Dosarul unor filme anunțate

Coperta Christine FallsPoate că puțini dintre noi au auzit de William John Banville. Dar ce facem când auzim de Benjamin Black? Zâmbim conspirativ și ne pregătim pentru o lectură cu adevărat frumoasă. Este neobișnuit să asociezi literatura polițistă cu acest adjectiv, dar ce reușește Banville / Black să facă în cărțile sale este destul de neobișnuit. Recunoscut pentru un stil cu totul aparte, liric și pătrunzător, ce aduce mai mult a Nabokov, Banville singur mărturisește că și acum caută să armonizeze ficțiunea cu poezia într-o nouă formă de artă.

Banville este cunoscut publicului roman mai ales pentru seria de romane care îl are ca protagonist pe Quirke. Medic legist din Dublin și pasionat de investigarea acelor decese suspecte pe care le întâlnește la morgă, Quirke are un umor negru și ascuțit, urmărind misterul până la capăt și dezlegându-l cu o intuiție uluitoare.

Cunoscătorii vor fi încântați să afle că BBC 1 va transpune seria Quirke în 3 filme pentru televiziune, personajul principal fiind jucat de nimeni altul decât de faimosul actor Gabriel Byrne. Cele trei romane selectate pentru a fi adaptate pe ecran sunt Christine Falls, The Silver Swan, și Elegy for April, iar filmările vor începe în Dublin spre finele acestui an.

Se mai spune despre Banville că ar fi fost provocat să îl readucă la viață pe Phillip Marlowe, detectivul creat de Raymond Chandler, dar este numai un zvon încă. Fanii celor doi autori așteaptă confirmarea acestui proiect ce cu siguranță va deveni un success răsunător în literatura de gen, pentru că dacă există un autor contemporan care să fie în stare să recreeze umorul, sarcasmul, umanitatea ascunsă sub masca de dur al lui Marlowe, atunci numai Banville poate fi acela.

Autor: Andreea Sterea

2 Commentarii

  1. IB 30/08/2012 Reply
  2. Veronica 01/09/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *