Recomandările Nemira pentru Bookfest 2014

Din 28 mai, Bucureştiul capătă alt ritm. Un ritm pe care îl dau pasionaţii de lectură şi toţi cei care preţuiesc cărţile la adevărata lor valoare. De miercuri, 28 mai, aşadar, începe unul din cele mai importante evenimente culturale din România, Salonul internaţional de carte Bookfest, ediţia 2014.

Cu această ocazie, editura Nemira vă propune peste un portofoliu de peste 700 de titluri, foarte multe noutăţi şi o ofertă imbatabilă: 30% reducere generală! Iar pe lângă autorii binecunoscuţi de cititorii noştri, precum Stephen King şi George Martin, vizitatorii vor avea parte şi de numeroase lansări interesante.

Vă prezentăm câteva dintre acestea, cu menţiunea că programul integral al evenimentelor noastre la Bookfest 2014 poate fi accesat pe nemira.ro.

Cunoastere si credinta 2Joi, 29 mai, de la ora 14.00, are loc lansarea volumului Cunoaştere şi credinţă, de Gheorghe Săsărman, autorul celebrului roman Cuadratura cercului. De data aceasta însă, autorul a părăsit zona speculativă a beletristicii, intrând cu mult curaj şi profesionalism pe tărâmul filozofiei de categorie grea. Abordare ştiinţifică sau religioasă? Intelligent Design sau evoluţionism? La aceste întrebări dificile vor încerca să răspundă autorul şi invitaţii săi acad. Gheorghe Păun şi dr. Marian Nencescu.

Tot joi, 29 mai, de la ora 15.00, programul va continua cu lansarea cărţii Ispita izbaviriiregretatului Mihai Sin, care vă reamintim că a plecat dintre noi cu doar câteva săptămâni înaintea târgului de carte Bookfest. Aşadar, prezentarea cărţii Ispita izbăvirii, în care autorul ridică problema spiritului naţional românesc şi a genei sale identitare, va fi totodată, din păcate şi una comemorativă. Discuţiile vor fi deschise de soţia acestuia, Anca Sin şi continuate apoi de Magdalena Popescu Bedrosian, Bedros Horasangian şi Ion Bogdan Lefter.

Teatru si ritualLansările din data de 29 mai nu se vor încheia la standul Nemira, ci la cel al ţării invitate, Polonia, de la ora 15.30, având în centru un titlu publicat la editura noastră. Este vorba despreTeatru şi ritual – Scrieri esenţiale, o lucrare în care autorul polonez Jerzy Grotowski impune propria sa formulă estetică: Performerul este un om al acțiunii. Nu cineva care îl joacă pe altcineva. El este dansatorul, preotul, războinicul; el se situează în afara genurilor estetice. Ritualul înseamnă performance, o acțiune împlinită, un act. Un ritual degenerat devine spectacol.”

_____________________________________________________________________________________

MeyendorffDebutul zilei de vineri, 30 mai, se va adresa celor pasionaţi de dimensiunea sacră a fiinţei umane. Aceştia sunt invitaţi la lansarea volumului O introducere în studiul vieţii şi operei Sfântului Grigorie Palama, care va avea loc de la ora 12.30, în compania Părintelui Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a domnului Radu Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj şi a lui Vasile Adrian Carabă, traducătorul volumului şi coordonatorul colecţiei Byzantium.

John Meyendorff, autorul acestei lucrări, descrie importanţa studierii unuia dintre cei mai profunzi teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea: “vom afla în gândirea sa un răspuns constructiv provocării pe care timpurile moderne o adresează creştinismului: o teologie personalistă şi existenţială şi o spiritualitate care, eliberată de spiritualismul platonic, îl integrează pe om în totalitatea sa în viaţa cea nouă.”

Mergând mai mult spre tărâmul subconştientului, lansarea imediat următoare propune cititorilor şi o nouă colecţie: PHILEMON, Diavolul Barlogeanucea care va publica de acum titlurile de psihologie ale editurii Nemira. Cu această ocazie, coordonatoarea colecţiei, Lavinia Bârlogeanu, va prezenta alături de invitaţii Carmen Muşat, Claudia Vîlceanu, Ileana Efrim şi Eugen Ciurtin, două titluri foarte interesante pentru amatorii filonului jungian al psihologiei în cultura umanităţii: Diavolul în viziuni, poveşti şi vise, a cărei autoare este chiar Lavinia Bârlogeanu şi Ego şi arhetip, de Edward Edinger.

Ego si arhetipÎn cea dintâi carte, miza este chiar investigarea acestui spirit al psihicului colectiv, numit diavol, dar şi a dipoziţiilor sufleteşti care se articulează în jurul acestuia.  Care sunt cauzele și cum se manifestă posesia? Care sunt atitudinile cele mai potrivite când ne confruntăm cu așa ceva? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să răspundă coordonatoarea colecţiei şi invitaţii săi. Cât despre Ego şi arhetip, publicaţia internaţională Publishers Weekly, o descrie – elocvent – în modul următor: O încercare convingătoare de a-i arăta cititorului imaginile arhetipale ale lui Dumnezeu, care există în propriul lui inconștient”. Această dublă lansare va începe de la ora 17.15.

______________________________________________________________________________________

SASZiua de sâmbătă începe în forţă: următoarea lansare pe care v-o recomandăm este o noutate absolută pentru editura Nemira, dar şi pentru piaţa editorială românească: SAS – Ghidul supravieţuitorului, de John Lofty Wiseman. Este probabil imposibil de spus câte vieţi a salvat acest bestseller internaţional de la prima sa publicare, dar sigur este că bogăţia sfaturilor practice pe care le conţine depăşeşte orice aşteptare. Despre modurile de a supravieţui în orice mediu posibil va vorbi celebrul alpinist Alex Găvan, sâmbătă, 31 mai, de la ora 11.00, la standul Nemira.

Următorul eveniment este o lansare dublă foarte aşteptată de fanii SF-ului: antologia Xenos. Contact între civilizaţii, Xenoso avanpremieră a întâlnirii oamenilor cu civilizaţiile extraterestre precum şi o culegere excelentă de povestiri ale unor autori consacraţi precum Liviu Radu, Aurel Cărăşel şi Cristian Mihail Teodorescu, coordonată de Antuza Genescu, îşi dă întâlnire cu romanul Vegetal, un experiment literar pe care prefaţatorul Cătălin Badea-Gheracostea îl descrie printr-un vers celebru de-al poetei Ana Blandiana: “Eu cred că suntem un popor vegetal”.

VegetalAcest citat, aşadar, spune dintr-odată despre ce pare a fi vorba în Vegetal: “despre legătura de dincolo de evuri dintre oameni şi natură, păstrată aproape neschimbată în zonele rurale ale României şi despre sensul dublu al fiecărui semn şi al fiecărei expresii.” În stilul tandemului Strugaţki, cuplul Ungureanu-Truţă vine în SF-ul românesc pe locul rămas liber de la cuplul Bărbulescu-Anania, iar acest roman va confirma dacă este demn de legenda care îl precede.

Delicatesa acestei ediţii Bookfest va urma în aceeaşi zi de la ora 12.30, fiind vorba despre un autor care nu mai are nevoie de nicio prezentare: Emil Brumaru. 111 poeziiSau, dacă totuşi are nevoie de o prezentare, preferăm să o facem în cuvintele disponibile pe site-ul său: “Numele său poate fi considerat o marcă înregistrată. Îi citeşti numele şi retrăieşti o emoţie estetică pe care o cunoşti de multă vreme, fără a fi ajuns la saţietate.” Iar volumul său, 111 cele mai frumoase poezii, ce va fi lansat în prezenţa lui Daniel Cristea-Enache, antologatorul ediţiei şi a Luminiţei Corneanu, atestă exact acest lucru.

Cea mai mare surpriză însă, vine chiar în ultima zi a Salonului, pe data de 1 iunie. Şi pentru că tot este Ziua copilului, editura Nemira le propune acestora, precum şi părinţilor lor, o activitate dedicată acestui eveniment: un atelier de jocuri creative unde copiii vor putea face păpuşi din nasturi, iar apoi vor improviza scurte scenete de teatru. Iar tot cu această ocazie, titlurile pentru cei mici din colecţiile Nemi şi Nemira Junior vor avea 50% reducere!

copii_600p400

În încheiere nu putem spune decât că abia aşteptăm să ne întâlnim cu voi toţi la Bookfest 2014!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *