[Interviu] 10 întrebări cu Sarah Perry

Sarah Perry este autoarea volumului Șarpele din Essex, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii. Într-un interviu fulger, autoarea ne împărtășește cine sunt scriitorii ei preferați, care sunt talentele ei „ascunse” și ce personaj celebru din literatura clasică nu se află pe lista ei de preferați.

SarahPerry

Există o carte scrisă de altcineva pe care ți-ai fi dorit să o scrii tu?

Nu pot să spun că există cărți pe care mi-aș fi dorit să le fi scris eu: pentru a face așa ceva, ar trebui să înlătur tot ce mă reprezintă pe mine și, implicit, tot ce reprezintă cărțile mele. Dacă spun Mi-aș fi dorit să fi scris Mrs. Dalloway, ceea ce spun cu adevărat este Aș fi vrut să nu fiu eu.

Probabil că întrebarea se referă la o formă de invidie „aprobată”, chiar plăcută: despre cărțile care m-au răvășit, care, la un anumit nivel, mi-au atacat mintea. Cărțile despre care întotdeauna îmi voi aminti.

 

Ce autori contemporani crezi că o să fie citiți după 100 de ani?

O întrebare interesantă și imposibilă. Să spunem doar că sunt sigură că majoritatea cititorilor au mâncat o omletă Arnold Bennett, dar nu au citit un roman scris de el. Mă încântă ideea că există cărți pe care încă nu le-am descoperit – cărți aflate în curs de traducere, cărți scrise de femei, cărți scrise de femei și bărbați de culoare, cărți scoase de o tipografie mică din sufragerie – care în o sută de ani se vor încadra în categoria (de) cărți clasice, romane ce nu vor lipsi din nicio bibliotecă.

 

Ce roman sau autor consideri că este subapreciat? Și de ce?

Îmi doresc ca seria Starbridge, de Susan Howatch, să aibă parte de un public mai vast, să găsească noi cititori. Probabil că situația ar fi fost diferită dacă ea ar fi fost bărbat: munca ei ar fi fost considerată seria Barsetshire a secolului XX. Susan reușește să îmbine crizele teologice ale Bisericii Anglicane cu drame personale care sunt la fel de transgresive și complexe ca orice roman semnat de Iris Murdoch.

 

Dar un roman sau un autor supraestimat?

De două ori am încercat să citesc On the Road, de Jack Kerouac, dar mi s-a părut atât de lipsită de orice virtute morală sau filosofică, încât cititul devenise o povară.

 

Care este personajul fictiv de care îți place cel mai puțin?

Heathcliff. Cum a putut acel huligan neîndemânatic să atragă simpatia atâtor generații de cititori este un mister pentru mine.

 

Dacă ai putea să scrii oriunde și oricând… ?

Am o memorie bună și îmi place să spun povești: uneori, cred că aș fi vrut să trăiesc acum câteva secole, să fiu un fel de bard, mereu pe drumuri, mereu călătorind, vânzând remedii naturiste și făcând schimb de povești. Dar, sincer, aș alege doar acum și aici, altfel ar trebui să îmi șterg din memorie toate cărțile citite până în prezent.

 

Ai talente ascunse de care ar trebui să știm?

Uneori, când sunt presată de un deadline, cânt la chitară și înregistrez cântece folk, pe care le trimit apoi unui prieten. În secret, bineînțeles.

 

Jane Austen sau Charlotte Brontë?

Întotdeauna Brontë.

 

Bram Stoker sau Mary Shelley?

Shelley, dar Stoker este foarte aproape, la o răsuflare distanță.

 

Dacă ai putea să schimbi ceva, orice, din ceea ce ai scris, ce ai alege?

Nimic. Am făcut foarte multe greșeli, dar doar uitându-mă la ele pot învăța să scriu mai bine.

 

Sursă: THE TIMES LITERARY SUPPLEMENT


Despre Șarpele din Essex

Cartea anului 2016 la Waterstones

Cartea anului 2017 la British Book Awards

Roman nominalizat la Premiul Costa 2016 și la Baileys Women’s Prize for Fiction în 2017

După moartea soțului ei, Cora Seaborne începe o viață nouă în Colchester, un sătuc englez, în care se zvonește că miticul Șarpe din Essex, care odinioară stătea în ținutul mlăștinoș, s-ar fi întors în parohia Aldwinter.

Amatoare de științe ale naturii, Cora este convinsă că ceea ce localnicii iau drept o creatură magică poate fi un exemplar dintr-o specie nedescoperită. William Ransome, vicarul parohiei locale, pe de altă parte, consideră că zvonurile sunt doar rodul lipsei de credință adevărată.

O legătură strânsă se creează între Cora și Will în ciuda diferențelor dintre ei, pe măsură ce amândoi încearcă să deslușească misterul Șarpelui din Essex.

Poveste spusă cu multă grație şi inteligență, Șarpele din Essex este înainte de toate o carte despre dragoste și multele forme pe care ea le poate lua.


Despre Sarah Perry

Sarah Perry s-a născut în Essex, în 1979. A avut rezidențe literare la Gladstone’s Library și UNESCO World City of Literature Writer în Praga. Prima ei carte, After Me Comes the Flood, a fost nominalizată la Guardian First Book Award și Folio Prize și a câștigat East Anglian Book of the Year în 2014. Cel mai recent roman, Șarpele din Essex, a ajuns bestseller și a câștigat numeroase premii. Cărțile ei au fost traduse în 15 limbi și colaborează frecvent cu BBC, RTE1 sau scrie cronică literară pentru The Guardian sau Financial Times. Locuiește la Norwich.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *