Bookeen, un eReader scump la vedere

Dacă este miercuri vorbim despre eReadere.

Săptămâna aceasta despre încă un eReader disponibil pe piaţa românească, dar mai puţin cunoscut: Bookeen, prezent deocamdată doar cu modelul Cybook Orizon. Acest dispozitiv se anunţă a fi un concurent important pe piaţa de profil de la noi prin facilităţile şi performanţele sale: wi-fi, touchscreen, greutate redusă etc.

Calitate vs preţ

Având un ecran senzitiv capacitiv performant (tehnologie SiPix), Cybook Orizon a renunţat la claviatura exterioară pe care o serie de alte eReadere o folosesc (iRiver Story sau Kindle). Fireşte, claviatura disponibilă este multi-touch. Din această pricină dimensiunile eReaderului sunt ceva mai mici decât ale celorlalte dispozitive comercializate la noi. Cybook Orizon dispune de conectivitate Wi-Fi, ceea ce permite, în afară de transferul uşor de fişiere, inclusiv navigarea pe Internet cu ajutorul browserului incorporat. Sigur, ecranul e-ink alb negru nu este recomandat pentru aşa ceva, dar accesul la Internet poate fi util atunci când dorim să consultam un dicţionar online sau o enciclopedie cum ar fi Wikipedia. Contrastul ecranului este remarcabil pentru un touchscreen, cele 16 tonuri de gri permiţând o lectură comodă.

Cybook Orizon are un aspect elegant, suplu şi compact. Impresia de fragilitate, generată la prima vedere de dimensiunile sale, dispare în clipa în care utilizatorul vine în contact cu eReaderul. Având o grosime de aproape 7,6 mm, este la ora actuală cel mai „subţire” cititor de pe piaţa românească. Accelerometrul permite trecerea uşoară de la modul portrait (vertical) la modul lanscape (orizontal). Este recomandabil ca sensibilitatea accelerometrului să fie potrivită astfel încât să nu permită ca la o simplă mişcare a mâinii să ne trezim cu pagina orientată altfel decât dorim.

Ordonarea cărţilor se face alfabetic, după numele fişierului, ca la majoritatea eReaderelor, accesul la cărţi făcându-se lesne, prin funcţia de căutare sau prin navigare din ecran. Odată selectată o carte, eReaderul reţine pagina curentă, astfel încât la o accesare ulterioară cartea se va deschide exact acolo unde ne-am oprit din lectură. „Răsfoirea” unei cărţi se face comod, pagina se întoarce cu degetul pe ecran în mod similar cum se procedează la un tablet.

Capacitatea de stocare de 2 Gb permite încărcarea unui număr de peste 500 de cărţi (între 500 şi 1000 de cărţi, în funcţie de dimensiunile fişerelor. Memoria internă poate fi mărită cu ajutorul unui SD-card până la 8 GB. Formatele suportate sunt: ePub (cu sau fără Adobe DRM), PDF, TXT şi HTML plus JPEG, GIF şi PNG pentru fişiere grafice.

Toate acestea conduc spre concluzia că Cybook Orizon este un eReader de toată isprava, chiar unul dintre cele mai bune care se pot cumpăra pe piaţa românească. Din punct de vedere tehnic aşa şi este. Totuşi, deocamdată, eReaderul are un dezavantaj important: preţul. Cybook Orizon se prezintă astfel ca un dispozitiv „scump” la vedere: 1075 de lei.

Procesor ARM926EJS(400 MHz)

Rezolutie 600 x 800 pixeli, 167 dpi

Display Multi-touch SiPix ePaper

Dimensiune display 6 inci

Grayscale 16 nuante

Baterie litiu-polimer – pana la 10.000 pagini / aprox. 3 saptamani

Memorie interna 2 GB

Extensie memorie 1 slot microSDHC (maxim 8GB, aprox 8000 titluri)

Dimensiuni 189.8 x 125.7 x 7.6 mm; greutate de 245 g

Conectivitate Wi-Fi (802. 11 b/g/n); Micro-USB

Formate suportate ePUB/PDF (cu sau fara Adobe DRM), TXT, HTML; foto: JPEG, GIF, PNG (grayscale)

Interfata Bookeen multi-touch; functie pentru marire/micsorare font prin touchscreen; swipe pentru schimbare pagina

Alte caracteristici Accelerometru (schimba automat intre modul portrait – landscape); Intant Reading – functie de stanby / revenire din stanby in 1 secunda; Web Browser inclus; interfata de 23 de limbi; 12 dimensiuni de font

Nota autorului: Cu un aspect elegant, conectivitate wi-fi, contrast bun al ecranului, confortabil la lectură, Cybook Orizon se prezintă ca unul dintre cele mai bune eReadere. Din păcate preţul este relativ mare. Totuşi, dacă dorim un cititor bun şi fiabil şi dacă dispunem de banii necesari, Cybook Orizon ar trebui să fie o opţiune. Nota 3,5.

11 Commentarii

  1. Dan 16/02/2011 Reply
  2. crocodilu 16/02/2011 Reply
  3. Marian Truţă 16/02/2011 Reply
  4. Dan 16/02/2011 Reply
  5. Vlad 17/02/2011 Reply
    • Marian Truţă 17/02/2011 Reply
  6. warry 18/02/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *