Unul dintre cei mai vajnici apărători ai păcii şi promotori ai drepturilor omului, “figură monumentală a cărui viaţă va continua să ne inspire”, aşa cum l-a denumit Remigiusz Henczel, Preşedintele Comisiei ONU pentru Drepturile Omului, Stephane Hessel s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 95 de ani. Fostul luptător al Rezistenţei Franceze, prizonier în lagărele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hessel a revoluţionat cu adevărat întreaga lume odată cu publicarea volumului Indignaţi-vă!
Manifestul lui Stéphane Hessel, care constituie şi conţinutul cărţii ”Indignaţi-vă”, este un apel adresat de către Bătrânul Indignat generaţiilor tinere. La 93 de ani, fost ambasador al Franţei la ONU și secretar al comisiei care a redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Hessel încă mai era o voce puternică ce îndeamna la luarea de măsuri non-violente, dar la o indignare autentică.
Tonul mesajului, pe cât de combativ, pe atât este de sensibil. Istoria personală a lui Hessel, personalităţile marcante pe care le invocă, motivele reale de indignare pe care le enumeră, toate fac din această carte un manifest universal, care transcede spaţiul şi timpul, devenind un crez pentru orice persoană: ”Vreau ca toţi împreună – și fiecare la rândul său – să avem propria noastră raţiune de a ne indigna. Acest lucru este imperios. Atunci când ceva ne indignează, aşa cum m-a indignat pe mine nazismul, atunci devenim bătăioşi, hotărâţi şi angajaţi.”
Anul trecut, a publicat volumul Să face pace! Pentru un progres al spiritului, reluând discuţii purtate cu dalai lama. Un om de o verticalitate morală rar întâlnită, un om care s-a implicat în problemele sociale de pe glob chiar şi în ultimii ani ai vieţii, Hessel a lăsat în urmă o moştenire poate mai valoroasă decât orice comoră de aur: un crez. Societatea de azi îi datorează nu numai o atitudine proactivă de indignare şi încercare de combatere a injustiţiei sociale şi politice, dar şi un ideal. Ideile sale despre luarea de poziţie în faţa opresiunii, chemarea la ordine şi apelul său profund umanist pentru pace şi cooperare a determinat naşterea unor mişcări sociale de amploare. Se pare că termenul de “indignat” a fost preluat de manifestantii din, Spania, (Indignados), Franţa, Grecia, ajungând până în New York, unde a inspirat mişcarea “Occupy Wall Street”, deşi acest lucru rămâne încă de dezbătut.
Lumea întreagă deplânge pierderea unuia dintre cei mai mari pacifişti ai lumii, dar Stephen Hessel va trăi mereu printre noi, în Vietnam şi Algeria, în întreaga Europă, cu noi şi printre noi, pentru că mesajele sale se vor face auzite de-a lungul tuturor generaţiilor viitoare.
Tweet