Poveste din România de azi – Primii zece ani ai Orchestrei Naționale de Tineret se lansează pe 11 mai

Sâmbătă, 11 mai, la ora 18.45, Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret, primii 10 ani, volum semnat de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu la editura Nemira, se lansează în prezența autoarei și a eroului principal al cărții, violoncelistul Marin Cazacu. Evenimentul are loc înaintea concertului de la Ateneul Român al Orchestrei Române de Tineret dirijat de Cristian Mandeal ce deschide primul turneu balcanic al acesteia.

„Am început să vorbesc serios cu Marin Cazacu despre ideea unei cărți povestind primii zece ani ai Orchestrei Române de Tineret în 2017, când pregătirile pentru anul aniversar erau deja pe ultima sută de metri. La 10 ani de când ascultam la Sinaia primul concert al Orchestrei Române de Tineret, am început să depăn firul înapoi, stând de vorbă cu cele mai importante persoane din istoria acestui vis împlinit şi în primul rând cu persoana de la care a pornit ideea Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, în 2008, la Sinaia, violoncelistul, profesorul și promotorul Marin Cazacu.”, scria Oltea Şerban-Pârâu în primele rânduri ale cărţii.

Scriitorul Cristian Teodorescu recomandă acest volum : „Am devenit un suporter, dacă pot să zic așa, al orchestrelor de tineret din lumea muzicii clasice. Atunci când Marin Cazacu a avut la noi această idee, cu zece ani în urmă, asta mi s-a părut curată minunăție. Am sperat atunci că ideea sa nu va avea soarta multor idei generoase care încep bine, dar se termină prost. Căci cred că destinul unui tânăr muzician e cât se poate de fragil, chiar dacă acel muzician e extraordinar de talentat. Marin Cazacu a avut și are o extraordinară tenacitate în continuarea acestui proiect. Cine l-a ascultat și ca violoncelist și ca manager cred că s-a simțit încântat văzând cât de bine și-a pus în operă ideea, fără să-și pună în umbră propria sa carieră. Mă bucur că Oltea Șerban-Pârâu a scris acum o carte despre orchestrele de tineret din România, pornind de la o discuție memorabilă cu Marin Cazacu în care acest maestru al violoncelului și al unei viziuni artistice fără egal i s-a mărturisit cu o gândire de mare om de cultură, pentru care a face ceva cuprinzător în muzică, ține de inspirație, dar și de perseverența de a transforma o idee în orchestre care pot fi pipăite cu urechea.”

Oltea Şerban-Pârâu este muzicolog şi critic muzical, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora” şi a Asociaţiei Române a Femeilor în Artă. Activitatea ei publicistică se traduce în mii de articole publicate, majoritatea pe teme muzicale, în mii de minute de emisiuni şi programe de radio şi în numeroase emisiuni şi apariţii TV. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru originalitatea profilului radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Premii pentru publicistică ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

O fişă completă ar cuprinde şi o intensă activitate de consilier muzical, artistic şi de presă al unor instituţii muzicale, teatrale şi festivaluri naţionale şi internaţionale prestigioase și coordonator artistic al unor turnee şi proiecte culturale precum Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, Flautul fermecat, Cele trei dive, COOLsound, Clasic la puterea a treia, Turneul naţional Teodora Gheorghiu etc.

A condus timp de şapte ani postul particular Radio Romantic (1995 – 2002), ulterior, între 2005 şi 2013 a fost redactorul şef al postului public Radio România Cultural, între 2013 şi 2015 a condus Centrul Cultural Media Radio România, structură ce a cuprins toate entităţile cu activitate, misiune şi vocaţie culturală din Societatea Română Radiodifuziune, calitate în care a coordonat Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, activitatea Editurii Casa Radio, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RADIRO și Festivalul International Grand Prix Nova. Din 2009 şi până în 2015 a fost director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio. După 2015 a fost consilier în management si editor la Radio România.

Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse – Dicţionar de mari muzicieni – şi a celor din secţiunea muzicală a Micului dicţionar enciclopedic. A publicat volumul De vorbă cu Ruxandra Donose (Editura Operei Naţionale Bucureşti, Bucureşti, 2014).Apariţia cărţii a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Prietenii muzicii „Serafim Antropov”, JTI şi Senia

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *