Nemira s-a mutat

Timp de mai bine de 10 ani, Nemira a avut sediul în Bdul Ion Mihalache nr. 125, aici ocupând subsolul, o parte a parterului şi a mezaninului blocului, spaţii proiectate şi construite (ca pentru majoritatea blocurilor din zonă) pentru a fi birouri sau magazine. Începând de astăzi, activitatea editurii se va desfăşura în Bdul Nicolae Titulescu nr. 48, sector 1 (redacţia, serviciul de marketing şi departamentul online) şi în Bdul Timişoara, nr. 80, Clădirea Radox, sector 6, unde funcţionează departamentele de distribuţie, financiar-contabile şi de administraţie (detalii mai multe pe www.nemira.ro).

Sediul din Bdul Ion Mihalache a fost închiriat de la Regia Administraţiei Protocolului de Stat, instituţie în subordinea Secretariatului General al Guvernului, şi până acum câteva luni nu am avut probleme majore cu „proprietarul”. În toamna anului trecut, după o inspecţie a pompierilor, a trebuit să cedăm subsolul clădirii, ca mai apoi să fim înştiinţaţi că ni se dublează chiria retroactiv (nemodificată de aproximativ 10 ani, exprimată iniţial în dolari şi apoi în euro şi actualizată mereu în lei) pe motiv, se pare, că spaţiul respectiv ar fi unul de locuit şi, în consecinţă, are un tarif dublu! De neînţeles o asemenea măsură unilaterală, într-o perioadă de criză, când piaţa imobiliară este prăbuşită! Doar că, atenţie: Guvernul a aprobat de curând lista imobilelor şi spaţiilor din proprietatea RA-APPS care vor fi vândute în următoarea perioadă, pe listă fiind şi spaţiul nostru din Bdul Ion Mihalache nr. 125. Tot în aceeaşi perioadă, articolele mele din presă au continuat să fie critice la adresa puterii, provocând nervozitate în exces!

Presiunea de a abandona sediul din Bdul Ion Mihalache nr. 125 pare o combinaţie între intenţia unui politician de la putere de a-l cumpăra, poftind la el, şi obişnuitele şicane pe care guvernanţii le fac celor care-i critică. O combinaţie tipică între interese private pe seama statului şi represiuni asupra contestatarilor.

Îmi cer scuze colegilor mei şi celor care vor avea mici încurcături cu mutarea sediului, dar asta e România zilelor noastre: relaţiile comerciale cu statul la bunul plac al puterii, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă, libertatea de expresie – o poveste spusă la parada democraţiei. Aşa se comportă orice putere politică delirantă şi arogantă.

Nemira, editura al cărei nume înseamnă fără linişte, a avut mereu o viaţă agitată, mereu în căutare de drumuri, dar totdeauna a ieşit din strânsoare mai puternică şi mai dornică de a mira lumea cu cărţile ei. Schimbi locul, schimbi norocul…

8 Commentarii

  1. Bbcversus 05/03/2012 Reply
  2. Paul Preda Păvălache. 05/03/2012 Reply
  3. IB 05/03/2012 Reply
  4. Florin-Iulian HRIB 05/03/2012 Reply
  5. Adriana 05/03/2012 Reply
  6. Vinci 06/03/2012 Reply
  7. Alina Neamtu 06/03/2012 Reply
  8. gabriel 06/03/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *