Ghid turistic pentru cititorii Babel și Damen Tango (II)

Atingerea aspră a deșertului sau liniștea oferită de o insulă pustie? Un oraș cu potențial cultural-istoric, unde te pierzi în mulțime și devii un simplu turist, sau o călătorie exotică și misterioasă, provocarea vieții tale?

Indiferent ce alegi, siguranța, libertatea, pericolul sau aventura, autorii Babel și Damen Tango te vor purta prin poveștile lor pe urmele personajelor tale preferate. Îmbinând istoria și realitatea cu ficțiunea și imaginația, am pregătit un ghid turistic special pentru super-cititorii Nemira!

Nu ai nevoie de pașaport sau de viză. Nici măcar de bagaj. Ești pregătit(ă)?

Un gentleman la Moscova, de Amor Towles: Ce spui de un city break în Moscova? Planul nostru este să ne cazăm la celebrul Hotel Metropol, construit în perioada 1899-1907 în stilul Art Noveau. Este cel mai grandios hotel construit înainte de Revoluția Rusă din 1917, iar printre artiștii care și-au pus amprenta asupra proiectului îi reamintim pe Mikhail Vrubel, Alexander Golovin și Nikolai Andreev.

Știm că abia aștepți să vezi Piața Roșie și să cumperi câteva obiecte de artizanat, să petreci cel puțin o zi în Clădirea Kremlin, un centru istoric fortificat, care include patru catedrale și patru palate, însă, din păcate, Contele Rostov, condamnat la arest la domiciliu de un tribunal bolșevic, nu poate să ne însoțească. Vă așteaptă în fiecare seară la Hotelul Metropol, unde își amintește despre lumea veche și lumea nouă, despre decenii crude și tulburi din viața Rusiei.

Un gentleman la Moscova este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.

O logodnă foarte lungă, de Sébastien Japrisot: Schimbăm țara și hainele și ne îndreptăm spre Paris, un oraș fascinant și misterios, unde putem admira cele mai importante capodopere din întreaga lume. Vă propunem și un scurt popas în Picardia înzăpezită, unde Japrisot ne va împărtăși ce s-a întâmplat într-o noapte și o zi din iarna anului 1917, când cinci soldați luptă să supraviețuiască în tranșeele inamicului (Oh, se pare că acest an continuă să ne urmărească!). Cel mai tânăr nu are nici douăzeci de ani.

Știați că numele provinciei Picardie își are originea în secolul XIII și denumește culegătorii și agricultorii din nordul Parisului, nevorbitori de limbă flamandă? În această regiune a avut loc și una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii din Primul Război Mondial: Bătălia de pe Somme (1916).

Fermitate și fragilitate, acțiune și așteptare în destinul unei eroine greu de uitat, ce se luptă să-l găsească pe bărbatul iubit după instaurarea păcii. Viu sau mort, oare îl va descoperi în labirintul în care s-a pierdut?

Înainte de ploi, de Dinah Jefferies: Tradiții, obiceiuri, locuri seducătoare și festivaluri pline de culoare. Pregătiți pentru un amestec luxuriant și îmbătător de culoare și gusturi din India? Având-o (din nou) drept ghid pe Dinah Jefferies, vizităm Rajashtan, al doilea stat ca mărime din India. În trecut, aici s-a aflat un ținut istoric, Rajputan, unde trăiau rajputani, adepți ai hinduismului și dușmani ai cârmuitorilor musulmani moguli.

Nu vrem să vă înfricoșăm prin povești despre ritualuri pe rug și lupte fratricide, așa că vom reface traseul celor doi îndrăgostiți: Eliza, o tânără ziaristă care s-a refugiat în pasiunea pentru fotografie, și Jay, fratele curtenitor și misterios al prințului. În vremea când Imperiul Britanic încă avea o influență puternică asupra Indiei, familia și societatea dezaprobă relația și îi obligă pe Eliza și Jay să își reevalueze sentimentele, dorințele și ambițiile. Să procedeze așa cum e corect, cum se așteaptă de la ei, sau să își asculte inima și să fie fericiți?

Ultimul tren spre Istanbul, de Ayse Kulin: Știați că înainte să devină capitala Turciei, Ankara era faimoasă pentru lâna caprelor sale (lână de Angora)? Avem în plan să vizităm câteva moschee (printre care și Yeni și Viziunea Leului), să ne întoarcem în timp printr-o călătorie-fulger la Muzeul Industrial, dedicat istoriei transportului, industriei și comunicațiilor, și să poposim în Piața Independenței, „asaltată” zilnic de turiști.

Pe străzile din Ankara, Ayse Kulin, una din cele mai citite autoare ale Turciei, ne va încânta cu o poveste fermecătoare de dragoste, o lecție despre cum să-ți urmezi propriul drum, despre cum nimic nu poate desface legăturile de familie. Nici războiul. Nici politica. Nici măcar religia. Să îndrăznim să visăm la un final fericit pentru Selva, fiica unui conducător otoman, și Rafael, fiul unui medic evreu?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *