Profil de scriitor: Lavinia Bârlogeanu

arrLavinia Bârlogeanu este absolventă a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti; doctor în Ştiinţele Educaţiei. Actualmente, este Conferenţiar Universitar la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

Ca profesor, despre Lavinia Bârlogeanu se spune că felul în care aceasta predă cursurile seamănă cu punerea în scenă a unor piese de teatru, în care actorul principal, adică profesorul, îşi convinge publicul format din studenţi să se implice direct în procesul de învăţare.

Studenţii au răsplătit-o nominalizând- o pentru distincţia “Profesor Bologna”, în competiţia anuală care scoate la lumină dascăli de top ai şcolii româneşti.

Dar Lavinia Bârlogeanu nu este numai un dascăl desăvârşit, ci un om de cultură profund conectat la realităţile care ne înconjoară, vocea ei făcându-se auzită şi mai ales simţită şi trăită prin paginile Observatorului Cultural.

Ca scriitor, Lavinia Bârlogeanu a impresionat încă de la apariţia romanului său Arrhetonul şi le-a pregătit cititorilor un nou volum, intitulat Jung. Îndrăgostit de suflet, Colecţia Porta Magica.

În continuare, vă invităm să citiţi o recenzie a romanului Arrhetonul, oferită de colegii noştri de la Bookblog.ro

“Lectura Arrhetonului este o experiență deosebită. Începând de la stilul literar calm, liniștit, cu inflexiuni melodice, continuând cu tema abordată și încheind cu bogăția de cunoștințe etalate în roman, Lavinia Bârlogeanu este, după părerea mea, un autor desăvârșit.

Stilul

Când am început să citesc cartea am avut, pentru o clipă, senzația că îmi vorbește bunica. Și mă refer la acea bunică arhetipală, care povestește nepoților lucruri liniștitoare, spune povești cu zâne și eroi care întotdeauna reușesc în încercările lor, și care îi mângâie pe creștet ca să le alunge coșmarurile. Un citat rupt din context nu ar putea arăta cu exactitate acest calm literar de care vorbesc, dar voi da unul, chiar și în ideea că ar putea surprinde o ușoară boare a atmosferei ce se desprinde din paginile cărții: „În ceea ce mă privește, pot să spun că am ajuns să regret mult faptul de a nu mă fi ocupat și de indivizii obișnuiți, de a nu le fi consacrat niciun pic din timpul meu, din cauză că nu i-am considerat interesanți. Întotdeauna mi-am spus că ei sunt pacienții făcuți special pentru doctorul Freud, de aceea l-am și declarat pe bătrân medicul oamenilor neinteresanți”.

Planurile romanului sunt delimitate prin capitole, dar ele se întretaie și pe neașteptate, când câte un personaj coboară mult în trecutul său pentru a-și analiza o secvență din copilărie sau când coliziunea dintre două personaje cere explicații despre o a treia. Cu eleganță, Lavinia Bârlogeanu creează personaje noi din cele vechi, pentru a le descoperi apoi, pe ne-simțite în altele, vetuste, biblice. Iar pragurile temporale sunt trecute cu o asemenea fluență, încât pur și simplu te trezești transpus într-un alt plan, fără a realiza imediat când s-a făcut trecerea.” (Autor Ovidiu Leonte)

Citeşte continuarea pe Bookblog.ro şi nu uita că numai săptămâna aceasta Nemira îţi oferă volumul Arrhetonul cu o reducere de 20% în cadrul promoţiei Descoperă literatura română!

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *