Cu regret anunţăm trecerea în nefiinţă a scriitorului şi umoristului Octavian Sava la vârsta de 85 de ani.
Octavian Sava este autorul primei povestiri publicate în Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice în 1955: “Meteoritul de aur”. S-a născut la 1 februarie 1928. A studiat Medicina şi, între timp, a colaborat şi la emisiunile radio pentru tineret. În 1949 i s-a propus să devină reporter angajat. A scris o serie de scenarii biografice: Giordano Bruno, Galileo Galilei, Humboldt, Leonardo da Vinci, Lobacevski, Aurel Vlaicu etc. A scris împreună cu Virgil Stoenescu scenariul radiofonic Vioara fermecată, care are succes şi devine o piesă de teatru, Nota zero la purtare (1956). Piesa e preluată de aproape toate teatrele din țară, curând fiind tradusă. La Radio a lucrat în redacţia emisiunilor pentru copii, apoi a condus emisiunile de satiră şi umor, precum şi redacţia de teatru radiofonic.
S-a înscris la Facultatea de Limbă și Literatură Română a Universităţii din București, pe care a absolvit-o în 1965 ca şef de promoţie. În 1962 a avut loc premiera filmului Post-Restant, după scenariul său, din distribuţie făcând parte Iurie Darie, Grigore Vasiliu Birlic, Al. Giugaru etc. Au urmat filmele: Doi băieți ca pâinea caldă, În fiecare zi mi-e dor de tine şi A doua cădere a Constantinopolului. Prin 1963 începe difuzarea serialului de televiziune Aventurile echipajului Val-Vârtej.
A fost redactor-şef adjunct la TVR şi a condus redacţiile de divertisment şi de teatru. A scris scheciuri, monologuri, cuplete pentru reputaţi actori de comedie: Radu Beligan, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Ştefan Bănică etc. A lansat cuplul Emilia Popescu şi Ştefan Bănică Jr. A scris teleplayuri, printre care Inimă fierbinte şi Mama. În 1993 a realizat emisiuni la Antena 1, precum şi sitcomul Clanul Popescu. Piesa Furtul secolului s-a montat la Teatrul Naţional din Cluj, după care au urmat numeroase colaborări pentru musicaluri şi alte spectacole de teatru din ţară. În 2006 a publicat romanul Cazul Beilis, iar în 2010 i-a apărut un alt roman, Prințul rătăcitor – George Bibescu.
În numărul 9 al revistei CPSF puteţi citi o povestire semnată de domnul Octavian Sava şi un dialog al dânsului cu domnul Alexandru Mironov.
Tweet