Elfii, ajutoarele Moșului, în “Enciclopedia Crăciunului”!

Simțiți și voi agitația ultimelor pregătiri pentru Sărbători? V-ați lovit deja de goana unui oraș întreg după cadouri de Crăciun?

Dacă da, atunci astăzi este timpul să aflați micile secrete ale ajutoarelor lui Moș Crăciun, să vedeți de ce și-au schimbat reputația de-a lungul timpului și mai ales, să învățați cântecelul prin care puteți obține un frumos cadou din partea Elfilor!

Elfii sunt mici fiinţe supranaturale asociate în prezent cu Crăciunul, ei fiind aceia care îl ajută pe Moş Crăciun la Polul Nord.

Elfii nu au avut însă întotdeauna un caracter atât de plăcut. Îşi au originea în ţările scandinave, în nissen şi tomten, elfii de fermă şi elfii de casă, care puteau fi prietenoşi dacă li se ofereau daruri, sau rău-voitori în caz contrar, mai ales de Crăciun când, aşa cum este obiceiul în Danemarca, trebuie să li se lase afară un bol cu lapte.

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reputaţia lor a început să se schimbe în bine, o dată cu eforturile de a transforma Crăciunul într-o sărbătoare axată mai mult pe copii. Într-o poezie publicată în 1859 în revista americană Harper’s Weekly, se spunea despre Moş Crăciun că “are la lucru elfi mulţi, <<Toţi muncind din răsputeri>> Să pregătească mii de daruri minunate…” (Vezi planşele color, fig. 21.)

Poate că nici o ţară nu acordă elfilor un rol atât de important în sărbătoarea Crăciunului, precum Islanda, care are bogate tradiţii folclorice referitoare la aceste fiinţe supranaturale şi la modul de a le îmbuna în lungile nopţi de iarnă. Se crede că elfii îşi schimbă domiciliul în fiecare seară de An Nou. În aceste momente este posibil, deşi periculos, să obţii de la ei aur, întrerupându-le activitatea, însă majoritatea islandezilor preferă să-i lase în pace. Gospodinele îşi pot asigura favorurile lor îngânând în ajunul Anului Nou următorul cântecel:

Cei care vor, să vină;
Cei care vor, să plece;
Cei care vor, să rămână
Fără a ne face rău mie sau alor mei.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *