Este uşor de găsit printre oricare dintre noi. Chiar dacă în realitate ea nu poartă un arc, nu invocă dragoni şi nici nu mută obiectele din loc numai cu puterea minţii, ea totuşi există. Lumea aceasta s-a închinat eroinelor ei, cu admiraţie şi respect. Mari regine, luptătoare de seamă, spioane celebre sau detective de o perspicacitate uluitoare, hoaţe sau vrăjitoare, femei simple sau reprezentante ale înaltei societăţi, istoria le datorează o adâncă recunoştinţă pentru felul elegant, uneori violent, alteori demn şi calm, de cele mai multe ori fascinant, cu care au impresionat şi condus umanitatea.
Dar vremurile Lucreţiei Borgia sau ale lui Mata Hari au apus, deşi ele sunt nemuritoare. Lumea avea nevoie de noi eroine, de noi arhetipuri feminine cu care să ne identificăm, pe care să le admirăm, alături de care am vrea să pornim în luptă pentru a demonstra încă o dată, dacă mai era nevoie, că în ciuda fragilităţii tipic feminine se ascund mândria, onoarea, ambiţia, simţul dreptăţii şi dorinţa de a îşi depăşi condiţia.
Ciudată, abuzată, letală. Cam aşa ar putea fi descrisă Carrie, personajul care i-a adus lui Stephen King celebritatea. Poate una dintre cele mai controversate anti-eroine, povestea lui Carrie este sumbră şi spectaculoasă totodată. Puţini sunt cei care vor putea uita zguduitoarele drame interioare prin care trece aceasta pentru a le demonstra tuturor că este o fată normală, care îşi doreşte doar o viaţă normală, cu prieteni, cu distracţiile tipice vârstei, cu un iubit şi cu speranţa la o viaţă mai bună. Carrie ne-a speriat probabil pentru totdeauna, dar aceasta nu o face pe ea mai puţin frumoasă în imensitatea durerii şi forţei ei de a rupe toate zăgazurile normalităţii pentru a îşi reclama dreptul la viaţă.
Într-o altă notă, avem luptătoarea absolută: Katniss Everdeen, adolescenta creată de Suzanne Collins, a demonstrat prin verticalitatea ei morală, prin spiritul ei pur şi prin anevoiosul ei traseu iniţiatic că o faţă dulce poate ascunde o tărie de caracter nebănuită. Eroina Jocurilor Foamei este una dintre acele femei menite să fie admirate şi adulate, nu numai pentru că reuşeşte fizic să depăşească teroarea probelor la care e supusă, ci o face cu o demnitate de regină.
Daenerys Targaryen, femeia de o frumuseţe aproape ireală, îşi revendică dreptul la tron şi nici un război civil, nici un complot şi nici o armată nu o pot opri. Eroina lui George R. R. Martin ne arată că femeile nu sunt destinate a fi simpli pioni în jocul nedrept al unor intriganţi versaţi, ci pot muta muniţii din loc pentru a obţine ceea ce îşi doresc. Nu fără compromisuri, nu fără complot din partea lor, nu fără a pune totul în joc pentru a ajunge în locul care li se cuvine de drept.
Surorile Bene Gesserit au făcut şi au desfăcut soarta oamenilor şi a unei întregi civilizaţii. Protectoare, manipulatoare din umbră, înţelepte şi viclene, fără ele nu ar fi existat un Univers Dune. Există pentru a servi, acesta este crezul lor, dar “vrăjitoarele” nu sunt nici pe departe numai simpli piloni de susţinere, pentru că scopul lor este de a călăuzi, a lumina omenirea în drumul ei. O colectivitate ce acţionează ca un tot unitar, o singură voce şi o singură motivaţie, surorile Bene Gesserit demonstrează dincolo de orice fărâmă de îndoială că femeile nu numai că pot conduce lumea, ci o fac la un nivel de strategie şi organizare pe care mulţi conducători şi l-ar fi dorit.
Se spune că femeile sunt încă un mister şi nimeni nu a reuşit încă să le desluşească, să afle ce vor. Se spune că femeile sunt slabe. Se spune că femeile nu au instincte războinice şi nu nu au capacităţi de lider. Istora ne spune, însă, altceva. Iar lumea noastră, cea de acum, sătulă de false prejudecăţi, se înclină cu respect în faţa unor eroine pe care cu siguranţă că nu le va uita niciodată.
Vrei să ştii cine sunt aceste eroine? E simplu. Nemira le-a dus împreună pe cele mai reprezentative personaje feminine, de ieri şi de azi, chemându-le din ţinuturi fantastice sau din tenebrosul Bucureşti de altă dată, pentru a ţi le prezenta. Eroinele Nemira nu au fost niciodată mai aproape de tine ca acum!
Tweet