Pentru cititorii de cursă lungă există două locuri preferate în toată casa: biblioteca și spațiul de citit (canapeaua, un fotoliu, poate un colț de birou, poate pe balcon).
Biblioteca e ca o oglindă a noastră, una care ne arată și trecutul și viitorul, ce am citit, ce am cumpărat și am păstrat, dar și ce vom citi mai departe, ce vom reciti când simțim nevoia. O oglindă sau un jurnal de lectură prins de perete.
De aceea vă propunem să vă apropiați de ea, în zilele astea, ca de un refugiu frumos, ca de o scară pe alte lumi și alte povești. Și ca să fim proactivi și, de ce nu, să facem și niște mișcare cu prilejul ăsta, unul dintre exercițiile pe care le putem face este să NE REARANJĂM BIBLIOTECA. Ceva de care nu am mai avut timp de ani de zile. Poate de la început nu a fost aranjată în vreun fel anume, doar s-au așezat cărți peste cărți peste cărți, poate a fost aranjată tematic, dar multe dintre cărțile noi nu și-au mai găsit locul potrivit, poate pur și simplu e momentul pentru o schimbare și un aranjament după alte criterii.
Sau, pur și simplu, să ne rearanjăm biblioteca poate fi „a blast from the past” – o să punem mâna pe cărți citite cu mult timp în urmă, în unele poate o să găsim câte ceva, un semn de carte, o floare pusă la uscat, un bilețel, ne putem revizita micile notițe sau sublinieri (dacă ești genul ăla de cititor), cu siguranță o să dai peste câteva de care efectiv uitasei – și, overall, de câte ori o să scoți una din bibliotecă o să-ți amintești când și de ce ai cumpărat-o sau de la cine ai primit-o. Deci va fi și un exercițiu frumos de reamintire a vieții tale de cititor de până acum .
Cum începi?
- Îți faci curaj și scoți cărțile din bibliotecă. Pe toate dacă ai unde să le așezi în casă, sau pe rafturi. E important să ai spațiu pe birou/masă/canapea unde să le poți așeza și unde să ai acces ușor la ele pentru a le putea apoi selecta pentru noul aranjament.
Îți iei timp pentru amintiri
Încerci să-ți amintești despre fiecare câte ceva: de unde ai luat-o (poate era de la librăria preferată, poate ai luat-o în vreo călătorie frumoasă), de la cine ai primit-o. Poate nici nu-ți amintești prea bine de ea și atunci o poți răsfoi puțin sau poate îți trezește amintiri așa plăcute că te oprești să citești câteva pagini.
Decide cum vrei să fie biblioteca ta
- Despre aranjatul cărților în bibliotecă găsiți sute de articole cu sfaturi și sugestii. Cele mai frecvente sunt să aranjezi cărțile:
- după culoare/dimensiune – dacă ții foarte tare la feng shui-ul casei și la estetica bibliotecii;
- pe autori, alfabetic – dacă ai veleități de librar și ordinea chiar îți aduce un confort mental mare și dacă ești genul care recitește frecvent sau care lucrează cu cărțile, atunci asta e formula cea mai utilă pentru tine
- după genuri: dacă citești cărți foarte diferite și ai secțiuni de ficțiune, non ficțiune,albume de artă, comics, asta pare formula potrivită pentru tine, să creezi secțiuni de bibliotecă pentru fiecare dintre categoriile de cărți.
- Cronologic: din nou, dacă ai veleități de librar și îți place mult ordinea, poți face un exercițiu interesant să așezi cărțile în ordinea cronologică a epocii autorilor sau a subiectului : să începi de la Legendele Olimpului, să treci la romane despre impărați romani, apoi la cărți victoriene, la poezie modernă și în final la autorii contemporani.
- Poate cea mai simpatică este varianta să le aranjezi „autobiografic” ca în filmul High Fidelity, unde Rob (John Cusack) are cărțile din bibliotecă aranjate după momentul vieții în care le-a citit. Deci începi cu cărțile citite în liceu și refaci mental traseul cărților recomandat și la punctul 2 mai sus. Sigur, pe unele poate le-ai recitit în etape diferite, aici ține de tine cum vrei să se reflecte ce și când ai citit în biblioteca ta.
- Combinații: se pot face combinații din variantele enumerate până acum – dacă le aranjezi pe genuri nu înseamnă că la rafturile de gen nu poți aplica și regula așezării alfabetic după autor.
Apucă-te de treabă
- Poți aranja cărțile într-unul sau mai multe dintre modurile de mai sus sau deloc 🙂 Găsește formula cea mai potrivită pentru tine. Tu știi cel mai bine cum îți funcționează mintea, ce cauți cel mai des în bibliotecă sau la ce îți place să te uiți – la culori, la forme sau pur și simplu la o dezordine ordonată doar de tine.
Separă cititele de necitite
- Cel mai bun sfat e să ai mare grijă cu raftul/colțul de TO BE READ. Ăsta nu e neapărat momentul să îl dublezi fiindcă ai găsit în bibliotecă niște cărți necitite sau pe care le-ai uitat. Doar dacă simți că relectura îți face mai bine. Un teanc de TBR prea mare poate deveni intimidant și chiar descurajant.
Ce faci cu cărțile cărora nu le mai găsești rostul în bibliotecă?
- E foarte posibil cu ocazia asta să găsești niște cărți pentru care nu mai simți nimic – de care nu te leagă nicio nostalgie, pe care știi că nu o să le mai recitești vreodată. Sfatul nostru e să le găsești un loc în altă parte și să le păstrezi pentru niște prieteni, colegi, vecini 🙂 când vom ieși cu toții din case avem ocazia să le facem cadou cuiva drag sau pur și simplu cuiva pe care vrem să-l încurajăm să citească.
Nu uita să ne arăți și nouă cum merge proiectul ăsta, când te apuci de el și după ce termini. Îți putem da chiar și sfaturi punctuale dacă ne scrii 🙂
Tweet