Jerzy Grotowski – Teatru şi ritual

Jerzy Grotowski – regizorul şi teatrologul care a influenţat generaţii întregi de actori, alţi regizori şi critici de teatru, s-a născut pe 11 august 1933.

Şi-a petrecut copilăria la Przemyśl. În anul 1955 a absolvit Secţia de Actorie a Şcolii Superioare de Teatru din Cracovia, după care şi-a aprofundat studiile la Moscova, unde a fost iniţiat în arta şi principiile afirmate de Stanislavski, Vahtangov, Meyerhold şi Tairov.

teatruÎn anul 1969 a publicat Spre un teatru sărac, eseu decisiv, care avea să deschidă noi orizonturi graţie tezei potrivit căreia teatrul nu trebuie să concureze cu filmul, ci să se concentreze asupra interpretării în relaţie strânsă cu spectatorul. În viziunea sa, actoria, şi nu componentele exterioare precum decorul, costumele sau luminile, reprezintă elementul central al teatrului.

În spectacolele pe care le-a realizat, Grotowski a optat pentru decoruri în negru şi actori în haine de repetiţie, acordând prioritate artei interpretative şi stabilind un set de exerciţii şi practici vitale pentru teatrul experimental. Printre creaţiile scenice de referinţă pe care le-a semnat, analizate în numeroase conferinţe, seminarii şi sesiuni de lucru susţinute în diferite oraşe din lume, se numără Tragedia doctorului Faust, Sakuntala, Akropolis, Prinţul constant, Apocalypsis cum figuris etc.

Astăzi, editura Nemira vă invită să (re)citiţi scrierile esenţiale din Teatru şi ritual.Volumul reuneşte cele mai importante texte ale lui Grotowski, apărute în limba polonă în anii 1965-1969 şi reprezintă o incursiune în universul teatral al lui Grotowski,  în teatrul lui, în felul lui de a înţelege şi de a crea pe scenă, în tehnica lui.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *