Ghid de supraviețuire pentru cititori: cum arată lista ta de TBR?

Ghid de supraviețuire (indoors) pentru cititorii de cursă lungă

Episodul 1

#StămAcasăȘiCitim, dar există ceva din umbră care ne apasă, ne urmărește, ne privește acuzator. E undeva pe lângă pat sau pe un colț de bibliotecă, pe o masă sau pe un raft din perete.

Știi bine ce e, nu-i așa?

T B R

Exact, este teancul de To Be Read. Cărțile pe care le-am strâns în câteva săptămâni sau luni, pe care le-am așezat alături de altele necitite, cu gândul bun că „va veni și rândul tău”. Plin de bestsellerele anului trecut, de recomandările prietenilor, de hiturile de anul ăsta, de câțiva clasici etern amânați, de cea mai recentă carte a unui autor care ți-a plăcut. Absolut toți cititorii au așa ceva, fie că i-au dat un nume și un loc în bibliotecă, fie că e doar o listă mentală pe care o știu doar ei. Toți am tăiat o carte din TBR și am înlocuit-o cu alte 2 sau 3. Obiceiuri groaznice, știm.

Ei bine, deși nu suntem în vacanță, totuși multele ore petrecute acum în casele noastre par o intrigă gândită ca să nu mai avem nicio scuză în fața TBR-ului. Deci, cum să gestionăm mai bine teancurile de cărți necitite ca să iasă ceva bun din toată perioada asta?

Iată câteva sfaturi:

  • Rearanjează teancul TBR: fă un pas în spate, uită-te bine la toate titlurile și întreabă-te Ce fel de cititor ești? Unul care citește compulsiv, unul care își stabilește niște priorități, unul care se cunoaște bine și poate fi sincer în legătură cu ce cărți îi plac și ce cărți a cumpărat dintr-un moft etc.? Odată ce ți-ai răspuns la aceste câteva întrebări, SINCER, poate că vei scoate câteva cărți din teanc și le vei pune deoparte, fiindcă îți dai seama că nu vrei, de fapt, să le citești, de asta le-ai amânat atâta timp. Poate le poți face cadou unor prieteni J
  • Ce rămâne în teanc trebuie organizat cumva într-o ORDINE. Aici există multe recomandări posibile. Cea pe care v-o dăm noi reflectă și șansele realiste de lectură. Aranjează teancul în ordinea în care cărțile au apărut acolo. O să descoperi că cele care zac de mult mult timp în teanc au șansele cele mai mici să fie citite acum sau peste o perioadă lungă de timp. Pe lângă faptul că e un exercițiu de memorie frumos: să-ți amintești când și de ce ai cumpărat o carte.
  • Fă research – poate despre unele cărți din teanc nu mai știi nimic, poate e cazul să le iei pe toate la mână, să recitești coperta 4, să-ți reamintești foarte clar de ce voiai s-o citești.
  • Acum că le știi pe toate foarte bine, fă-ți un mic plan de lectură – fie într-un jurnal de lectură, fie mental, pornind de la întrebarea foarte simplă: Ce m-ar ajuta/mi-ar plăcea cel mai mult să citesc în acest moment? Un autor pe care l-ai citit cu plăcere, un anumit subiect sau gen literar care știi că te binedispune, un titlu care chiar te-a sedus total și la care te tot gândești, o poveste pe care vrei neapărat să o afli.
  • Dacă nu te simți pregătit să te arunci la o serie de câteva volume au la o carte de peste 500 de pagini, poate e mai bine să începi cu ceva mai scurt ca să-ți redeschizi apetitul de lectură. Dacă dimpotrivă, simți nevoia să te arunci într-o lectură de cursă lungă, care să te țină în altă lume zile întregi, începe cu o serie pe care ai tot amânat-o din lipsă de timp.
  • Nu e un păcat capital să te oprești din lectură dacă nu te prinde. Teancul e mare, decât să pierzi câteva zile citind împiedicat ceva care nu îți place în mod deosebit, mai bine lași cartea deoparte și o începi pe următoarea.
  • Dacă nu reușești să te decizi, vorbește cu ceilalți cititori din jurul tău și cere-le recomandări/impresii despre cărțile din teancul tău 🙂 Sigur o să te ajute enorm și toți se bucură să-și spună impresiile de lectură.
  • Hai să facem schimb de poze cu TBR-ul nostru sau de liste cu primele 3 cărți din teanc de care vrem să ne apucăm în zilele următoare, ca să ne fie clar că nu suntem singur în această „confruntare”.

Scrie-ne pe Instagram sau Facebook un DM cu TBR-ul tău sau pur și simplu fă o postare despre asta, să-i încurajezi și pe alți cititori și dă-ne TAG, să ne bucurăm și noi cu voi!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *