Din nou despre poveştile de dragoste

[…] ”Doi suntem, când cu umbra lor ne împresoară-n lume norii. Ce gânduri are soarele cu noi — nu ştim, dar suntem doi…” (Cântec în doi, Lucian Blaga)

Orice definiţie sau explicaţie ar avea dragostea, oricum ar fi trăită ea, cu exuberanţă şi pasiune sau cu suferinţă şi îndoială, întotdeauna ea se trăieşte în doi. În orice timp şi în orice loc, iubirea înseamnă împărtăşirea emoţiilor, nevoia de celălalt şi căutarea lui, înseamnă, uneori, melancolie, dor, amintire, neputinţă.

Poveştile de dragoste, fie că sunt fericite sau triste, ne-au încântat mereu sufletele. Scrise în zile cu soare sau în nopţi fără lună, unele dintre marile poveşti de dragoste, semnate de autori de seamă ai literturii universale, reprezintă adevărate bijuterii de preţ, lăste moştenire, pentru a ne încălzi sufletele.

Volumul Şapte poveşti de dragoste reprezintă una dintre cele mai izbutite încercări de a cuprinde, ca într-o cochilie de perlă, acele poveşti care au avut darul, la vremea lor, să încânte, să emoţioneze, să răvăşească inimile cititorilor.

”Scrisoare de la o necunoscută” de Stefan Zweig deschide acest cufăr al comorilor literare, spunându-ne o istorie ce a fascinat şi tulburat generaţii întregi, transpusă fiind şi pe marele ecran în 1948, în regia lui Max Ophuls. Cu siguranţă unul dintre cele 1000 de filme pe care ar trebui să le vedem măcar o dată în viaţă şi în mod cert una dintre cele mai sensibile, dureroase şi romantice poveşti de dragoste din istorie, ”Scrisoare de la o necunoscută” a trecut cu brio testul timpului, rămânând şi azi un simbol pentru tot ceea ce este mai uman, mai profund şi mai frumos în oameni.

”Eleonora”? Considerată de unii critici un poem în proză, considerată de alţii o încercare literară prin care Edgar Allan Poe şi-a justificat faţă de sine însuşi alegerea de a se recăsători după moartea soţiei sale, această nuvelă scurtă păstrează trăsăturile tematice din opera care l-a consacrat pe Poe, de la puternica nuanţă auto-biografică şi până la elementele de fantastic şi funebru, fiind totodată şi o frumoasă poveste de dragoste. Un aproximativ happy-end, o proză scurtă, intensă şi puternic încărcată emoţional, ”Eleonora” se aliniază cu eleganţă celorlalte poveşti de dragoste din volum.

Călătoria printre poveştile de dragoste nu îl putea ocoli pe inegalabilul Guy de Maupassant, ilustru reprezentant al moştenirii literare franceze şi poate unul dintre cei mai complecşi nuvelişti ai tuturor timpurilor. Scriitorul care a abordat toate emoţiile umane, toate valenţele şi veleităţile sufletului, autor a peste 300 de nuvele, Maupassant nu putea fi prezent în acest volum decât prin intermediul povestirii ”Fericire”. O nuvelă cu iz autobiografic, ”Fericire” spune povestea unei întâlniri, a unei vieţi, a unui destin.

Citeşte mai mult pe Cosmopolitan.ro

Autor: Andreea Sterea

Dacă vă interesează şi alte titluri din Colecţiile Damen Tango, Bonton, Erotikos sau Glossy Books profitaţi de reducerea de 40% oferită de Editura Nemira, pentru a vă face un cadou deosebit în luna femeilor!

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *