Dacă este miercuri vorbim despre eReadere.
Săptămâna aceasta despre încă un eReader disponibil pe piaţa românească, dar mai puţin cunoscut: Bookeen, prezent deocamdată doar cu modelul Cybook Orizon. Acest dispozitiv se anunţă a fi un concurent important pe piaţa de profil de la noi prin facilităţile şi performanţele sale: wi-fi, touchscreen, greutate redusă etc.
Calitate vs preţ
Având un ecran senzitiv capacitiv performant (tehnologie SiPix), Cybook Orizon a renunţat la claviatura exterioară pe care o serie de alte eReadere o folosesc (iRiver Story sau Kindle). Fireşte, claviatura disponibilă este multi-touch. Din această pricină dimensiunile eReaderului sunt ceva mai mici decât ale celorlalte dispozitive comercializate la noi. Cybook Orizon dispune de conectivitate Wi-Fi, ceea ce permite, în afară de transferul uşor de fişiere, inclusiv navigarea pe Internet cu ajutorul browserului incorporat. Sigur, ecranul e-ink alb negru nu este recomandat pentru aşa ceva, dar accesul la Internet poate fi util atunci când dorim să consultam un dicţionar online sau o enciclopedie cum ar fi Wikipedia. Contrastul ecranului este remarcabil pentru un touchscreen, cele 16 tonuri de gri permiţând o lectură comodă.
Cybook Orizon are un aspect elegant, suplu şi compact. Impresia de fragilitate, generată la prima vedere de dimensiunile sale, dispare în clipa în care utilizatorul vine în contact cu eReaderul. Având o grosime de aproape 7,6 mm, este la ora actuală cel mai „subţire” cititor de pe piaţa românească. Accelerometrul permite trecerea uşoară de la modul portrait (vertical) la modul lanscape (orizontal). Este recomandabil ca sensibilitatea accelerometrului să fie potrivită astfel încât să nu permită ca la o simplă mişcare a mâinii să ne trezim cu pagina orientată altfel decât dorim.
Ordonarea cărţilor se face alfabetic, după numele fişierului, ca la majoritatea eReaderelor, accesul la cărţi făcându-se lesne, prin funcţia de căutare sau prin navigare din ecran. Odată selectată o carte, eReaderul reţine pagina curentă, astfel încât la o accesare ulterioară cartea se va deschide exact acolo unde ne-am oprit din lectură. „Răsfoirea” unei cărţi se face comod, pagina se întoarce cu degetul pe ecran în mod similar cum se procedează la un tablet.
Capacitatea de stocare de 2 Gb permite încărcarea unui număr de peste 500 de cărţi (între 500 şi 1000 de cărţi, în funcţie de dimensiunile fişerelor. Memoria internă poate fi mărită cu ajutorul unui SD-card până la 8 GB. Formatele suportate sunt: ePub (cu sau fără Adobe DRM), PDF, TXT şi HTML plus JPEG, GIF şi PNG pentru fişiere grafice.
Toate acestea conduc spre concluzia că Cybook Orizon este un eReader de toată isprava, chiar unul dintre cele mai bune care se pot cumpăra pe piaţa românească. Din punct de vedere tehnic aşa şi este. Totuşi, deocamdată, eReaderul are un dezavantaj important: preţul. Cybook Orizon se prezintă astfel ca un dispozitiv „scump” la vedere: 1075 de lei.
Procesor ARM926EJS(400 MHz)
Rezolutie 600 x 800 pixeli, 167 dpi
Display Multi-touch SiPix ePaper
Dimensiune display 6 inci
Grayscale 16 nuante
Baterie litiu-polimer – pana la 10.000 pagini / aprox. 3 saptamani
Memorie interna 2 GB
Extensie memorie 1 slot microSDHC (maxim 8GB, aprox 8000 titluri)
Dimensiuni 189.8 x 125.7 x 7.6 mm; greutate de 245 g
Conectivitate Wi-Fi (802. 11 b/g/n); Micro-USB
Formate suportate ePUB/PDF (cu sau fara Adobe DRM), TXT, HTML; foto: JPEG, GIF, PNG (grayscale)
Interfata Bookeen multi-touch; functie pentru marire/micsorare font prin touchscreen; swipe pentru schimbare pagina
Alte caracteristici Accelerometru (schimba automat intre modul portrait – landscape); Intant Reading – functie de stanby / revenire din stanby in 1 secunda; Web Browser inclus; interfata de 23 de limbi; 12 dimensiuni de font
Nota autorului: Cu un aspect elegant, conectivitate wi-fi, contrast bun al ecranului, confortabil la lectură, Cybook Orizon se prezintă ca unul dintre cele mai bune eReadere. Din păcate preţul este relativ mare. Totuşi, dacă dorim un cititor bun şi fiabil şi dacă dispunem de banii necesari, Cybook Orizon ar trebui să fie o opţiune. Nota 3,5.
Tweet
Intrebare: Review-urile acestea le faceti dupa ce luati contact direct si nemijlocit cu dispozitivele in cauza, sau doar analizand specificatiile tehnice oficiale?
Intreb pentru ca prin alte locuri pe unde am vazut acest reader recenzat, mai toata lumea se plangea de faptul ca ecranul este foarte refexiv (defect inerent al tehnologiei touchscreen), acest lucru ingreunand mult lectura. Ca urmare nu putea fi recomandat ca alternativa la Kindle, de ex.
Dumneavostra de ce nu ati adus in discutie acest aspect?
Cum se prezinta ecranul comparativ cu Kindle ? Ca pana la urma asta e cel mai important…
In caz ca mai aveti inca toata readerele testate, se poate pune acelasi text pe toate si facuta o evaluare obiectiva (a se citi ochiometrica) a calitatilor fiecarui ecran ?
Crocodilu, prin comparatie ecranele sunt la fel. Poate Kindle sa fie ceva mai „luminos”, dar asta s-ar putea sa fie doar o impresie subiectiva de a mea.
Dan, ecranul touchscreen de la Cybook Orizon este superior chiar si unor ecrane de la alte bookreadere care nu au touchscreen (spre exemplu iRiver Story). Cat priveste comparatia cu PRS 600, tot touchscreen, dar de la Sony, nici nu incape discutie. Fata de Kindle este cam la acelasi nivel, poate Kindle sa fie o idee mai ok. Nu prea vad cum un ecran SiPix sa fie „reflexiv”, cel putin nu cel de la Cybook Orizon. modelul acesta are totusi un mare pacat: pretul. Si da, toate modelele prezentate mi-au trecut prin mana.
Multumesc pentru raspuns. Intr-adevar pretul este un mare minus in comparatie cu concurenta. Si cand stam sa ne gandim ca acum un an un Sony PRS 600 il luai cu 1200-1300 de lei de pe okazii.ro si ziceai ca e super afacere… 🙂
Mie mi se pare ca o functionalitate importanta este prezenta unui dictionar incorporat (macar de limba engleza daca nu si pentru alte limbi). Sigur, accesarea prin internet a unor baze de date online este foarte utila pentru documentare ulterioara, dar eu imi doresc foarte mult sa pot sa vad prin simpla atingere un entry de dictionar enciclopedic pentru orice cuvant din text – si mai bine ar fi daca as putea sa adaug si adnotari pentru pagini (de ex. scurte note referitoare la continut) care sa ramana salvate. Stiu ca Kindle are dictionar incorporat, mai sunt si alte readere care au feature-urile astea?
Multumesc!
Vlad, observatia ta este corecta, un dictionar build-in este o unealta cat se poate de binevenita. In afara de Kindle, dupa stiinta mea, doar iRiver Cover Story are un dictionar incorporat. Desigur, ma refer doar la eReaderele comercializate la noi si pe care le-am testat. Altfel, sigur, exista si alte modele care ar putea avea aceasta functie.
Sony PRS 300, 350, 600, 650, toate au dictionare.
Aspoiu, si nici unul din gama Sony nu se comercializeaza in Romania. Inca 😉
Asa-i!.
Oare ce-o fi asta?: http://www.engadget.com/2010/02/16/energy-sistem-debuts-energy-book-2061-e-reader/
Pe net gasesti multe dictionare, chiar si in romana. La kindle 3 e usor sa schimbi dictionarul default.
Recent am descoperit cum sa fac carti folosind fluxul rss, astfel poti citi ultimele stiri de pe site-ul tau preferat si in metrou fara conexiune la internet.
Nu am inteles.
Nemira vinde eReaders sau eBooks?