populației, la fel ca Shaddam.

Și așa, cele trei forțe se angajează în acțiunile care duc, inevitabil, la ajungerea lui Paul Atreides pe Arrakis și schimbarea la față a întregului univers.


Seria Dune, de Frank Herbert, a fost publicată în ARMADA și o poți găsi în librării și pe nemira.ro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *