Din ce este făcută Armada. Pasul 1: The Big 7

Marian Coman

În urmă cu mai bine de cinci ani, când am început să schițăm imprintul Armada, am cântărit cu grijă toate componentele. Este ca atunci când ai lucra la o rețetă de prăjituri, știi? Ori la un parfum. Sau când ai construi o navă spațială. Sau când ai porni într-o expediție complicată către capătul lumii. Am pus totul pe hârtie, am măsurat, am făcut planuri și am privit în viitor. Ne-am uitat cu atenție inclusiv la acest moment. La momentul când tu o să citești acest text. Știam că va veni clipa în care îți vom dezvălui rețeta Armada. Știam că în cinci ani de zile o să avem vreo 200 de titluri publicate. Și știam că unele dintre ele îți vor intra adânc în suflet. Că vei visa personaje, că vei rosti replici, că vei reciti pasaje, că le vei sublinia ori că te vei opri din lectură și vei zâmbi, fascinat de lumile construite din cuvinte. Știam asta fiindcă în lungile discuții de la Nemira ne-am asigurat că în rețeta Armada am pus cele mai bune ingrediente. Astăzi, o să îți dezvălui cea mai importantă componentă.

Pasul 1. The Big 7

Alege tu metafora și spune-i cum vrei: blatul tortului, fundația, miezul, scheletul navei, coloana, tonul principal. Oricum l-ai denumi, miezul Armada este făcut din șapte mari autori. Sunt scriitori din generații diferite care abordează literatura în moduri cu totul și cu totul unice, visători care reușesc să traseze din cuvinte marginile unor noi realități. Să extindă, în fond, realitatea și să țeasă apoi, cu ajutorul minții tale, universuri întregi. Să se avânte în timp la mii și mii de ani depărtare, să pășească pe alte lumi ori să se întoarcă în alte vremuri. Și să te ia peste tot alături de ei folosindu-se de acest meșteșug magic care este literatura.

Cine sunt ei? Iată-i:

Stephen King. Omul care în urmă cu aproape 50 de ani era pe cale să arunce la gunoi manuscrisul romanului Carrie, dar care, uite, după jumătate de secol este cel mai ecranizat scriitor în viață, unul dintre cei mai citiți și mai prolifici autori din lume. Publicat de Nemira încă de la începutul anilor ’90, Stephen King este autorul a peste 60 de romane și peste 200 de nuvele și povestiri. În cei cinci ani de Armada, i-am publicat deja 21 de romane și 2 volume de proză scurtă, una dintre dorințele noastre fiind aceea de a aduce în limba română întreaga operă a scriitorului american. Dacă încă nu ai citit un titlu de Stephen King și nu știi de unde să începi, aruncă o privire peste articolul meu din PressOne. Sper să te inspire.

George R. R. Martin. Mai este cineva care nu a auzit de Urzeala tronurilor? Care să nu știe de John Snow, de Daenerys Targaryen ori de Tyrion Lannister? Serialul HBO a modificat industria de film de televiziune și a injectat în mentalul colectiv farmecul unei povești cu adevărat strălucitoare. Dar serialul, deși o performanță artistică și tehnică cu adevărat extraordinară, este numai o umbră a cărților lui George R. R. Martin. Cei care le-au citit știu exact despre ce vorbesc. Cei care nu au făcut-o încă ar fi bine să încerce acum. Publicată încă din 2007 de editura Nemira, seria Cântec de Gheață și Foc a fost reeditată de Armada într-o ediție elegantă, universul lui George Martin fiind completat apoi cu volumele ilustrate Foc și sânge și Înălțarea Dragonului. Dar George R. R. Martin nu înseamnă numai țesătura din jurul Tronului de Fier și sângele vărsat pe Westeros, Martin fiind, întâi de toate, un creator de povești science-fiction. Măsura talentului său se poate vedea în volumul Zburătorii nopții, apărut în Armada în 2019. Sunt un mare fan al lui George Martin, așa că nu pot încheia acest paragraf fără să te îndemn să citești interviul pe care i l-am luat în urmă cu patru ani, la Dublin. Este una dintre cele mai prețioase amintiri pe care le am.

Frank Herbert. În 1993 aveam 16 ani. Îmi amintesc când am deschis romanul Dune apărut în două volume la Nemira. Zilele și nopțile care au urmat citind, înfășurat într-o pătură portocalie ca într-o caisă, călătorind pe planete îndepărtate ori călărind viermi de nisip. Dune este, fără doar și poate, romanul esențial al literaturii SF. Armada a publicat toate cele șase romane din serie, dar pentru cei care doresc să se întoarcă pe Arrakis, am adus în bibliotecile românilor și o parte din efortul creativ al fiului lui Frank Herbert, Brian, de a duce mai departe munca tatălui său. Mă refer la seriile Preludiul Dunei și Legende Dunei, dar și la cele două romane care încheie seria originală, publicate anul acesta, pentru prima oară în limba română: Vânătorii Dunei și Viermii de nisip ai Dunei. Pentru amatorii de benzi desenate, am publicat în colecția Armada Comics și romanul grafic Dune, pe un scenariu de Brian Herbert și Kevin J. Anderson.

Andrzej Sapkowski. Dacă ești gamer, știi ce a însemnat Witcher pentru industria jocurilor video. Unul dintre cele mai bine vândute jocuri video la nivel mondial are la bază lumea creată de scriitorul polonez Andrzej Sapkowski. O lume pe care te invităm să o descoperti în cele opt romane ale seriei. Și fiindcă atunci când ne place un scriitor nu ne oprim doar la opera lui cea mai cunoscută, am început să traducem în limba română, direct din polonă, și Trilogia Husită din care am publicat deocamdată primul roman: Turnul nebunilor, un fantasy cu doar un pic de magie și o tușă fină de umor.

Diana Gabaldon. Felul în care Diana Gabaldon își injectează poveștile în istoria Scoției secolului al XVIII-lea este o lecție de migală în ceea ce privește documentarea. Pe fundalul unei epoci sângeroase, în care războiul este omniprezent, Gabaldon a adăugat personaje puternice, alături de un mix de aventură, romantism și călătorii în timp. Și toate acestea au dat naștere unei povești care a sedus milioane de cititori.

Liu Cixin. Uimitoare ca forță creativă, cu idei care te înfioară, purtându-te prin cuvinte până la capătul timpului și al spațiului, romanele lui Liu Cixin din seria AMINTIRI DIN TRECUTUL TERREI reprezintă, probabil, cea mai grandioasă epopee spațială scrisă până acum. Tragică, profundă, poetică și caleidoscopică, trilogia este una dintre acele opere complete care te bântuie multă vreme după ce îi citești ultima pagină. În ianuarie 2024, Netflix va lansa serialul realizat pe baza acestor cărți, așa că, dacă nu ai făcut-o până acum, ar merita să citești romanele lui Liu Cixin, înainte să vorbească toată lumea despre Problema celor trei corpuri.

Kim Stanley Robinson. Complexă, excelent argumentată științific și bine ancorată în realitate, trilogia MARTE a lui Kim Stanley Robinson pare a fi manualul perfect pentru colonizarea planetei Marte. După lectură, o să te trezești privind cu alți ochi proiectele spațiale ale lui Elon Musk. Pe lângă romanele marțiene, am publicat în Armada alte două volume de Kim Stanley Robinson: Aurora și Ministerul pentru viitor. Zilele trecute, Robinson a fost invitatul jurnalistului Vitalie Cojocari în platoul Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează. Scriitorul american a vorbit despre colonizarea planetei Marte, despre problemele climatice și sociale și despre cum omenirea poate evita o catastrofă dacă acționează până nu este prea târziu. O discuție cu cărțile Armada pe masă.

Acesta a fost pasul 1. Rețeta Armada conține mai multe ingrediente. Vorbim despre următoarele într-un articol viitor.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *