Interviu: Ernest Cline despre „Ready Player One” şi ecranizarea lui Spielberg

index
Cartea perfectă pentru geeks, scrisă cu pasiune de un gamer şi un geek adevărat. Romanul SF de succes al lui Ernest Cline, Ready Player One s-a lansat recent în colecţia Nautilus. Cu referinţe la jocuri precum Everquest sau World of Warcraft, dar şi la filme şi seriale cult, printre care Star Trek, Back to the Future şi Star Wars, romanul de debut al lui Cline este un deliciu.

Cartea a avut atât de mare succes, încât va avea parte de o ecranizare marca Spielberg, în 2018, cu un scenariu scris de autor şi o distribuţie deosebită. Producţia filmului a început de o săptămână şi probabil că vom primi mai multe ştiri despre acesta în următoarea perioadă.

Până la apariţia filmului, ne putem delecta cu romanul lui Cline, iar noi vă invităm să citţi un interviu în care autorul ne vorbeşte despre munca sa la această carte, dar şi implicarea sa în film.

Poţi să ne descrii povestea din Ready Player One?

Ready Player One este un thriller/roman de maturizare care are loc în mare parte într-o lume virtuală, cu o poveste ce include nostalgia faţă de cultura pop a anilor ’80, lupte cu roboţi uriaşi şi multe alte elemente ce vor face fericit orice geek. E un fel de combinaţie între Show Crash şi Charlie şi Fabrica de Ciocolată, cu puţin Kurt Vonnegut şi Douglas Adams.

De unde vine titlul de Ready Player One?

De la jocurile Black Tiger şi alte jocuri vechi clasice. Îmi aduc aminte că ecranul pornea mereu cu Ready Player One. Alte jocuri spuneau Player One Ready, dar în Black Tiger aşa ştiai că începe.

De unde ai luat toate referinţele culturale la anii ’80 pentru carte?

Toate sunt lucruri pe care le ştiu. Am scris despre lucrurile care mă interesau, încă din copilărie. Jocurile mele favorite, filmele şi trupele muzicale. Cartea reprezintă, în esenţă, obsesiile mele.

În carte, oamenii trăiesc într-o lume virtuală şi ies rar în realitate. Vezi asta ca un posibil viitor?

Înainte să devin scriitor, am lucrat ca suport tehnic într-un call center. Eram înconjurat de oameni care jucau jocuri video mereu, uneori chiar  la locul de muncă, în multiplayer. Am prieteni care au început să prefere lumea online decât cea reală.

Cine sunt autorii care te-au influenţat ca scriitor?

Kurt Vonnegut şi Douglas Adams au fost amândoi importanţi pentru mine. La fel şi Neal Stephenson, Richard K. Morgan, Johnathan Tropper,Heinlein, Bradbury şi Bester. E probabil o listă prea lungă.

index

Să vorbim şi despre film. Warner Brothers au achiziţionat drepturile, iar legendarul regizor Steven Spielberg va face filmul, anunţat să apară în martie 2018. Ce ai făcut când ai aflat?

M-am ciupit de câteva sute de ori să mă asigur că nu visez, apoi i-am revizionat toate filmele, inclusiv seria Indiana Jones, care m-a inspirat pentru anumite elemente din Ready Player One, dar şi E.T şi Close Encounters, două filme care au jucat un rol important pentru celălalt roman al meu, Armada. Munca sa m-a influenţat în întreaga mea viaţă şi carieră de scriitor, aşa că e un vis devenit realitate să am oportunitatea să lucrez alături de el la adaptarea cinematografica a unei poveşti scrise de mine.

Ce părere ai despre actorii care au fost anunţaţi până acum?

Sunt fantastici! Am fost un fan al lui Ben Mendesohn încă din anii ’80, iar rolul său din Dark Knight Rises ca John Daggett e dovada că e perfect pentru rolul lui Sorrento. Olivia Cooke este fenomenală în Bates Motel şi în Me and Earl and the Dying Girl. O să fie o Art3mis bună. Şi după ce l-am văzut pe Tye Sheridan în filme ca Mud şi Joe, m-am convins că e unul din cei mai talentaţi actori tineri care lucrează în prezent şi că va fi incredibil în rolul lui Wade Watts.

Dacă ai putea să te întâlneşti cu oricine, în viaţă sau nu, din cultura pop – actor, cântăreţ, creator de jocuri – cine ar fi şi de ce?

Carl Sagan. Mi-a schimbat viaţa, deschizându-mi ochii către natura lumii şi a cosmosului.

Care e personajul tău favorit din Star Wars?

Luke Skywalker. Un fermier obişnuit care devine un super Jedi şi salvatorul galaxiei. Ce dacă frizura şi costumaţia sa nu erau la fel de mişto ca ale lui Han?

Surse: Suvudu, New York Times blog şi Speculative Herald.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *