Domnilor, este o onoare…

Mijlocul lunii februarie este un prilej pentru a sărbători ziua de naștere a doi autori foarte diferiți ca stil și abordare, dar legați printr-o trăsătură comună de necontestat: talentul literar.

Primul, născut în 15 februarie, este un om de litere german, adânc preocupat de micile detalii ale vieții cotidiene. Atât de preocupat, încât le-a dedicat o parte semnificativă a scrierilor sale, analizând, comentând și crâcnind asupra lor, într-o serie de volume ce au amuzat, încântat și pus pe gânduri deopotrivă cititorii din lumea întreagă.

Ce îl sâcâie pe Hannes Stein, pentru că despre el este vorba? Am putea spune simplu, totul. De la maniile vecinilor de palier până la caracterul mărunt și arogant al funcționarilor publici, de la neajunsurile transportului în comun până la stupizenia emisiunilor de știri, toate aceste scene de viață, care ne sâcâie pe toți într-o oarecare măsură, nu reușesc să treacă pe lângă Stein fără a își primi porția de ironie acidă, însoțită de observații, de altfel, pertinente.

Ce a reușit Stein să realizeze cu Enciclopedia lucrurilor care mă sâcâie zilnic. Mic tratat pentru intelectuali agasați a fost să spună cu voce tare, în public și fără perdea, adevărul despre viață.

Acest ”cronicar al cârcotelilor”, dacă ne putem exprima așa, este și autorul altor două volume, la fel de amuzante și pline de înțelepciune și har: Cum să ai întotdeauna dreptate, un ghid de conversație complet neconvențional, dar cu atât mai util oamenilor care vor să învețe tainele unei discuții în contradictoriu de mare rafinament, și ”Cum m-am lăsat de gândit” – ceea ce este o contradicție în sine, pentru că Stein nu se va lăsa de gândit niciodată.

Cel de-a doilea autor pe care îl sărbătorim, s-a născut cu o zi mai târziu decât Stein, dar cu 11 ani mai devreme, în 1954, iar ca stil literar, nu a făcut altceva decât să cucerească genul science-fiction cu o proză viguroasă, întunecată, de factură fabulos-mistică, dar fără să se limiteze la atât. Cunoscut publicului român pentru volumele Spectrul lui Phlebas și Pași pe sticlă, Iain M. Banks a primit în anul 2008 din partea publicației The Times o nominalizare în ”Topul celor mai mari autori britanici din 1945 și până în prezent.”

Jonglând între SF-ul clasic, de categorie grea, și literatura mainstream, Banks s-a remarcat de-a lungul anilor prin imaginația neobișnuită și stilul aparte de a-și scrie romanele, fiind de altfel un autor prolific: îi poartă numele zeci de lucrări de ficțiune și SF, o colecție de nuvele, lucrări de non-ficțiune, articole în publicații prestigioase.

Părintele seriei ”Cultura”, care la ora actuală cuprinde 10 volume, ultimul dintre ele publicat în 2012 cu titlul ”The Hydrogen Sonata”, Banks este cunoscut pentru replicile sale pline de umor, dialogurile spirituale și universurile complexe pe care le crează.

Și ca să îl cităm pe Banks, ”nu scrii space-opera într-un aspirator.” Așadar, nici noi nu vom putea să vă povestim tot ce ar fi de povestit despre acești doi autori într-un singur articol. Putem numai să vă invităm să îi descoperiți singuri…

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *