Ho, ho, ho!
Decembrie e aici. Luna pe care o așteptăm tot restul anului pentru toată magia care vine cu ea: zăpadă, turtă dulce, ciocolată caldă, cadouri, timp petrecut cu cei dragi, emoții, luminițe, miros de scorțișoară și, nu în ultimul rând, cărți. E nevoie doar de extra timp pentru citit cărți care să ne transpună în magia Crăciunului.
Arată-le celor dragi cât de mult îi iubești. Ah, nu mai spunem că o carte se împachetează super ușor, nu? Win-win pentru toată lumea 😁
Pentru ea
Dacă îi plac comediile romantice și crede în magia Crăciunui:
O zi de decembrie, de Josie Silver – nimic nu zice mai mult „Crăciun” decât un rom-com simpatic despre un bărbat și o femeie și o iubire de neuitat. Pregătește-i alături de cadou și o cană de vin fiert *sau ciocolată caldă, după preferință*. Eventual chiar și niște șervețele. Just saying. 😁 După, recomandăm să vă uitați împreună la Love Actually!
Dacă e pasionată de literatură străină și de ficțiune istorică:
Soldatul iernii, de Daniel Mason – în caz că vrei o carte mai serioasă, despre dragoste și război. O să simtă frigul doar deschizând cartea, așa că recomandă-i să aibă pe ea un pulover gros și o pătură pufoasă la îndemână. O poveste de război care ajunge din sălile de bal ale Vienei imperiale în pădurile de pe Frontul de Est, din sălile de operație improvizate în sate până pe câmpurile de luptă călcate de copitele cavaleriei.
Dacă încă e îndrăgostită de Crăciun și crede în magia lui:
Crăciunul în cele mai frumoase povestiri – un dar de care se va în tihnă, în așteptarea sărbătorii cu dulciuri și fulgi de zăpadă. S-au adunat aici comori de altădată pentru copii, părinți și bunici. Din ținuturi de vis sau din orațe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări ți personaje ce povestesc Crăciunul cu un farmec cuceritor. Așa că oprește timpul în loc, și citește cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alții, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle!
Dacă îi plac poveștile de dragoste și e feministă:
Soția imperială, de Irina Reyn – povestea fascinantă a împărătesei Ecaterina, femeia care a domnit într-o lume a bărbaților. Tanya Kagan, specialistă în artă rusească la o casă de licitații din New York se pregătește pentru cea mai importantă licitație din viața ei: un medalion cu Ordinul Sfintei Ecaterina. Pe măsură ce apar tot mai multe întrebări legate de acest Ordin și febra licitației crește, Reyn îi poartă pe cititori prin lumea fascinantă a Ecaterinei celei Mari, faimoasa împărăteasă din secolul al XVIII-lea, care a deținut medalionul și care, surprinzător, se confrunta cu aceleași tensiuni și probleme ca o femeie de azi. Este o poveste despre căsnicie: ce se întâmplă cu un cuplu, sau chiar cu o întreagă națiune, când soția e mai puternică decât soțul ei?
Pentru el
Dacă îi plac filmele sau cărțile detectiviste
Străinul, de Stephen King – dacă îi plac cărțile mai groase, this is it. 700 de pagini pline de suspans, despre o crimă oribilă și o investigație încâlcită. Cadavrul unui băiețel de 11 ani e găsit într-un parc. Martorii oculari și probele îl indică, fără urmă de îndoială, drept autorul crimei pe unul dintre cei mai îndrăgiți cetățeni ai orașului Flint. Terry Maitland este antrenor de baseball, profesor de engleză, soț și tată a două fete. Detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat, iar cazul pare rezolvat. Însă apar detalii noi, care cresc suspansul și tensiunea în întreaga comunitate. Terry Maitland pare un tip drăguț, dar dacă asta e numai o mască? Răspunsurile vor șoca cititorii, oricât de obișnuiți ar fi deja cu poveștile tulburătoare imaginate de maestrul Stephen King.
Dacă e un împătimit de cinematografie
Arta de a asculta și alte lecții de viață, de Michael Caine – Dacă a văzut Alfie, Zulu sau Jaf în stil italian, sau producțiile hollywoodiene precum trilogia Cavalerul negru, Un american liniștit, Hannah și surorile ei, înseamnă că îl adoră pe Michael Caine. Poveștile pe care actorul le-a trăit, descrise minunat, sunt o lecție de viață pentru oricare dintre noi. Caine știe ce sacrificii cere succesul – a ajuns la apogeul carierei, deși a pornit foarte de jos. Așa cum spune chiar el: Lucrurile mici pot duce la lucruri mari. Și dacă le faci așa cum trebuie, astrele se vor alinia când te aștepți cel mai puțin.
Dacă e fan QUEEN, Freddie Mercury sau muzică în general
Bohemian Rhapsody, de Lesley Ann Jones – Dacă a ascultat Bohemian Rhapsody, We will rock you sau alte piese de la Queenm atunci e clar. Ai găsit cadoul perfect. Adevărata biografie a faimosului Freddie Mercury, una dintre cele mai faimoase și iubite stele din istoria muzicii moderne, scrisă de o jurnalistă de muzică rock premiată și apropiată de formația Queen. Cu o cercetare meticuloasă, empatică și fără alunecări spre senzațional, cartea se bazează pe mărturiile celor mai apropiați oameni din viața starului rock, din copilărie și până la moarte, cu accent pe perioada anilor 1980, când formația începuse să se destrame, înainte de spectacolul de la Live Aid care i-a repus pe picioare.
Dacă e pasionat de fantasy, science fiction și îi place să colecționeze
Dune, de Frank Herbert – seria cult care a redefinit genul fantasy. Dacă a citit deja seria, surprinde-l cu un boxset de colecție, cu toate cele 6 volume, alături de un poster cu ilustrații de pe planeta Arrakis. Într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, condus dupa reguli feudale, casele nobiliare se luptă pentru supremație. Casa Atreides primește controlul asupra planetei Arrakis, singura sursă de mirodenie – cea mai valoroasă și importantă substanță din univers. Asta adâncește vechea rivalitate dintre Casele Atreides și Harkonnen. O poveste clasică, bogată în sensuri religioase, economice, tehnologice și sociale, o complexitate care o pune definitiv pe lista cărților de citit într-o viață.
Pentru young adults
Dacă a văzut Stranger Things și te-a înnebunit cu Eleven & toată gașca
Suspicious Minds, de Gwenda Bond – ții minte că a făcut binge watching pe Netflix de fiecare dată când a apărut un nou sezon din Stranger Things. Unul dintre cele mai vizionate și îndrăgite seriale din ultimii ani, cu recorduri impresionante de audiență, care a cucerit publicul printr-un univers retro, al coloraților ani ’80, plin de mister și de supranatural. Un laborator misterios. Un om de știință malefic. O istorie secretă. Suspicious minds, spune povestea mamei lui Unsprezece.
Dacă e pasionat de fantasy și visează mereu la lumi paralele
Argintul preschimbat, de Naomi Novik – Miryem provine dintr-o familie de cămătari, dar incapacitatea tatălui ei de a recupera datoriile îi aduce familia în pragul sărăciei. Așa că Miryem trebuie să preia inițiativa și devine imună la încercările sătenilor de a o îmbuna. Când bunicul ei îi împrumută o pungă cu bănuți de argint, Miryem se întoarce cu ea plină de aur. Dar reputația că poate transforma argintul în aur îi aduce mai multe necazuri decât bucurii, mai ales când destinul ei se leagă de cel al creaturilor de gheață care bântuie pădurile și al căror rege vrea s-o exploateze din motive ce-i rămân lui Miryem necunoscute.
Dacă e pasionat de lumi orientale
Miraj, de Somaiya Daud – A văzut Aladdin și i-a rămas mintea în lumea orientală. Într-o lume dominată de brutalul imperiu Vathek, Amani, o fată de optsprezece ani, este o visătoare. Ea visează la viața de dinainte de ocupație, la poeziile vechi pe care le adoră, la aventuri și călătorii dincolo de căminul ei izolat. Dar Amani e răpită și dusă în mare secret la palatul regal, unde descoperă că arată aproape identic cu Prințesa Maram – atât de urâtă de propriul popor, încât are nevoie de o dublură pentru a apărea în public. Obligată să joace un rol pe care-l disprețuiește, Amani se lasă vrăjită de frumusețea palatului și de logodnicul prințesei, Idris. Dar extravaganța vieții la curte ascunde violență și frică. Dacă Amani vrea să-și mai vadă vreodată familia, va trebui să-și joace rolul la perfecție, căci orice mișcare greșită îi poate aduce moartea.
Dacă îi plac distopiile și a văzut Hunger Games
Jocurile foamei, de Suzanne Collins – Un boxset cu cele 3 volume din serie, plus un poster pentru susținătorii Gaiței Zeflemitoare, poate fi cadoul perfect de pus sub brad, mai ales dacă a văzut seria Hunger Games. Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros, Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt luați de lângă familiile lor și aruncați într-o luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și… viu. Cine și cu ce sacrificii va câștiga cursa pentru supraviețuire?
Sperăm că a fost de folos ghidul nostru și că ai găsit idei pentru cadouri de pus sub brad.
Tweet