George Banu lansează albumul „Nocturne” la Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca

600p400

Sâmbătă, 5 octombrie, la ora 15:00, criticul de teatru George Banu va fi prezent la Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca pentru a lansa un album inedit despre noapte, teatru și pictură, „Nocturne”. Monica Andronescu, redactor-șef al revistei săptămânale de teatru Yorick.ro, va participa alături de George Banu, în calitate de invitat, la evenimentul ce se va ține în Cazinoul din Parcul Central, Cluj-Napoca.

„Nocturne” prezintă picturi celebre comentate dintr-o nouă perspectivă, acest album făcând parte dintr-o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură. În albumul „Nocturne” George Banu descoperă şi comentează nopţile picturii moderne, solitare şi individuale, de la C.D. Friedrich la Van Gogh, de la Paul Klee la Marc Chagall. În același timp, George Banu pune în lumină atracţia marilor regizori pentru experienţa nopţii teatrale a cărei seducţie, de la Kantor şi Wilson, Chéreau şi Măniuţiu, se generalizează azi. Nopţile tablourilor, nopţile scenelor comunică pe fond de căutare şi rătăcire.

Pentru cel de-al treilea album, „Nocturne”, George Banu a ales să scrie despre noapte, motivație care se regăsește în chiar primele rânduri din lucrare: „Noaptea este pentru zi ceea ce spatele este pentru față. Ea îi cere pictorului sau omului de teatru să se „întoarcă” pentru a accede la partea cealaltă, rebelă față de domnia unanim consimțită a feței sau a zilei. Puterea acestora e astfel contestată de liniștea spatelui sau de frământările nopții, fiecare în felul său erijându-se în contrariul său, și Goethe nu făcea decât să recunoască această relație atunci când definea noaptea ca fiind „fața străină a zilei”.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și este un eseist de reputație mondială. George Banu și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene.

În perioada 3-6 octombrie, Editura Nemira va participa la Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca, organizat în Cazinoul din Parcul Central. Timp de 4 zile, de la 10:00 la 20:00, cititorii sunt așteptați la standul Nemira unde vor regăsi cele mai noi apariții editoriale, volume ale unor scriitori prestigioși, pachete promoționale, reducere generală de 30% și o selecție de cărți la preţ fix de 5, 10, 15 sau 20 de lei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *