Oare cum e să intri în pielea personajelor preferate? Să-ți pui costumul de cavaler și să te bați cu sabia din dotare? Dacă ești fan al imprintului Armada și citești mult fantasy probabil că știi despre ce vorbim. Și măcar de curiozitate suntem siguri că ai văzut vreun serial adaptat după cărțile tale preferate: Casa Dragonului, Outlander sau Witcher.
Ei bine, află că fermecătorul actor Graham McTavish a reușit să facă parte din aceste producții faimoase interpretând personaje precum Ser Harrold Westerling, Dougal și Buck MacKenzie sau Sigismund Dijkstra. Ne-am întâlnit cu el la East European Comic Con 2022 și am discutat despre iubirea lui pentru lumile fantastice, dorința din copilărie de a deveni scriitor și cum a ajuns actor, dar și experiențele de pe platourile de filmare și admirația sa pentru personajul lui Dracula.
Ai avut roluri într-o mulțime de producții fantasy. Te consideri un fan fantasy, este ceva care te atrage spre acest gen?
Știi, e straniu, uneori mă simt ca și cum aș trăi cu o sabie lângă pat și aș umbla îmbrăcat într-o pelerină, luminându-mi drumul cu o torță și călărind un cal. Cu siguranță în ultimii 12 ani am primit necontenit proiecte fantasy, încă de la Hobbitul. Nu le-am căutat eu, de fapt. Cred că în această industrie, o dată ce ești cunoscut pentru ceva anume, alți oameni vin către tine cu lucruri similare. Dar îmi place, iubesc proiectele fantasy.
Am fost un fan Urzeala tronurilor și am vorbit cu Ryan Condel, co-showrunner și scenarist pentru Casa Dragonului cu mulți ani înainte, am mai lucrat împreună de două ori. Mi-a povestit despre scenariul la care lucra, i-am spus că mi-ar plăcea să fac parte din proiect, iar el a fost încântat să lucreze cu mine. Și așa am ajuns să fac parte din distribuția serialului.
Dar acum filmez pentru The Witcher și iubesc lumea respectivă, toate lumile de fapt. Cui nu i-ar plăcea o lume în care există dragoni? Toate lucrurile astea sunt cele care îți stârneau imagianția în copilărie.
Simți că atragi cumva spre tine aceste proiecte, tu personal?
Da, genul fantasy mă iubește, sau așa simt uneori. Mi se pare că înțeleg lumile fantastice pentru că am crescut cu ele, mi-au plăcut, am citit despre ele, mi le-am imaginat eu însumi, am scris despre ele în copilărie. Așa că oportunitatea de a juca într-un show unde trebuie să înfrunți un monstru sau un dragon sau trăiești în Evul Mediu, unde trebuie să ai o sabie, totul e foarte atrăgător pentru mine.
Când erai mic, ce-ți doreai să devii când vei crește?
Voiam să fiu scriitor! Asta era ceea ce făceam atunci, voiam să fiu scriitor, așa că scriam mult. Am scris romane de aventuri în adolescență, apoi am început să scriu comedii pe care prietenul meu și cu mine le puneam în scenă. Așa am ajuns să mi se propună să joc într-o piesă, ceea ce nu prea mă interesa. Nici până azi nu știu de ce am acceptat. Dar am dat înainte și oamenii au râs și au aplaudat, așa că m-am gândit că e totuși ceva distractiv și așa a început totul. Apoi am continuat cu asta la facultate.
Dar atunci când ești mic, vrei să fii de toate. Am vrut să mă fac astronaut, cowboy, gladiator roman, am vrut să devin toate lucrurile despre care citeam, am vrut să trăiesc în vremea dinozaurilor. Așa că atunci când ți se oferă o șansă să joci un cowboy – cum am primit eu cu rolul din Preacher – e ceva ce nu-ți imaginai vreodată că s-ar putea întâmpla. Și-mi amintesc foarte clar că la filmări, atunci când am îmbrăcat prima dată costumul și am intrat într-un orășel dintr-un western călare pe cal, cu pistoalele mele, am avut nevoie de toată reținerea ca să nu sar în sus de fericire în șa, atât de entuziasmat eram!
Se simte și acum, entuziasmul tău e molipsitor.
Cine n-ar fi entuziasmat?
Ai jucat și în Casa Dragonului, și în Outlander și în multe alte producții care se bazează pe câte o carte. Sunt diferite lucrurile pe platou, atunci când scenariul e ecranizarea unui roman?
Poate fi diferit, dar depinde. Unele seriale respectă mai mult materialul sursă, cum a fost Outlander. Acolo, dacă vreo scenă nu era în carte, nu se făcea. Alte seriale nu sunt la fel de stricte, cum e Casa Dragonului. Romanul Foc și sânge e mai mult un șablon pentru poveștile din serial, așa că e un pic mai ușor. La Hobbitul, în mod clar s-au luat niște libertăți cu anumite elemente din carte. Așa că eu mă concentrez pe scenariu, nu mă gândesc atât de mult la cărți. Spre exemplu, n-am citit cărțile Witcher. Am citit prima carte pe care se bazează Outlander, Călătoarea, dar asta a fost tot. Și, evident, citisem deja Hobbitul.
Foc și sânge?
Am citit și Foc și sânge, da.
Mi-ai anticipat un pic următoarea întrebare, plănuiam să te întreb dacă preferi să citești cartea înainte, sau preferi să-ți cunoști personajul pe măsură ce avansează scenariul.
Da, prefer să-l descopăr pe parcurs, clar.
Pe lângă filme și seriale, ai lucrat și ca actor de voce pentru animații sau jocuri video, inclusiv Castlevania, unde ai fost vocea lui Vlad Țepeș. Cum te simți să fii în țara de unde s-a inspirat autorul romanului Dracula? Ți-ai dori să vizitezi Transilvania?
Da, mi-ar plăcea, dar partea tristă atunci când ești invitat la festivaluri și convenții este că nu poți sta prea mult timp. Eu trebuie să plec în noaptea asta, pentru că săptămâna viitoare trebuie să fiu pe platoul de la The Witcher. Dacă aș avea mai mult timp, mi-ar plăcea să merg în Transilvania, absolut. Mai ales că voi ați crescut cu figurile astea istorice, Vlad chiar a fost o persoană reală, ba chiar un adevărat personaj, genul de om care știa cum să transmită un mesaj.
Dar da, îmi place Dracula, am avut ocazia să-l joc și într-o piesă de teatru, și în Castlevania și e un personaj mereu fascinant pentru oameni. Oricine l-a jucat pe Dracula, te asigur, s-a simțit minunat. E un rol grozav și cred că oamenii o să-l tot pună în scenă atâta timp cât există actori pe lume.
Da, e un personaj care există de atât de mult timp și încă apare iar și iar în producții noi.
Poate cineva lucrează la un film nou cu Dracula chiar acum [râde] Pentru că poți face atât de multe cu el, mai ales atunci când îi explorezi latura umană, ceea ce cred că au făcut foarte bine în Castlevania. Așa devine mai interesant, pentru că nu e doar un monstru. Descoperi că are un suflet, are sentimente, suferă și asta îl umanizează. În același timp, este un supraom, iar combinația dintre cele două e grozavă.
Mă întrebam dacă l-ai cunoscut pe George R.R. Martin pe platourile de filmare de la Casa Dragonului. Ești un fan al romanelor sale?
Am citit o parte dintre ele, dar nu pe toate. Nu l-am cunoscut pe George, ori nu era pe platouri când filmam eu, deși am fost deseori pe platouri, ori pur și simplu l-am ratat. Mi s-a oferit ocazia să-l întâlnesc la San Diego Comic Con anul acesta, dar n-am putut participa pentru că lucram la Witcher. Și am filmat Preacher în New Mexico, primul sezon e filmat în Santa Fe, unde locuiește el acum.
Dar am mai filmat în New Mexico alături de Ryan Condal și atunci l-a cunoscut el pe George. De fapt, pur și simplu a pus mâna și l-a sunat, spunându-i că ar vrea să vorbească despre Game of Thrones și acea întâlnire a dus practic la acest serial. Ryan a dat un telefon spunând că ar vrea să stea de vorbă, George l-a chemat la el și acum avem un serial cu un buget de multe milioane de dolari, care a devenit cel mai mare show al HBO.
Exact, succesul serialului a devenit o știre care a apărut peste tot.
Asta e dovada că dacă ai o idee, dacă ai un vis… Îl admir mult pe Ryan pentru asta, că a făcut lucrurile să se întâmple din nimic, e foarte fain.
În timpul discuției noastre, am avut sentimentul că ești foarte conectat la ceea ce faci. Și cum călătorești mult, eram curioasă dacă atunci când ești într-un loc nou, te conectezi mai degrabă cu locurile sau cu oamenii?
Cu oamenii, clar. Mi-a plăcut mult să cunosc oamenii de-aici, sunt oameni foarte drăguți. Sună foarte banal, dar sunt foarte prietenoși și deschiși. Și sunt foarte primitori, vor să le iubești țara pentru că sunt mândrii de ea și vor să o împărtășească și altora. Nu încearcă să te țină la distanță sau ceva asemănător, am observat asta la toată lumea cu care am interacționat, de la șoferi la organizatori (ai East European Comic Con), toată lumea e simpatică.
Mă bucur că asta a fost ceea ce ai simțit aici și îți mulțumesc mult pentru interviu.
A fost foarte fain, mi-a plăcut!
Tweet