Interviu: Sarah Porter despre „Vassa şi Noaptea”

Vassa și Noaptea vă așteaptă acum în librării și pe site!

Vassa locuiește împreună cu mama vitregă și surorile vitrege într-un cartier în care magia e la tot pasul. Babs, proprietarul magazinului din partea locului, are obiceiul de a-i decapita pe hoți și uneori chiar și pe clienții nevinovați. Așa că, atunci când trebuie să iasă la miezul nopții să cumpere becuri, se prea poate să fie o misiune suicidară. Noroc că are un sprijin: o păpușă de lemn, ascunsă într-un buzunar. Cu ajutorul ei, poate că va alunga blestemul… Inspirat de povestea rusească Vasilisa cea Frumoasă, romanul scris de Sarah Porter desenează un Brooklyn magic, în care obiectele au suflet și întâmplările se țin lanț zi și noapte.

Vă invităm să citiţi un interviu autoarea despre ce a inspirat-o să scrie Vassa şi Noaptea şi despre personajele fantastice din carte.

Ce te-a inspirat să scrii o repovestire a basmului rusesc Vasilisa cea Frumoasă?

Am crescut cu basmele ruseşti! Familia mea avea o foarte frumoasă şi foarte veche carte, Russian Wonder Tales, de Pace Wheeler, din 1911 şi citeam seara poveşti din ea. Vasilisa a fost una din preferatele mele. Să scriu Vassa şi Noaptea a fost un fel de omagiu adus copilăriei mele şi poveştilor care mi-au format imaginaţia.

În ce fel de asemeni cu personajul principal, Vassa? 

O ador pe Vassa, dar nu cred că semănăm prea mult. E amuzant felul în care un personaj capătă propria viaţă şî poţi simţi prezenţa cuiva care nu este deloc ca tine, dar pentru care eşti un canal pentru tot ce zic! Am fost foarte timidă ca adolescentă; Vassa este mai distantă, dar nu este timidă şi nu se teme să ia cuvântul. Poate uneori văd lucruri sarcastic, aşa cum o face şi Vassa şi am avut o copilărie haotică, dar într-un mod diferit de al ei. Am fost depresivă în adolescenţă, deci avem asta în comun, cel puţin la începutul cărtii. Şi poate că tind să fac lucruri nebuneşti, la fel ca ea. Cam la atât mă pot gândi.

Babs Yagg pare a fi o femeie interesantă. Cum ai descrie-o? 

Nu o întâlneşti pe Babs pe stradă – şi dacă o faci, ar fi bine să te dai la o parte până nu te vede. Pare a fi o bătrânică drăguţă,  She looks like a sweet little old lady, cu rochiile de pânză vărgată şi părul înmănuncheat, dar de fapt ea are un magazin pe picioare de găină, e mult mai puternică decât pare şi controlează o pereche de mâini malefice care s-ar putea să îţi taie capul la cea mai mică provocare. Oh, şi există posibilitatea ca ea să aibă legătură cu felul ciudat în care pare că nopţile sunt mai lungi. Serios, Babs e cineva de care vrei să stai departe. E iute la vorbă, totuşi.

Dacă ai putea oferi un sfat pentru fiecare dintre personajele principale, care ar fi?

Pentru Vassa: Oh, dragă, totul va fi mai bine! Fii curajoasă şi continuă ceea ce faci. Eşti iubită mai mult decât crezi.

Pentru Noapte: Aminteşte-ţi propria frumuseţe, miliardele de constelaţii, extazul unei minţi făcute din stele. Serios, de ce te-ai preface că eşti om?

Pentru Babs: Te-ai pierdut când ţi-ai trădat cea mai bună prietenă, pe Bea. Dar Vassa are dreptate; nu e prea târziu să te izbăveşti. Nu lăsa această şansă să îţi scape!

Pentru Erg: Nici nu o să încerc. Nu o să mă asculte.

Pentru Chelsea: Nu ai nevoie de sfaturile mele. Eu ar trebui să primesc sfaturi de la tine!

Surse: A thousand words a million books, Bookemoji, Audrey’s Book Blog.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *