Keeping an eye open: un nou titlu semnat Julian Barnes apare la editura Nemira în 2016

Keeping an eye open 600p400

Vă era dor de Julian Barnes? Ei bine, nu este de mirare, dată fiind calitatea literaturii acestuia, precum şi stilul literar de excepţie, ce îl poartă pe cititor de la sarcasmul cel mai subtil la tragismul de factură existenţială, îmbrăcând, bineînţeles, totul, în erudiţia ce i-a devenit marcă inconfundabilă. Şi pentru că proaspătul 2016 abundă de veşti minunate la editura Nemira, este momentul să facem încă un anunţ: foarte curând (mai precis în luna februarie) cititorii vor avea parte de un nou titlu Julian Barnes!

Până a vă dezvălui şi alte detalii însă, mai multe despre această bijuterie dedicată artelor frumoase, intitulată Keeping an eye open, ne spune un articol recent publicat într-o publicaţie străină:

„Gustave Flaubert – personajul central al romanului lui Julian Barnes, Papagalul lui Flaubert – spunea că marile picturi nu au nevoie de cuvinte care să le explice. Numai că, aşa cum scrie autorul britanic în Keeping an eye open, o superbă colecţie de eseuri despre artă, <<rămânem incorigibile creaturi care adoră să explice lucrurile>> – <<puneţi-ne în faţa unui tablou şi vom pălăvrăgi, fiecare în felul nostru>>.

Iar în colecţia amintită, nu este deloc surprinzător că Julian Barnes face exact acelaşi lucru, adică „pălăvrăgeşte” ca un talentat romancier ce este, folosindu-şi atenţia pentru detaliu şi înţelegerea proceselor de creaţie pentru a ne ajuta să redescoperim artişti binecunoscuţi precum Degas, Braque sau Magritte într-o nouă lumină, dar şi pentru a aprecia operele unor pictori mai puţin cunoscuţi precum Édouard Vuillard, Félix Vallotton şi Howard Hodgkin.

Nu în ultimul rând, Barnes scrie cu o înţelegere destinsă a tensiunii dintre artă, viaţă, dar şi strania alchimie a imaginaţiei, exprimându-şi în acelaşi timp aprecierea pentru tehnica artiştilor, aşa cum a fost ea transmisă de către predecesori şi dezvoltată prin experiment. Mai mult, situează fără efort o operă în contextul carierei creatorului acesteia, iar cariera respectivă în arcul mai larg al istoriei artei – totul cu o mână sigură şi discretă.”

Sperând că v-am trezit interesul în privinţa acestui titlu… până la apropiata sa publicare, vă lăsăm în compania celorlalte volume semnate Julian Barnes!

2 Commentarii

  1. alex 31/01/2016 Reply
    • ADMIN 02/02/2016 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *