La mulţi ani, René Girard!

René Girard împlinesște astăzi 89 de ani. Nemira îi spune La mulți ani! marelui scriitor.

Cine este René Girard? René Girard este profesor emerit de literatură comparată la Universitatea Stanford şi la Universitatea Duke din Statele Unite. Între 1943 şi 1947 a studiat la École Nationale des Chartes din Paris, specializându-se în istorie medievală. În 1947 a plecat în Statele Unite unde a obţinut o bursă universitară, iar în 1950 şi-a dat doctoratul în istorie la Universitatea din Indiana, unde a început să predea literatura, domeniul care-i va asigura reputaţia.

Între 1957 şi 1968 a fost profesor şi la Universitatea John Hopkins. Primul său volum, Mensonge romantique et vérité romanesque, a apărut în 1961. În 1966 a organizat colocviul internaţional “Les langages de la critique et les sciences de l’homme“, prin care a făcut cunoscut americanilor structuralismul; la acest colocviu au mai participat, printre alţii, Roland Barthes, Jacques Derrida şi Jacques Lacan. În 1968 a fost profesor la Universitatea din Buffalo până în 1975 când şi-a reluat cursurile la John Hopkins. Împreună cu Jean-Pierre Dupuy conduce la Stanford, unde locuieşte în prezent, “Program for interdisciplinary research“, în cadrul căruia organizează diverse colocvii. În 2005 René Girard a devenit membru al Academiei Franceze.

Descoperă-l și tu pe René Girard și profită acum de prețurile excepționale pentru volumele sale în librăria virtuală Nemira!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *