Ghid de supraviețuire pentru cititorii care #StauAcasă

Mulți dintre noi am rămas închiși în casă cu prietenii noștri cei mai buni: cărțile. 🙂 Cărțile prin care putem călătorii în lumea largă sau în universuri imaginare, prin care trăim povești de viață, prin care ne îndrăgostim de un personaj sau altul.

Dar pentru cititorii de cursă lungă izolarea nu e ceva străin – ne izolam oricum, singuri, pe drum sau alături de alți oameni, în cărțile pe care le citeam, ne închideam între copertele lor și evadam câteva ore bune din realitate în ficțiune.

Fiindcă totuși e o perioadă specială și mai tensionată ca de obicei, ne-am gândit să facem un scurt ghid de supraviețuire pentru super-cititori cu câteva activități de #feelgood speciale pentru voi:

  • Pentru o viață sănătoasă, în perioada asta se recomandă minim 50 de pagini citite pe zi. Sigur, nu a anunțat nimeni oficial, vă spunem noi și vă rugăm să ne credeți pe cuvânt.
  • Rearanjează biblioteca: ai amânat mereu pentru că nu te-ai decis exact cum vrei să aranjezi cărțile, pe ce categorii (pe culori, pe gen, pe dimensiune, pe preferințe). Acum ai timp să te gândești exact cum vrei să arate și să te pui pe treabă. Cu ocazia asta sigur-sigur o să ți se mărească lista de TBR, dar, csf?
  • TBR: că tot am zis mai sus. Știi bine teancul ăla care te privește acuzator, fie pe noptiera de lângă pat, fie pe birou sau pe un colț de bibliotecă. Ele sunt cărțile care își așteptau rândul, dar nu aveai timp. Ei bine, no more excuses! Cum ar fi să fii, for once, la zi cu lecturile, nu-i așa că te-ai simți grozav?
  • Citește, în sfârșit, cărțile clasice pe care le țineai în casă, dar pe care le amânai „că le vine lor rândul”. Nu ai terminat niciodată Război și pace? Iată momentul. Ai renunțat la Lolita de la primele rânduri? Give it another try, with fresh eyes.
  • Recitește: cărțile bune au această calitate minunată, anume că pot fi recitite, cu același drag sau poate chiar cu noi perspective. Ele vor reuși de fiecare dată să îți dea o stare de bine, venită din sentimentul de familiaritate, pentru că deja știi povestea, de nostalgie după momentul primei lecturi și de curiozitate despre ce nu ai descoperit prima dată și poți descoperi acum. E un exercițiu frumos, încearcă-l!
  • Bingeread! Știi seriile alea pe care nu ai reușit să le termini sau pe care ți-a fost teamă să le începi? Acum e momentul lor! Intri în ele și rămâi în poveste câteva mii de pagini. Ce poți să-ți dorești mai mult?
  • Ține un jurnal de cititor! Acum ai timp să notezi poate și niște gânduri despre ce citești, așa că, atunci când viața va reveni la normal, tu vei fi cartografiat perioada asta în modul cel mai frumos: cu o hartă subiectivă de lumi în care ai călătorit prin lectură.
  • Sharing is caring! Comunitatea de cititori e minunată și nimic nu recomandă mai bine o carte decât impresia sinceră a unui cititor. Ai cărți care ție ți-au făcut bine, care te-au ajutat și ți-au ridicat moralul? Recomandă-le prietenilor tăi, ai grijă de cei din jur! 🙂

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *