Raymond Chandler a făcut subiectul a numeroase articole, recenzii și analize de-a lungul timpului, toate scoțând în evidență geniul autorului pentru situații complicate, acțiuni pline de suspans și un personaj ca nimeni altul: Philip Marlowe. Cinic, patinând pe gheața subțire a unui misoginism subtil, aproape alcoolic, cu siguranță vicios și afișând în permanență un aer rece, înclinat spre sfidarea autorității și gata oricând să aplice unele ”corecții” fizice acelor infractori care nu cooperează, Marlowe ascunde o minte ascuțită, o putere de deducție strălucită și valori morale imposibil de clintit. Poate că sunt rare ocaziile în care cineva îl prinde nebăut, dar nimeni nu îl va putea corupe pe acest individ care atrage și impune respect din secunda în care a deschis gura.
Jim Madison Davis, scriitor american, eseist, profesor de „creative writing” la Universitatea din Oklahoma şi preşedintele „International Association of Crime Writers”, afirma într-un interviu acordat anul trecut în România că ”Philip Marlowe încearcă să îndrepte un rău anume. Nu schimbă oraşul, nu îi schimbă pe poliţişti, nu schimbă răul de acolo, dar îşi propune să îndrepte o anumită fărădelege şi asta şi face până la sfârşitul cărţii. E o atitudine foarte diferită, e vorba despre Philip Marlowe, individul care dă dovadă de putere în timp ce alţi oameni sunt slabi.”
Alături de Sherlock Holmes și Hercule Poirot, Philip Marlowe se încadrează cu succes în galeria eroilor care și-au făcut celebri creatorii, căpătând aproape o personalitate proprie, dincolo de caracterul lor ficțional. Prototip al ”băiatului rău”, Marlowe devine un simbol pentru diferența dintre aparență și esență, dintre realitatea dură de zi cu zi și poezia unui suflet nobil.
Chandler a reușit nu numai să creeze un personaj memorabil, chiar dacă întreaga sa colecție cuprinde un număr mic de romane, ci a reușit să lase și o moștenire. Cinematografia nu îl va uita niciodată pe Humphrey Bogart jucându-l pe Marlowe într-unul din cele mai bune romane ale autorului american, Somnul de veci, sau pe Elliott Gould interpretând rolul detectivului într-un clasic policier noir Nu-i ușor să spui adio.
Dar moștenirea pe care a lăsat-o Raymond Chandler continuă dincolo de timp, influențând generații intregi de scriitori. De curând, a apărut un anunț conform căruia autorul de literatură poliţistă John Banville, cunoscut publicului român sub pseudonimul Benjamin Black, va scrie o carte, avându-l drept personaj principal pe faimosul detectiv Philip Marlowe, creat de Raymond Chandler. Romanul, a cărui acţiune va fi plasată în anii patruzeci, în decorul fictiv al Bay City, California, va fi publicat anul viitor.
Cu alte cuvinte, Philip Marlowe este nemuritor, la fel cum nemuritoare sunt și replicile acestuia. Dacă vreți să participați alături de celebrul detectiv într-o cursă nebunească pentru aflarea adevărului, profitați de reducerea flash de azi care îl celebrează pe Raymond Chandler cu o reducere de 40% pentru volumul Somnul de veci.
Tweet