Cititul e o treabă mai solitară, nu-i așa? Ei bine, noi credem că cititul aduce oamenii mai aproape. De câte ori nu te-ai entuziasmat că poți vorbi cu un prieten apropiat despre ultima carte citită? Mai știi momentul ăla când ai pus o carte jos și ai zis în gândul tău (sau cu voce tare, de ce nu?): „Știu cui i-ar plăcea cartea asta!”?
Așa că astăzi, 30 iunie, de International Friendship Day, te provocăm să-l suni pe prietenul tău cel mai bun și să-i propui să citiți împreună! Nu e musai să fiți în aceeași încăpere, puteți să vă faceți un soi de club de lectură virtual și să citiți împreună aceeași carte. Și cu ce să începi altceva decât cu o carte chiar despre prietenie, în formele ei extrem de diverse și de neașteptate?
Iată recomandările noastre:
Scrisori din insula Guernsey: Plin de mult umor şi căldură, romanul reprezintă o odă adusă cuvântului scris şi felului în care el apropie oamenii, numai bună de a fi citită în tihnă pe plajă. În ianuarie 1946, într-o Londra care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton, o scriitoare în căutare de un subiect nou pentru carte, începe să țină corespondența cu mai mulți oameni de pe insula Guernsey despre război și despre clubul de lectură pe care aceștia îl înființaseră în timpul războiului, legându-se astfel o prietenie unică și chiar neașteptată.
Fetele de la țară: cel mai nou titlu din colecția Babel ne poartă dintr-un mic sat din Irlanda pe străzile din Dublin, unde oportunitățile și tentațiile se împletesc cu poveștile interzise de dragoste! La bine și la rău, Kate și Baba au depins încă din copilărie una de cealaltă. Cele două adolescente părăsesc siguranța satului în căutarea aventurii și a iubirii, dar descoperă foarte repede că nu sunt pregătite pentru viața de oraș. Împreună învață cum să se îmbrace adecvat și ce vocabular trebuie să își însușească, cum să seducă și să înșele, cum să deosebească oportuniștii de infractori, amanții de viitorii soți, într-o încercare aproape disperată de a-și uita originile și de a-și depăși limitele. Prietenia lor le este testată zilnic, dar reușește să învingă capcana timpului și să le asigure un echilibru necesar, o rază de speranță la apariția noilor dezamăgiri, ușor de prevăzut, dar imposibil de evitat.
Eleganța ariciului – O prietenie ușor atipică, dintre o fetiță discretă și deșteaptă de doar 12 ani și o portăreasă de 54 de ani. Paloma și Renée, despărțite prin clasă socială, vârstă, aparent două destine care nu se vor intersecta niciodată, se întâlnesc în cele din urmă prin încrederea în frumusețea artei, în prietenie, în iubire pur și simplu. Relația celor două te va cuceri instantaneu și citind cartea, vei spera să nu se termine prea curând.
Femeia din Orient Express – Trei femei curajoase şi ambiţioase reuşesc să îşi înfrunte împreună temerile şi duşmanii, avându-se mereu una pe cealaltă drept sprijin. Motivele pentru care au decis să urce în Orient Express nici că ar putea să fie mai diferite: secrete ruşinoase, obligaţii şi alianţe ce le pot asigura un viitor şi o carieră, promisiuni înşelătoare şi un sentiment aproape sufocant de dezamăgire, de neputinţă. În 1928, visele lor sunt temperate de o societate care le urmăreşte şi le judecă fiecare decizie. Ele trebuie să îşi protejeze reputaţia şi renumele, să îşi tempereze visele şi dorinţele, pentru a nu deveni victimele prejudecăţilor. În Femeia din Orient Express, diferenţele nu se atrag. Se completează, formând un întreg. Agatha, Katherine şi Nancy se întâlnesc atunci când au cea mai mare nevoia una de cealaltă. Chiar dacă provin din medii şi clase sociale diferite şi au personalităţi opuse, suferinţa le uneşte şi le apropie.
Turbion – Tyler este prieten din copilărie cu Jason și Diane Lawton. Într-o noapte în care admirau cerul, copiii asistă la dispariția subită a stelelor, fenomen ce va ajunge să fie cunoscut drept Turbionul. În timp ce omenirea trăiește cu gândul că este condamnată, conștientă că va trăi absorbirea planetei de bezna infinită, trei prieteni își leagă destinele de Turbion și suferă consecințele. Jason își dedică viața înțelegerii fenomenului, Diane se alătură unul cult religios în care sfârșitul lumii face parte dintr-un plan superior, divin, iar Tyler încearcă să își ascundă temerile și prăbușirile emoționale fiind un doctor dedicat meseriei sale. Timp de treizeci de ani, convingerile și credințele îi despart și îi reunesc, le testează prietenia și la final… doar nu te așteptai să îți dezvăluim ce se întâmplă, nu?
IT – Cunoscut ca Pennywise, IT este un personaj emblematic în literatura horror. Chiar dacă (încă) nu ai citit cartea și nu ai văzut nicio ecranizare, cunoști legenda clovnului dansator cu dinți ascuțiți și zâmbet înșelător, veșnic „însoțit” de cel puțin un balon roșu. Nu te-ai gândi că fix o carte horror ar avea ce căuta într-un articol despre prietenie, nu? Ei bine… think again. 🙂 Amenințarea reprezentată de IT ajută la consolidarea unei prietenii speciale între Păguboși, copii abuzați fizic și psihic de adulți sau de alți tineri, batjocoriți și înjosiți pentru ideile lor sau pentru cum arată, discriminați datorită sexului, religiei sau etniei. Într-o formă sau alta, cartea este și despre prietenie.
Vrăjitoarea adevărului şi Vrăjitorul Vântului (seria Tărâmul Vrăjitorilor) – Diferențele dintre Safiya şi Iseult pun bazele unei prietenii care depăşeşte cu mult bariera de sânge. Sunt Surori de Fir și ar face orice una pentru cealaltă. Se completează, se respectă şi se iubesc, formează o echipă aproape imposibil de învins și se protejează indiferent de circumstanţe şi de legile care guvernează în Tărâmul Vrăjitorilor. Defectele lui Safi sunt transformate în calităţi de către Iseult, iar când una dintre ele greşeşte, cealaltă găsește o soluţie. Amândouă sunt vânate și persecutate, dar din motive diferite: harurile au transformat-o pe Safi într-o ţintă, într-un „premiu” pentru care s-ar înfrunta regi şi regine, imperii şi colonii, în timp ce Iseult este o nomatsi, o „etichetă” care atrage ura oamenilor, neîncrederea lor şi dorinţa de a-i face rău, de a o ucide.
Împreună… sunt de neînvins. Din păcate, pentru ele și pentru noi, Susan Dennard are alte planuri și nu trebuie să uităm de Păpușar, adversarul din umbră.
Vassa și Noaptea – Ce spui de o călătorie haotică și neprevăzută într-un Brooklyn corupt de magie, spectaculos de întunecat? Vassa nu este apropiată de surorile ei, dar o are pe Erg, o păpușă de lemn care mănâncă foarte mult, ce evită răspunsurile directe, vorbește exagerat de mult în ghicitori și o ceartă cu fiecare ocazie. Prietenia lor este frumoasă și emoționantă, complicată până la absurd, însă iubirea există, chiar dacă trebuie să folosești lupa pentru a o surprinde sau să citești de câteva ori discuțiile dintre cele două pentru a-ți da seama când a avut loc schimbarea, când una dintre ele a renunțat la dispută și a ameliorat conflictul.
Așadar…tu cum sărbătorești ziua de astăzi? 🙂
#BooksAreOurFriends
Tweet