“Mereu lucrez în dimineaţa Crăciunului, e un ritual.”

Sentimentul unui sfârşit este al unsprezecelea şi cel mai recent roman al scriitorului britanic Julian Barnes, cu care acesta a câştigat la sfârşitul anului trecut premiul Man Booker Prize.

Lăudat atât de către cititori, cât şi de către critici pentru stilul unic în care este scris, romanul prezintă drama unui bătrân care reflectează la trecutul său nestatornic.

Barnes spune despre Sentimentul unui Sfârşit că este o carte despre memorie şi timp, despre ce face timpul memoriei, despre ce face memoria timpului şi cum cele două interacţionează.

Autorul mărturiseşte că niciodată nu începe să scrie o carte decât în momentul în care este sigur că o poate termina. Dar asta nu înseamnă că ştie şi CUM o va termina. Deşi el este cel care ţine frâiele, de multe ori se întâmplă ca personajele să evolueze singure.

“Cred că o carte bună este o carte care descrie lumea prin moduri care nu au mai fost folosite, astfel încât cititorii să descopere noi adevăruri despre aceasta”, este de părere Barnes, care dă ca exemplu celebra Doamna Bovary a lui Gustave Flaubert.

Referitor la momentele din zi când scrie, Barnes spune că cel mai bine lucrează între 10 AM şi 1 PM, în oricare zi a săptămânii. “Weekendurile sunt un bun moment pentru lucru, pentru că oamenii nu te cred acasă şi nu te deranjează. La fel şi Crăciunul. Atunci toţi sunt la cumpărături şi nimeni nu te sună. Mereu lucrez în dimineaţa Crăciunului, e un ritual”, adaugă scriitorul.

Julian Barnes este singurul scriitor care a câştigat, în Franţa, atât premiul Médicis, cât şi premiul Fémina. De asemenea, a fost numit cavaler, ofiţer şi comandor al Ordinului Artelor şi Literelor în 1988, 1995, respectiv 2004.

În Marea Britanie, a primit diverse premii printre care amintim premiul Somerset Maugham, premiul Geoffrey Faber Memorial, premiul premiul E.M. Forster şi premiul David Cohen pentru literatură.

Cu această ocazie, vă amintesc că sâmbăta aceasta, la Clubul de Lectură Bastilia se va vorbi despre Sentimentul Unui Sfârşit. Mai multe detalii aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *