Presupun că toţi aţi auzit până acum despre SOPA şi ACTA şi efectele lor. Dacă nu, iată o scurtă descriere a celor două.
SOPA (Stop Online Piracy Act) este un proiect de lege introdus în Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite la sfârşitul anului trecut. Legea ar permite atât Departamentului de Justiţie al SUA, cât şi deţinătorilor de drepturi de autor să solicite un mandat judecătoresc împotriva site-urilor acuzate de piraterie. Astfel, furnizorii de servicii de internet vor fi nevoiţi să blocheze accesul la anumite site-uri, motoarele de căutare nu vor mai afişa şi aceste site-uri în rezultatele căutărilor, iar cei care facilitează pirateria pot ajunge în închisoare.
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un tratat asemănător cu SOPA, dar domeniul său de aplicare este mai larg, incluzând şi contrafacerea bunurilor fizice. Se pare că ACTA ar da chiar dreptul unor anumite autorităţi de a cerceta telefoanele mobile, laptopurile şi mp3 playerele pentru a le verifica de conţinut media piratat şi, în cazul în care acesta este găsit, dispozitivul este distrus, iar posesorul lui primeşte o amendă.
Este evident că dacă nu vom mai putea descărca muzică, filme etc etc, nu vom mai putea descărca nici cărţi în format electronic. Viitorul nu suna atât de roz, nu?
Paulo Coelho, celebrul scriitor brazilian, este împotriva SOPA, numind-o pe blogul său “un pericol real, nu doar pentru americani, ci şi pentru noi, restul, pentru că legea – dacă va fi aprobată – va afecta întreaga planetă”.
Coelho nu este împotriva pirateriei de când o ediţie a Alchimistului a fost postată online şi, în loc să scadă vânzările, le-a crescut. Astfel, el s-a alăturat unui nou program de pe Pirate Bay şi a făcut un apel către toţi “piraţii” din lume, spunându-le să downloadeze toate cărţile lui.
“Aveţi dreptate! Downloadarea cărţilor dvs m-a determinat să cumpăr cartea propriu-zisă! Dacă nu aş fi fost un “pirat”, nu aş fi citit niciodată cărţile dvs. Consider asta un preview şi, dacă-ţi place, o cumperi“, spune un cititor al blogului personal al scriitorului.
Tweet