Printre rânduri – noutățile Armada pentru prima jumătate a anului 2024

de Patricia Filip

Bine ai venit pe nava Armada, o lume în care paginile pulsează de magie și fiecare poveste este un portal către o altă dimensiune. De la mințile unor autori celebri la apariția unor voci noi în zona speculativă, fiecare titlu în pregătire din imprintul Armada pentru prima jumătate a lui 2024 promite o călătorie dincolo de obișnuit, unde extraordinarul așteaptă între rânduri.

Thriller

În afară de noutățile proaspăt ieșite de la tipar (Nămeții, de C.J. Tudor, Ce-am găsit al meu să fie și Mort la datorie, de Stephen King, ultimele două volume din trilogia Bill Hodges), avem data de publicare pentru noua carte a lui King, You Like It Darker, pe 21 mai, concomitent cu lansarea internațională. Volumul este o nouă colecție de douăsprezece povestiri scurte thriller întunecate, printre ele aflându-se și Rattlesnakes, o continuare a cărții Cujo, în care un văduv îndurerat călătorește în Florida pentru o mică vacanță și primește în schimb o moștenire neașteptată. 

Cum să îți ucizi familia, de Bella Mackie, te captivează de la primele pagini cu umor negru și o dinamică întortocheată a legăturilor de rudenie. Protagonista se trezește prinsă într-un complot diabolic pentru a-și ucide șase membri ai familiei sale. Dar apoi este condamnată la închisoare pentru o crimă ce nu a fost comisă de ea.

The Club, de Ellery Lloyd, este un thriller care te transportă în inima unui oraș futurist, unde un club misterios și exclusivist deține cheia unei influențe inimaginabile. Pe măsură ce pătrunzi mai adânc în lumea enigmatică a clubului, descoperi o rețea de intrigi și jocuri de putere cu mize mari, în care alianțele sunt puse la încercare și loialitățile spulberate. The Club este o explorare captivantă a consecințelor ambiției, căci în acest club, dacă numele tău este pe listă, nu ai cum să scapi.

În cartea lui Rupert Holmes, The McMasters Guide to Homicide: Murder Your Employer, iei parte la o lume palpitantă în care peisajul corporatist devine o tablă de șah mortală. Povestea se învârte în jurul unui ghid meticulos, care îl poartă pe cititor într-o călătorie întunecată și plină de umor pentru a putea comite crima perfectă: uciderea angajatorului. Holmes, cunoscut pentru ingeniozitatea cu care povestește, explorează relațiile de la locul de muncă, injectând în narațiune o doză sănătoasă de intrigă și umor negru.

Fantasy

Mult așteptatul final al seriei Demon, de Peter V. Brett, Miezul, va apărea în februarie în Armada. Pentru cei care nu au apucat să citească această serie epic fantasy, reedităm integral toate volumele. Astfel, tot în februarie va apărea Omul pictat, prima parte a seriei, urmând ca apoi să apară și restul volumelor în lunile martie, aprilie și mai. Brett a creat o lume chinuită de teroarea nocturnă a unor creaturi demonice. Omenirea trăiește într-o teamă constantă de aceste ființe malefice care ies din întuneric, iar narațiunea urmărește mai mulți protagoniști, printre care Rojer, Arlen și Leesha, fiecare cu propriile destine și încercări.

J. M. Miro îi introduce pe cititori într-o lume în care monștrii poartă chipuri obișnuite cu Ordinary Monsters. În Londra victoriană, doi copii cu puteri misterioase sunt vânați de o figură a întunericului – un om făcut din fum. În acest fantasy istoric, unii oameni sunt cunoscuți sub numele de Talente, cei care au abilități specifice care le permit să facă fapte aparent supranaturale, cum ar fi să controleze praful, să devină invizibili, să se vindece singuri sau să fie capabili să își întărească pielea. Cu o proză elegantă, o construcție fascinantă a lumii și o intrigă captivantă, Ordinary Monsters prezintă epoca victoriană altfel.

De la Susanna Clarke, autoarea romanului Piranesi, aducem în imprintul Armada cartea Jonathan Strange and Mr. Norrell, un fantasy istoric plasat în Anglia secolului al XIX-lea, în timpul războaielor napoleoniene. Povestea se concentrează în jurul a doi magicieni, antisocialul domn Norrell și tânărul carismatic Jonathan Strange, care abordează magia atât ca o artă, cât și ca o știință. Cu detalii meticuloase și o notă de umor britanic, Clarke creează o poveste hipnotizantă și captivantă, care combină fantasticul cu istoricul, într-o operă unică și aclamată a genului fantasy.

The Fragile Threads of Power, de V.E. Schwab, este primul volum al unei noi serii care continuă trilogia Culorile Magiei – un bestseller New York Times care aduce împreună într-un univers magic prieteni și dușmani, conflicte și războaie. La șapte ani după evenimentele din Invocarea Luminii, Kell Maresh din Londra Roșie, Lila Bard din Londra Cenușie și Holland Vosijk, din Londra Albă abia dacă au mai fost zăriți. Un nou Antari pe nume Kosika a apărut în Londra Albă, preluând tronul în absența lui Holland. Tânăra regină este dispusă să își hrănească orașul cu sânge, inclusiv cu al ei – dar fervoarea ei religioasă în creștere are potențialul de a-l distruge. În mijlocul acestor tensiuni, o fată cu o abilitate magică neobișnuită intră în posesia unui dispozitiv care ar putea schimba soarta Londrelor paralele.

SF

Dacă ești fan al seriei Jocul lui Ender, află că volumul 4 o să ajungă pe rafturile tale în curând. Copiii minții începe cu inteligența artificială Jane, care poate salva cele trei specii de pe planeta Lusitania. A învățat să strămute navele în afara universului și să le plaseze în alte lumi, desființând viteza-lumină. Pentru asta, trebuie să-și folosească toate capacitățile de procesare, dar Congresul Stelar închide univers după univers. În curând, Jane nu va mai reuși să trimită navele în alte părți. Ca să se salveze, copiii lui Ender trebuie s-o salveze mai întâi pe ea.

Dacă vrei să citești o capodoperă SF cu povestiri complexe și fascinante, atunci Hyperionși Căderea lui Hyperion, scrise de Dan Simmons, sunt potrivite pentru tine. Primele două romane din seria Hyperion Cantos au câștigat multiple premii de renume, printre care Hugo și Locus, fiind clasici ai genului SF, care îmbină elemente de space opera, poezie și filosofie. Urmărești șapte pelerini aflați într-o călătorie spre îndepărtata lume Hyperion, fiecare dintre ei împărtășindu-și istoriile personale în timpul călătoriei. Pe măsură ce fiecare pelerin își zice povestea, sunt explorate teme precum dragostea, sacrificiul, inteligența artificială și natura timpului.

În timp ce Armada continuă să împingă limitele imaginației, aceste noi lansări promit o aventură palpitantă pentru fiecare cititor. Fie că ești un fan al genului thriller, fantasy sau SF, pregătește-te să pornești în călătorii de neuitat și să te pierzi în lumile captivante create de acești autori. Lectură plăcută!

2 Commentarii

  1. utl685 24/01/2024 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *