Noutate la Bookfest: “Istoria cuceririi amoroase” de Jean Claude Bologne

Jean Claude Bologne – Istoria cuceririi amoroase

traducere de Diana Morăraşu

în afara colecţiilor, format: 165 x 240 Hardcover, 352 pp.

Istoria cuceririi amoroase

Cavalerii cunoşteau arta de a îmbrobodi femeile. Mai mult decât oricare altul, François Villon şi-a făcut de cap pe vremea tinereţii sale nebune. Rând pe rând, băieţii au sedus, au tras clopotele, au cochetat, au flirtat sau… au agăţat. Deşi, în sens strict, „agăţatul” este indisociabil legat de anii 1950, vicleniile şi mecanismele sale psihologice sunt milenare.

110 manuale de seducţie, de la Ovidiu până la Pick-up artists, ale căror tactici şi tehnici, de la Alcibiade până la Casanova, i-au servit lui Jean-Claude Bologne să înţeleagă modul în care bărbaţii şi femeile, de-a lungul istoriei, au făcut primul şi cel mai riscant pas: seducţia.

„În această carte, istoricul Jean Claude Bologne surprinde felul în care, de-a lungul epocilor, bărbaţii au recurs la diverse soluţii pentru a-şi exprima dorinţa de a începe o legătură amoroasă. Primul pas nu e niciodată sigur. Şi cel mai experimentat seducător poate gusta eşecul şi respingerea. E întotdeauna nevoie de o tehnică a apropierii, care să mărească şansele de reuşită. Pentru a reconstitui diversele strategii galante şi pentru a restitui atmosfera epocii respective, autorul a recurs la surse literare, memorii, corespondenţă, arhive judiciare şi a consultat nu mai puţin de 110 manuale de seducţie, apărute din Antichitate şi pînă în zilele noastre […].

Este foarte clar, bărbaţii nu sînt dispuşi să renunţe la prerogativul milenar de a cuceri femeile, vor să conserve ideea că deţin controlul situaţiei, ţin să-şi rezerve libertatea de a alege. Tocmai de aceea îşi permit atît de des o fantasmă delicat sugerată în cîntecul lui Claude-Michel Schönberg: «Le premier pas, j’aim’rais qu’elle fasse le premier pas…»”

LUCIA TERZEA-OFRIM, Dilema Veche

Puteţi citi integral recenzia Luciei Terzea-Ofrim integral aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *