Ce citim de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret?

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, sărbătorită pe 2 aprilie, a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme, Hans Christian Andersen. Cu ajutorul bufniței noastre preferate, care și-a petrecut ultimele zile la Academia Buhuhu, cu cele mai noi apariții de la Editura Nemi și din colecția Nemira Young Adult, Echipa Nemira v-a pregătit cinci excursii magice, de neuitat, în  tărâmul poveștilor!

tineretului

1. Gregor și Profeția despre Năpastă

După o călătorie îndelungată și câteva însemnări de jurnal, Bufnița Nemi vă propune o nouă aventură în această primăvară: aveți curajul să vă întoarceți în Subpământ? În Gregor pământeanulSuzanne Collins ne-a introdus într-o lume fantasy bogată, în mijlocul unei înfruntări între ființele care locuiesc în Subpământ, un univers presărat cu secrete, legende și cele mai neobișnuite profeții. Rezolvarea enigmelor, construite sub forma unor puzzle-uri, cu piesele răsfirate de-a lungul acțiunii, pot face diferența dintre pace și război, prieteni și dușmani.

Seria se axează pe neînțelegerile, problemele și trădările ce apar între zburătoaretârâtoarețesătoarerozătoare și oameni, cele cinci categorii de ființe care locuiesc în Subpământ și care trebuie să găsească o modalitate de conviețuire și supraviețuire în misterioasa lume creată de autoarea seriei-fenomen Jocurile Foamei.

2. Copacul strâmb

Ilustrată de Brandon Dorman, cel care a realizat și ilustrațiile alb-negru pentru seria Tărâmul Poveștilor, Copacul strâmb este o lectură fermecătoare și sensibilă, ce ne poartă în adâncul pădurii, unde o fetiță se ascunde de răutatea celorlalți copii, care râd mereu de ea pentru că este diferită. Durerea dispare treptat după ce întâlnește un copac neobișnuit, cu rădăcini răsucite și trunchi ondulat. Fetița și copacul se împrietenesc și își împărtășesc problemele, protejați de liniștea pădurii. Copacul strâmb a învățat să își iubească unicitatea, și este mândru și recunoscător că este diferit. Cuvintele lui o încurajează pe copilă să își observe și să își aprecieze calitățile: nu trebuie să se ascundă în pădure, să pună la suflet răutatea copiilor care judecă fără să cunoască și să înțeleagă.

Cititorii, atât cei mici, cât și cei mari, o să fie fermecați de ilustrațiile colorate ce însoțesc Copacul strâmb și de legătura care se formează între cele două personaje, simboluri pentru maturitate, inocență și copilărie.

3. Babe, povestea porcului ciobănesc

Babe, povestea porcului ciobănesc, de  Dick King-Smith, este o fabulă modernă despre un purcel orfan (și domestic) care își dorește să devină câine ciobănesc. Alegorie, carte cu ilustrații și o poveste fermecătoare, pentru toate vârstele, volumul aduce în prim-plan numeroase teme morale și lecții importante de viață: înfruntarea și depășirea prejudecăților, respectul pentru cei din jur, acceptarea provocărilor, importanța recunoașterii defectelor și încrederea în propriile puteri și vise.

Babe, povestea porcului ciobănesc a câștigat Guardian Fiction Award în 1994, unul dintre cele mai prestigioase premii britanice pentru cărțile de copii, și a fost ecranizat în 1995 în filmul de succes Babe.

4. Rebelul nisipurilor

Trecând la literatura YA, Bufnița Nemi vă propune o călătorie în deșertul Miraji, unde te vei lupta cu djinni, creaturi mistice, atrase de magie, coșmaruri și metamorfici. După ce vei fugi din orașele Dustwalk și Deadshot, și dacă vei scăpa de soldații Sultanului, îl vei cunoaște pe legendarul Prinț Rebel, precum și pe Amani și Jin, „ghizii” tăi în această călătorie.

Sunt multe legende despre nemuritori, despre djinni: sunt zei nemiloși, care i-au creat pe oameni ca să se distreze, sunt unelte ale Distrugătorului Lumii, nu se deosebesc de metemorfici, sunt cele mai grozave ființe primordiale ale lui Dumnezeu, care, îngrozit de ideea de moarte, a strâns pământ și apă, și, cu ajutorul vântului, a modelat o ființă și i-a dat viață cu o scânteie. Indiferent de legenda pe care o preferi, trebuie să îți amintești două lucruri: djinnii sunt ființe puternice și înșelătoare, dar… nu pot să mintă. Un avantaj pentru tine, cititor neînfricat.

5. Partea întunecată a magiei

Hoţii, contrabandiștii şi magicienii niciodată nu se odihnesc; prin urmare, nu ar trebui să fiţi surprinşi că Lila şi Kell călătoresc în mai multe Londre și fură artefacte, atrăgând mânia tuturor asupra lor. Astfel, cititorii vor călători în Londra Roșie, care, odată cu separarea de celelalte Londre, a prosperat, în Londra Cenușie, unde magia este de mult timp uitată, dar nu pierdută, în Londra Albă, unde setea de putere i-a adus la putere doar pe cei cruzi și nemiloși, și ultima, dar nu cea din urmă, Londra Neagră… căzută pradă lăcomiei și a magiei negre. Londra Neagră este Londra dispărută.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *