„Oameni mari”, de Maria Orban, selectat pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022

Oameni mari, debutul scriitoarei Maria Orban, publicat spre sfârșitul lui 2020 în colecția n’autor a editurii Nemira, este alegerea juriului pentru Festival du Premier Roman de Chambéry.

An de an, din 1987 încoace, juriile festivalului selectează câte un debut din literaturile contemporane franceze, engleze, germane, italiene, spaniole și române și invită cei șase autori europeni să-și cunoască cititorii și publicul în Chambéry. Printre cei invitați de-a lungul timpului cu debuturile lor se numără Mathias Énard, David Foenkinos, Michel Houellebecq, Amélie Nothomb.

Ediția din 2022 va avea loc între 12 și 22 mai, iar Maria Orban va fi prezentă la festival între 20 și 22 mai.

Mă onorează și mă bucură selecția romanului Oameni mari la Chambéry, e o șansă de a i se deschide (și) un alt drum, de a întâlni cititori și din alt spațiu. Așa că abia aștept întâlnirile cu publicul de la Festival du Premier Roman. Le mulțumesc celor care au ales Oamenii mei, dar și editurii Nemira și editoarei cărții, Eli Bădică, n-aș fi găsit echipă mai generoasă și mai puternică.

Maria Orban

Săptămâna aceasta va apărea ediția a doua a romanului, revizuită, cu o copertă nouă, marca Adnan Vasile, și cu însemnele Festival du Premier Roman de Chambéry.


Sinopsis

Brașov. Seară. O casă. O femeie în cadă. Moby în boxe. Calm. Un bărbat intră în cadru. Spune: Nu mai pot.

Momentul zero rulează repetitiv în mintea Rucsandrei Radu, o profesoară de română de 36 de ani, moment care a șters cu buretele întregul viitor imaginat. În cele 24 de ore rămase până la semnarea actelor de divorț, naratoarea își analizează viața – traumele, alegerile, despărțirile și eșecurile neasumate – și se luptă cu angoasele personale și cu fantomele trecutului, cu ideile preconcepute și cu percepțiile sociale moștenite.

Cum mergi mai departe când totul pare pierdut?

Despre carte

Romanul Mariei Orban începe ca un film, în care se aude, de la început, un cântec: Porcelain (Moby) – deloc întâmplător ales. Pe fondul unui sound liniștitor, se vorbește acolo despre o despărțire între doi oameni care au fost cândva îndrăgostiți unul de altul și despre ce înseamnă ca, sub o aparentă serenitate, să-ți ieși, de fapt, din minți (I’m going out of my mind, spune Moby). În Oameni mari, suferința despărțirii nu e deloc patetică și violentă (ca-n romanele de altădată!), ci subtil cotropitoare, ca un anestezic. O carte despre redescoperirea lumii prin descoperirea vulnerabilității și a singurătății care, paradoxal, se pot răsturna într-o iluminatoare regăsire de sine. Nu doar un roman «de dragoste» (cum s-ar spune), ci un roman frumos despre particulara sensibilitate a generației milenialilor.

Simona Popescu

Oameni mari este o carte despre maturizare, despre proiecții și despre călătoriile interioare. Despre asumarea eșecurilor pentru a face un pas înainte. Despre a te accepta.Oameni mari poate deveni cartea unei generații. O generație în derivă, într-o permanentă tranziție. O generație sufocată de tipare, de traume și de abuzuri. O generație care își caută constant reperele, echilibrul și normalul. Generația 30+, căreia Maria Orban îi dă voce prin Rucsandra Radu, protagonista romanului.

Eli Bădică

Despre autoare

Maria Orban (1978, Brașov) a debutat în volumul colectiv de proză Junii 03, îngrijit de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina. A publicat textul Zoom în Ziua gândacului de bucătărie (2016), antologie coordonată de Mihai Ignat. A semnat diferite articole și texte de proză scurtă în revistele Interval, Vatra, Tiuk!, Literomania, LiterNet, Cosmopolitan, Bazaar, Revista de Povestiri și Iocan.

În 2021 a câștigat concursul de scenarii Write a screenplay for (WSF)…/Scrie un scenariu pentru…, organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, cu scenariul Timp de expunere limitat.

Oameni mari este debutul său în proză în volum individual, nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde” și selectat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2022.

Despre festival

Festival du Premier Roman de Chambéry aduce împreună scriitori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli și români. Evenimentul încurajează explorarea lumilor autorilor invitați prin spectacole, expoziții, întâlniri, dezbateri. Este un festival cu o mulțime de fațete, literar, dar mai ales artistic și cultural: cuvintele se aud, se schimbă, se scriu, se dansează; poveștile prind viață prin experiențe inovatoare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *