Printre zecile de romane care invadează piața editorială din România, în această vară la Editura Nemira a apărut un volum numit simplu, „Șapte povești de vacanță”, în continuarea miniseriei inițiate în această primăvară de volumul „Șapte povești de dragoste”.
Șapte crâmpeie de viață, șapte piese dintr-un puzzle cu care să te joci în vacanță. Șapte povești din șapte ținuturi ale imaginației, care te așteaptă să redescoperi plăcerea lecturii, așa cum este prezentată cartea, volumul adună șapte clasici Cehov, Wilde, Daudet, Balzac, Maupassant, Turgheniev și Chandler, fiecare surprinzând instantanee…
În Orașul Papilor, o întâmplare hazlie iscă zarvă mare. La Curtea Spaniei, Infanta petrece cu acrobații și giumbușlucuri, iar lacrimile se arată printre hohote de râs. Într-o mănăstire din Rusia descinde o principesă ce tulbură viața călugărilor. În deșert, un om îmblânzește o sălbăticiune. Într-un restaurant parizian, amintirea unei iubiri din trecut, dar nu și iubirea, se întoarce într-o seară. În ținuturile verzi ale Angliei, ucigașii se ascund unde nici nu bănuiești. Vara e mereu altfel…
De la „Catârca Papii”, povestirea lui Alphonse Daudet, care deschide volumul, o pată de culoare și de umor din alt secol, o întâmplare despre „ranchiuna ecleziastică”, pe tărâmul Avignonunului de altădată, la „Vara englezească” a lui Raymond Chandler, cu misterele lui cu tot, volumul coordonat de Dana Ionescu e o călătorie prin timpuri, spații și literaturi… Trecerile de la un spațiu cultural la altul, de la o lume la alta, de la un univers la altul, au un farmec cu totul aparte.
Povestea lui Cehov despre principesa răsfățată din Rusia unei veri de altădată, atmosfera mănăstirii rusești, unde tânăra domniță merge să-și plângă tristețile reale și inventate, amestecul de ironie și tristețe care răzbate din fiecare rând din „Principesa”, ori „Ziua de naștere a Infantei”, povestioara lui Oscar Wilde, o mică bijuterie de care, dacă n-ați descoperit-o până acum, vă veți îndrăgosti cu siguranță, sunt doar câteva dintre „întâmplările” schițate în volumul publicat de Nemira. O poveste despre cruzime și copilărie, despre dragoste și oglinzi și inimi pierdute, o alta despre nostalgii și Paris și tristeți și iubiri suspendate în timp, o alta despre o stranie iubire în inima deșertului, o pasiune la limita absurdului dintre un om și o panteră și o amintire despre dragostea care ucide sau, din nou, despre cruzime…
Cele șapte titluri din volumul „Șapte povești de vacanță” sunt fiecare în parte câte o lume întreagă de luat „în vacanță”, atâta cât a mai rămas din ea: șapte momente de literatură adevărată bune de devorat oriunde și oricând.