George R.R. Martin, “Iureşul săbiilor” – teaser PREVIEW

După numeroase amânări, mă bucur să vă anunţăm (oficial) că al treilea volum din seria Cântec de gheaţă şi foc, intitulat Iureşul săbiilor va fi lansat la târgul de carte Bookfest din Bucureşti de la sfârşitul lunii iunie.

Iuresul sabiilor 1

george_martin_iuresul-sabiilor_2_21

Deşi seria nu mai are nevoie de nici o prezentare, să trecem în revistă informaţiile esenţiale. Cântec de gheaţă şi foc este alcătuită din şapte romane, dintre care până în prezent au fost publicate doar patru:

  • Încleştarea regilor, 1999 (Nemira, 2008, traducere de Laura Bocancios);
  • Iureşul săbiilor, 2000 (Nemira, 2009, traducere de Laura Bocancios)
  • A Feast for Crows, 2005

Celelalte trei romane se află încă în stadiul de proiect, fiind aşteptate cu deosebit interes, ba chiar pe alocuri cu puţin fanatism: A Dance with Dragons, The Winds of Winter şi A Dream of Spring.

Saga lui George R.R. Martin e considerată o capodoperă a genului, alături de trilogia Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien, fiind până în prezent tradusă în optsprezece limbi, cu peste 2 200 000 de exemplare vândute numai în Statele Unite. Drepturile cinematografice au fost achiziţionate de HBO, care intenţionează realizarea unui serial.

Primul volum, Urzeala tronurilor, a obţinut Premiul Locus în 1997, a fost finalist al premiilor Nebula şi World Fantasy, iar nuvela Sângele dragonului, care face parte din roman, a obţinut Premiul Hugo în 1997. Încleştarea regilor a câştigat de asemenea Premiul Locus în 1999 şi a fost finalist al Premiului Nebula, în timp ce Iureşul săbiilor a fost recompensat cu premiile Locus şi Geffen în 2001 şi respectiv 2002, fiind finalist al premiilor Hugo şi Nebula.

Fiind un text de dimensiuni gigantice, după cum bine ştiţi, ediţia în limba română a fost împărţită în mai multe volume. Nu în două, aşa cum au făcut englezii, nici în patru, precrum ediţia franceză, ci în trei volume de aproximativ 600 de pagini fiecare, care vor fi vândute împreună, nu separat. Deci vorbim de 1800 de pagini de fantasy “măreţ şi însângerat”, cum era vorba.

(Ca o paranteză, pentru că mulţi dintre cititori se întrebau de ce a durat atât de mult publicarea acestui volum, cred că dimensiunea textului – aproximativ 2 400 000 de caractere – vorbeşte de la sine.)

Un scurt rezumat şi câteva blurburi mai mult decât entuziaste:

Dintre cei cinci rivali pentru putere, unul este mort, altul căzut în dizgraţie, dar războaiele continuă să se dezlănţuie cu furie, în timp ce alianţele se fac şi se desfac. Joffrey ocupă Tronul de Fier, stăpânitor neliniştit al Celor Şapte Regate, duşmanul său cel mai înverşunat, Lordul Stannis, e înfrânt şi dezonorat, iar tânărul Robb încă domneşte peste Nord din fortăreaţa Riverrun. Între timp, Daenerys, regina exilată şi stăpâna ultimilor trei dragoni, străbate continentul scăldat în sânge. În vreme ce forţele rivale pun la cale confruntarea finală, o armată de creaturi barbare soseşte de la capătul lumii civilizate, însoţită de oastea morţilor-vii, ale căror stârvuri însufleţite sunt de nestăvilit. Nimeni nu-şi va găsi odihna până când Cele Şapte Regate nu vor izbucni într-un iureş al săbiilor.

„Întotdeauna aştept perfecţiunea de la George R.R. Martin, iar el nu mă dezamăgeşte niciodată”

Robert Jordan

Iureşul săbiilor este una dintre cărţile acelea pe care o iei s-o citeşti înainte de culcare, te uiţi la un moment dat la ceas şi brusc s-a făcut ora 3 noaptea… ar mai fi timp să mai citeşti un capitol…”

Entertainment Weekly

Iureşul săbiilor ar fi fost o carte grozavă şi dacă s-ar fi limitat la ingredientele esenţiale din primele două volume: personajele detaliate cu iscusinţă, dialogurile autentice, povestea solidă şi intriga satisfăcător de imprevizibilă. Dar ceea ce conferă seriei un caracter unic este curajul lui Martin, de neclintit: nici un personaj nu este la adăpost de satârul călăului (uneori în sens literal). Nu numai că cei «buni» pierd adesea în faţa celor «răi», dar nici nu ştii care sunt unii şi care sunt ceilalţi.”

Paul Hughes

„Rareori a existat o poveste atât de fascinantă, care să captiveze în asemenea măsură inimile şi minţile unei generaţii. În Urzeala tronurilor, un regat era sfâşiat de ambiţiile bărbaţilor şi femeilor nemiloase; în Încleştarea regilor, războiul, nebunia şi vrăjitoria s-au abătut asupra regatului ca o fiară vorace. Acum, când lupta brutală pentru putere se apropie de climax, regatul divizat se confruntă cu cea mai teribilă invazie – una condusă de dincolo de mormânt…”

Time

„Oare George R.R. Martin chiar există în realitate? Poate un fantasy să devină mai bun cu fiecare nou volum? E cât se poate de adevărat: această serie este the real deal, iar Martin îşi merită coroana de rege al povestirii. Urzeala tronurilor a debutat în forţă, Încleştarea regilor a depăşit aşteptările, dar Iureşul săbiilor l-a consacrat pe Martin drept cel mai vrednic de laudă autor fantasy care a apărut după dispariţia primului R.R. [Tolkien]”

Paul Hughes

„O serie deja legendară […] pur şi simplu una dintre cele mai măreţe opere fantasy scrise vreodată. Vă plac personajele de neuitat? Există! Firele narative copleşitoare? Există! Un univers atât de detaliat şi complex, încât propria noastră lume să pară prozaică? Există! Dacă iubiţi genul fantasy şi n-aţi citit seria aceasta, ar trebui să fiţi judecat pentru erezie, pentru că este ceea ce speră toate romanele fantasy să fie.”

SFReader

Şi, ca să nu vă mai plictisesc, vă las în grija Prologului. Cu siguranţă veţi dori mai multe pagini, dar e doar un teaser. Continuarea la Bookfest în iunie 😀

(ATENŢIE: aceasta nu este versiunea finală a textului, este doar un teaser preview)

[issuu viewmode=presentation layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=090526071639-a27cec42a3e042128a29660b12de2a5b docname=george_martin_iuresul_sabiilor_1_preview username=vlad.puescu loadinginfotext=George%20R.R.%20Martin%20-%20Iuresul%20sabiilor width=550 height=700 unit=px]

23 Commentarii

  1. kyodnb 26/05/2009 Reply
  2. voicunike 26/05/2009 Reply
  3. jeje 27/05/2009 Reply
  4. baudolino 27/05/2009 Reply
  5. Khaos 28/05/2009 Reply
  6. Vlad Puescu 28/05/2009 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *