Podcast Books are magic #18: Cum facem să citim mai mult?

Un an nou, un sezon nou-nouț de Books are Magic, lunar, cu teme și invitați din lumea cărții sau din imediata ei apropiere.

Această primă ediție din 2022 este dedicată ritualurilor de lectură, dar mai ales modului în care ne putem găsi mai mult timp pentru citit. Cât am vrea să citim anul ăsta? Câte cărți și care autori? Cât de lungă e, dacă e, lista de pe Goodreads? 

Irina Markovits este una dintre fondatoarele unul club de carte lunar – Books, Tea and More – și spune despre ea că și-ar dori să poată deschide, cândva, o libărie cu program non-stop.

”Lectura trebuie să fie însoțită de plăcere. Nu ar trebui să fie o obligație”

”Fiecare își ia din lectură ce îi este mai potrivit și ce are nevoie. Pe mine mă ajută să mă deconectez de ritmul unei zile mai aglomerate, să înțeleg lumea altfel, să-mi extind vocabularul: descopăr lucruri noi. Indiferent de vârstă, ajung la tine informații la care altfel nu ai avea acces. 

Și, deși lectura este o activitate solitară, cărțile te pot ajuta să te conectezi cu alți oameni”, spune Irina Markovits despre beneficiile cititului. 

Dar ce ne împiedică să citim mai mult și de ce avem nevoie de ajutor?

”Lipsa obișnuinței de a citi – mie mi se pare că lectura devine o aptitudine ca oricare alta. Necesită să-i dedici timp și atenție, un oarecare nivel de perseverență, iar asta înseamnă, evident, să elimini anumite lucruri din programul tău”.

Contemporaneitatea face ca un astfel de exercițiu să fie însă destul de dificil, recunoaște ea.

”Ne este mult mai ușor să procesăm informație vizuală, informație cu picătura, în cu totul altă viteză: lectura îți cere să încetinești și să fii foarte atent, să fii concentrat. Poate că nu avem acest obicei și poate că nu avem nici deschiderea de a-l cultiva. 

Pe de altă parte, este adevărat că programele noastre deja sunt foarte încărcate: la un moment dat e nevoie să facem o selecție. [Cititul] se poate învăța, dar motivația trebuie să fie autentică”. 

Dacă obiceiul cititului poate fi antrenat, ce fel de „strategii” există?

”O strategie este să ai în permanență o carte cu tine. Inevitabil, dacă am un timp mort – pe care toți îi avem -, îmi scot cartea și, chit că citesc trei pagini, cinci pagini, tot este un progres. 

E-adevărat, eu sunt old school, citesc doar cărți tipărite, nu mă împac deloc cu audiobook-urile. Dar, pentru cine se împacă cu ele, toți timpii morți sunt în trafic – douăzeci de minute sunt deja un câștig.

Altă strategie pe care încep să o pun acum în practică este să îmi fac un habit tracker – o planșă pe care îmi pun toate acele lucruri pe care vreau să le urmăresc repetitiv, dar care, de fapt, să-mi dea o măsură a perseverenței mele. Ce mi-am trecut pe această planșă este să citesc cel puțin o oră în fiecare zi”. 

Editura Nemira, de altfel, lansează în fiecare an o provocare – Reading Challenge. În 2021, la treizeci de ani de Nemira, a fost vorba de treizeci de cărți, cu recomandări punctuale. Printre ele: citește dimineața, fie și pentru un sfert de oră, înainte să te apuci propriu-zis de treabă, căci ajută la concentrare. Oprește-te în mijlocul zilei pentru o pauză de citit sau citește înainte de culcare. 

Din nou, însă, de câtă voință e nevoie?

”Dacă-ți propui să ajungi la sală de trei ori pe săptămână, propune-ți să și citești de trei ori pe săptămână”, spune Irina Markovits.

”Partea mai proastă este că în societatea noastră te poți mândri cu un abdomen cu pătrățele – cu cărțile citite e puțin mai greu. O strategie care mie mi se pare mult mai simplă este, pur și simplu, să ai o carte pe noptieră: în momentul în care mergi la culcare, în loc să-ți iei telefonul și să scrollezi pe social media o oră, mai bine fii prezent în viața ta”.

Blocaje are însă toată lumea: la un moment dat, lucrurile pur și simplu nu se mai leagă. Ce faci atunci?

”Depinde foarte mult în ce constă blocajul. Eu m-am lovit de faptul că nu mă prindea cartea: o las deoparte, nu mai simt niciun fel de vină, tocmai pentru că, mi-am dat seama, timpul este foarte prețios.

Prefer să aleg o altă carte, care îmi face plăcere: lectura trebuie să fie însoțită de plăcere, nu ar trebui să fie o obligație.

Blocaj cred că poate să fie și oboseala: mi s-a întâmplat va viața să fie destul de aglomerată. Prefer să-mi dau eu timp, chit că în zilele sau în săptămânile respective mă voi uita la televizor, pentru că altfel lectura respectivă va deveni fragmentată”.

Dar care e calea cea mai sigură dacă vrei să te reapuci de citit, după o pauză mult prea lungă?

”Mi-aș pune problema care ar fi genurile de cărți pe care le citesc ușor și cu plăcere și care mă încarcă cu ceva bun: vrei mai curând un roman de dragoste sau vrei un roman istoric? Poate că vrei să citești despre zăpadă, despre chimia pielii, despre arhitectură. Sau poate că vrei o (auto)biografie.

Pur și simplu, faci o selecție prin eliminare: asta nu vreau, o vreau pe cealaltă. La un moment dat ajungi să-ți dai seama: <<Cel mai mult pe mine mă interesează aceste trei tipuri de cărți>>. După aceea, ca să-ți fie foarte ușor, te uiți care sunt cel mai bine cotate pe Goodreads sau, poate, ce-a fost lansat de curând. Mie mi se pare întotdeauna util să citești măcar una sau două recenzii, ca să-ți dai seama dacă este o carte bună sau dacă este doar una ultra-comercială.

Pentru mine este foarte important să faci distincția între a citi mult și a citi bine. Nu este foarte relevant cât de mult citești – s-ar putea să citești mult și să nu rămâi cu nimic.

Pentru mine e mult important să citesc atât cât pot și cât am nevoie, dar să rămân cu ceva după cartea respectivă”.



Ascultă episodul #18 din podcastul Books are Magic by Nemira aici:

🎧 Spotify

🎧 Anchor

🎧 Youtube

🎧 Apple Podcasts

🎧 Google Podcasts

Listen & be inspired! 🧡🎧

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *