Nina Jacobson, producătoarea filmului Jocurile Foamei, a cărui premieră va avea loc pe 23 martie, a acordat recent un interviu în care vorbeşte despre film, despre cariera sa şi, nu în ultimul rând, despre familie.
De când a terminat de citit Jocurile Foamei, Nina a decis că ea va produce filmul. Pentru asta, a vorbit mult timp la telefon cu Suzanne şi cu agentul ei, Jason Dravis. De asemenea, l-a rugat pe scenaristul şi producătorul Peter Hedges, care o cunoştea pe Suzanne din timpul unui program de scriere creativă, să o sune pe aceasta din partea sa, pentru a discuta despre afacere.
“Bryan Unkeless, care lucrează pentru mine ca vicepreşedinte de producţie, mi-a dat cartea în 2009. Nu am putut să o las din mână până nu am terminat-o. Eram complet obsedată de ea şi nu puteam concepe ideea ca altcineva să o producă. Era o poveste irezistibilă, iar personajul lui Katniss era realizat incredibil de bine. Câteodată ai o idee grozavă, dar nu ai un personaj atât de bun. Alteori e invers. Aceasta este o carte rară care le are pe amândouă“.
Când proiectul a luat viaţă, totul părea promiţător: cartea deja vânduse sute de mii de copii. În plus, compania Lionsgate a fost interesată de film şi pentru că nu făcuse nimic de genul acesta până acum. Între timp, cărţile au tot continuat să se vândă, deci era clar că filmul va avea un mare succes.
În perioada cât a lucrat la Disney, a făcut parte din diferite proiecte precum The Sixth Sense, Remember the Titans, Pearl Harbor, The Princess Diaries, The Chronicles of Narnia sau seria Pirates of the Caribbean. Pentru eforturile de a extinde rolul femeilor în această industrie, a primit în 2003 premiul Women in Film – Crystal. Peste doi ani, revista Forbes a numit-o una dintre cele mai puternice 100 de femei din lume.
Când se afla încă în spital, după naşterea celui de-al treilea copil al său, Richard Cook (fostul director Disney) a concediat-o la telefon, în urma unor restructurări ale studioului.
“În mod clar, este demoralizator să fii concediat. Dar oamenii au fost drăguţi cu mine şi m-au ajutat să mă şterg de praf şi să-mi asum un nou rol“, adaugă Nina.
Având trei copiii, un fiu de 13 ani, o fiică de 11 şi un alt fiu de 5 ani, este greu să se împartă între ei, mai ales că fiecare are activităţiile sale preferate.
“Fiica mea joacă fotbal, aşa că ne concentrăm activităţiile pe sportul acesta. De asemenea, ne jucăm mult Just Dance pe Wii, la momentul actual este foarte popular la noi acasă.
Fiului mei îi place să joace Modern Warfare, dar eu sunt groaznică la asta, mi se pare stresant şi sunt omorâtă constant.
Cât despre fiul meu cel mic, el încă nu este pasionat de jocuri video. În schimb, ascultăm multe cărţi audio“, povesteşte Nina.
Iată o listă cu şase persoane care au inspirat-o şi au învăţat-o lecţii importante:
Jeffrey Katzenberg (preşedintele consiliului de administraţie al DreamWorks Animation) a ajutat-o foarte mult în perioada cât a lucrat la DreamWorks, oferindu-i sfaturi “nemaipomenit de utile” legate de filmele pentru familie.
Tom Pollock (directorul Montecito Picture Co.) a avut o mare influenţă asupra ei în perioada cât a lucrat pentru el la Universal. “A avut multă încredere în mine, iar asta m-a făcut să am şi eu încredere“, spune Nina.
Dick Cook (fost director Walt Disney Studios) şi Michael Eisner (fondatorul The Tornante Co.) au învăţat-o să aibă încredere în instinctul ei şi că este ok să dai greş. “Ce am apreciat mereu când am lucrat la Disney a fost că niciodată nu existau aşteptări ca fiecare film să aibă succes. Ştiau că este o afacere grea. Uneori câştigi, alteori pierzi“, mai spune aceasta.
Skip Paul Bond (Senior Adviser, Centerview Partners) a ajutat-o de asemenea să aibă încredere în ea însăşi. Cei doi s-au cunoscut când ea lucra la MCA şi Universal.
Skip Brittenham (partener la Ziffren Brittenham) gândeşte “în afara cutiei” şi este “foarte direct, sincer şi onorabil, iar exact acesta este motivul pentru are mare succes”. S-au cunoscut în perioada când Nina lucra la Disney şi a fost confidentul, sfătuitorul şi avocatul ei.
Tweet
Incredibila poveste, m-au marcat aventurile prin care au trecut tinerii participanti la Jocurile Foamei. Poate chiar mai mult decat mi-am inchiput. Daca filmul va respecta tiparul cartii, cu siguranta o sa aiba un succes rasunator
Din pacate nu am mai prins loc la film,dar poate reusesc zilele astea. Din cate se vede cei care l-au vazut au fost placut impresionati atat de scenariu, cat si de prestatia actorilor.
Participa la concursul nostru si ai ocazia sa castigi o invitatie dubla la film 😀
Imi pare rau ca nu ai prins loc, eu am fost:D Nu am citit cartile inainte ca majoritatea, iar din trailer nu am inteles decat ca o sa fie pe placul meu. Dar filmul chiar m-a atins si tinutul Panemul a devenit casa mea pentru doua ore si ceva, eram acolo, implicat in fiecare actiune.
Daca ti-a placut filmul, iti recomand sa citesti si cartile 🙂 Macar pe ultimele doua, daca nu vrei sa citesti ce ai vazut deja in primul film.