Spre sfârşitul anului trecut, Julian Barnes a câştigat cel mai prestigios premiu literar britanic, Man Booker Prize, pentru Sentimentul unui sfârşit.
Preşedintele juriului a spus atunci despre roman că are semnele unui clasic al literaturii engleze, fiind scris excelent, cu o intrigă subtilă, relevând noi înţelesuri cu fiecare lectură făcută.
Mă bucur să vă anunţ că, în cursul lunii februarie, editura Nemira va publica în format hardcover Sentimentul unui sfârşit, în cadrul colecţiei Babel!
Considerată de criticii literari a fi una dintre cele mai reuşite cărţi ale lui Barnes de până acum, cartea prezintă drama unui bătrân care reflectează la trecutul său nestatornic.
Tony Webster, un bătrân divorţat, este surprins să afle că mama iubitei sale din liceu, Veronica, i-a lasat prin testament 500 de lire sterline. Deşi relaţia sa cu Veronica se terminase prost, decide să ia legătura cu ea, pentru a afla răspunsuri la anumite întrebări care îl macină. De asemenea, ia legătura şi cu alţi foşti colegi, printre care şi Adrian Finn, un bun prieten al său.
Barnes spune că Sentimentul unui Sfârşit este o carte despre memorie şi timp, despre ce face timpul memoriei, despre ce face memoria timpului şi cum cele două interacţionează.
După ce a absolvit Colegiul Magdalen, din cadrul Universităţii Oxford, Barnes a lucrat timp de trei ani ca lexicograf pentru suplimentul Oxford English Dictionary. După ceva timp, a început să lucreze ca editor şi critic literar pentru revistele New Statesman şi New Review, apoi a devenit critic de televiziune, întâi pentru New Statesman, apoi pentru Observer.
Julian Barnes este singurul scriitor care a câştigat, în Franţa, atât premiul Médicis, cât şi premiul Fémina. De asemenea, a fost numit cavaler, ofiţer şi comandor al Ordinului Artelor şi Literelor în 1988, 1995, respectiv 2004.
În Marea Britanie, a primit diverse premii printre care amintim premiul Somerset Maugham, premiul Geoffrey Faber Memorial, premiul premiul E.M. Forster şi premiul David Cohen pentru literatură.
Tweet
Draga Alina, daca ai citit cartea, stii probabil ca bunul prieten cu care “ia legatura” batranul, Adrian Finn, este acelasi cu cel care se sinucisese….
Avand in vedere ca postasem articolul acesta inainte sa se publice cartea, nu, nu o citisem la momentul respectiv si din pacate, nici nu am apucat inca sa o citesc.
Ma bucur ca tu ai citit-o deja, dar te-as ruga sa nu mai dai informatii de genul acesta, macar pentru cei care inca nu am citit-o. Lasa-ne sa descoperim singuri 🙂