Ghidul de vacanţă Babel

600p400
Alegerea unei destinaţii de vacanţă este întotdeauna o provocare. La munte sau la mare? În Europa sau în alte continente? Poate că cel mai bun loc de relaxare nu se află nicăieri pe harta lumii, ci în interiorul unei cărţi, în povestea spusă, în personajele prezentate şi în experienţele şi emoţiile trăite alături de acestea. Cu această ocazie, v-am pregătit o listă de cărţi Babel, care mai de care mai exotice si mai interesante, numai bune pentru citit în vacanţă sau pentru trăit o vacanţă. În continuare, vă lăsăm câteva recomandări.

Povestea vieţii mele, de Giacomo Casanova

casanova_c1_2Italia este una din destinaţiile clasice. Bogată în istorie şi cultură, plină de romantism şi pasiune, leaganul civilizaţiei latine şi punctul de pornire al Renaşterii, Italia este perfectă pentru o vacanţă de vară, dar şi un posibil început de tur al Europei.

În autobiografia sa, legendarul Casanova scrie cu pasiune despre o epocă a pasiunilor: pentru cunoastere, pentru experiment, pentru artă. La Veneţia, la Paris şi în toată Europa, în castele în care se ascund domniţe, în pieţe şi teatre, spectacolul iubirii se joacă la infinit. Chinurile şi deliciile lui Eros sunt în prim-plan. Povestea cavalerului cuceritor a străbătut secolele, a fascinat milioane de cititori şi a consolidat mitul seducătorului. Este pe rând cleric, violonist, finanţist, cabalist, spion, francmason, matematician, chimist, romancier, bibliotecar si şarlatan faimos.

În oraşul de aur şi argint, de Kenize Mourad

0_2248India este o destinaţie exotică, plină de mister şi locaţii extravagante, cu o cultură mult diferită de cea din Europa.

La jumătatea secolului al XIX-lea, Lucknow, „oraşul de aur şi argint“, splendid simbol al armoniei dintre musulmani şi hindusi, se transformă în câmp de luptă. Minunata Hazrat Mahal devine sufletul unei revolte care se va sfârşi aproape un secol mai târziu, când India îşi câştigă independenţa. Frescă istorică pe fundalul căreia se ţese o poveste de dragoste ca o broderie din alte timpuri, În oraşul de aur şi argint istoriseşte destinul unei eroine neînţelese, prima femeie care a jucat un rol în eliberarea Indiei.

Kenizé Mourad alege personaje reale, întâmplări reale, dar își ia anumite libertăți fără a distorsiona imaginea societății de atunci. Astfel, reușește să pună adevărate semne de întrebare legate de drepturi, libertate și soartă.

O noapte, Marcovici, de Ayelet Gundar-Goshen 

ayelet-gundar-goshen---o-noapte-marcovici---v1O altă vacanţă deosebită poate fi călătoria în Israel, iar romanul lui Ayelet Gundar-Goshen povesteşte tocmai această călătorie, din Europa şi până într-un loc plin de istorie şi de experienţe. Romanul spune o poveste lirică, fluidă, senzuală, cu un echilibru delicat între înţelepciune şi suferinţă.

Ca să scape din Europa macinată de război şi să ajungă în Ţara Sfântă, femei şi barbati aleg căsătoria de formă. Zeev Feinberg abia aşteaptă să se întoarcă acasă, la o fată a cărei piele miroase a portocale. Iacov Marcovici, cel mai banal om din lume, trebuie să se supuna şi el căsătoriei aranjate. Dar iţele destinului sunt mult mai încurcate decât ar fi bănuit…

O istorie a începuturilor unui stat mic, dar puternic, o istorie a oamenilor care au venit din diverse colţuri de lume şi s-au apucat să clădească o ţară aproape de la zero, oameni mai puternici sau mai slabi, cu personalităţi epatante sau neînsemnate, cu iubiri trăite sau înabuşite care le sfâşie inimile şi îi transformă permanent.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *