Pedant, pulsând, privește în soare…va veni sfârșitul?

Există, oare, un autor atât de eclectic, atât de profund, atât de subtil și de rafinat, încât să reușească să scrie despre ființa umană, surprinsă în toată complexitatea sa? Există un scriitor contemporan care să fi explorat, cu dibăcia unui chirurg, cele mai adânci abisuri ale sufletului omenesc, să fi depănat cu mai mult umor povestea unor personaje dintre cele mai verosimile și să fi aprins scânteia introspecției în fiecare dintre noi?

Un astfel de scriitor există, iar numele lui este Julian Barnes. Și nu suntem numai noi cei care îl considerăm pe Barnes unul dintre cei mai mari autori contemporani, ci și criticii, fanii din toată lumea și, mai ales, juriile care i-au decernat unele dintre cele mai importante distincții literare din Europa și din lume.

În sprijinul acestei afirmații stau mărturiile celor care sunt familiari cu geniul și opera lui Barnes și care au avut ocazia să îi aprecieze volumele și să le și premieze. Un astfel de exemplu este Anita Brookner, care a scris despre Sentimentul unui sfârșit astfel: ”Efectul său este răvășitor – cu atât mai mult cu cât este scris cu luciditatea obișnuită a lui Barnes. Reputația acestuia va crește cu siguranță datorită acestei cărți. Nu vă lăsați înșelați de dimensiunile ei reduse. Misterul ei este adânc îngropat, precum cele mai arhaice dintre amintiri.”

Puls, Privind în soare, Nimicul de temut sunt numai câteva dintre volumele care i-au adus lui Barnes faima de care se bucură acum. Volumele sale au întărit convingerea generală că autorul nu face parte din nici un gen literar anume, ci că prin viziunea sa, prin stilul în care scrie și prin sensibilitatea pe care a impregnat-o fiecărei pagini, a depășit rigorile cu care suntem obișnuiți, devenind astfel un autor universal în cel mai profund sens al cuvântului.

Dacă vreți să vă bucurați de operele acestui extraordinar scriitor, vă anunțăm cu bucurie că săptămâna aceasta, Nemira vă oferă o promoție la seria de autor Julian Barnes, oferindu-vă o reducere de 35% la titlurile semnate de acesta!

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *