Nu numai că este o zi de toamnă însorită ce anunță începutul unui weekend foarte frumos și colorat, numai bun pentru o plimbare prin parcurile împânzite de frunzele arămii, dar vă și propunem spre lectură o noutate a colecției Suspans!
Întemeietorul romanului polițist modern american, Raymond Chandler, vă invită să fiți martorii unei noi intrigi criminalistice de excepție, în primul său roman publicat ce i-a adus faima, “Somnul de veci”!
Raymond Chandler este “părintele” lui Philip Marlowe, un detectiv particular care a devenit prototip al genului. Este un personaj complex, dur, dar în acelaşi timp instruit, inteligent, sensibil, ascultă muzică simfonică și, în mod deosebit, Marlowe este înzestrat cu un redutabil simţ al umorului!
Dacă nu ați mai citit până acum operele lui Chandler, veți observa încă din primele pagini stilul său diferit de romanele polițiste britanice, în care suspecții se adunau într-o singură cameră iar detectivul dezvăluia soluția neașteptată și genială a misterului! Romanul devine acaparant pentru orice iubitor de lectură! Veți fi primiți într-o lume complet diferită și copleșitoare, în cazul în care nu sunteți familiarizați cu filmul noir din anii ’30 – ’40, cu ai săi gangsteri criminali, femei periculoase și detectivi străluciți.
La începutul unei zile din “miez de octombrie”, Philip Marlowe, “spilcuit, curat, bărbierit și treaz”, merge în vizită la reședința bătrânului domn Sternwood, ca să se ocupe de Arthur Gwynn Geiger, care se dă negustor de cărți rare. Fiica cea mare a gazdei are însă impresia că detectivul a fost angajat ca să-l găsească pe soțul ei dispărut cu o lună în urmă. Investigatorul ajunge la librărie și află din întâmplare că Geiger are obiceiul de a împrumuta literatură pornografică de la magazinul personal. Marlowe îl urmărește până acasă și rămâne de veghe. Țipetele și împușcăturile care se aud dinăuntru îl pun pe jar. Detectivul se năpustește în casă și-l găsește pe Geiger fără suflare. Alături de el, o vede pe Carmen, fiica cea mică a lui Sternwood, goală și sub influența drogurilor.
“Somnul de veci” a fost publicat în 1939 şi a avut un succes remarcabil, propulsându-l pe Chandler ca scenarist la Hollywood. A fost și ecranizat, după un scenariu scris de autor în colaborare cu William Faulkner.
Vă las să descoperiți singuri mai multe despre ce vă așteaptă în paginile cărții, alături de detectivul Marlowe și de captivantul său caz criminalistic! Iar dacă aveți posibilitatea, vizionați și ecranizarea acestui roman polițist de excepție!
Better late than never 🙂
O sa o comand si o s-o incep de indata ce o am in mana. Am cumparat deja celelalte 5 volume de Chandler aparute la Nemira dar o asteptam pe aceasta, fiind cronologic prima din serie.
Sa speram ca “Doamana din lac” nu se va lasa asteptata prea mult.
Cel mai probabil până la finalul acestui an! Sunt niște cărți polițiste excepționale! 😀
Am vazut filmul si mi-a placut tare mult! Cartea nu am citit-o inca, momentan este pe lista “Fereastra de sus”…
Chiar dacă uneori e dificil, prefer întâi să citesc cărțile și apoi să văd ecranizările. De curând am terminat o carte excepțională iar zilele acestea trebuie să îmi găsesc vreo 2 ore să văd și filmul 🙂
Ce carte? 😀
“Water for elephants”, varianta în engleză 😀 M-a impresionat mult mai mult decât filmul, pe care am reușit să îl văd zilele trecute.
Un alt autor de aceeasi factura e James Hadley Chase…si el ar merita republicat de catre Nemira. In orice caz, felicitari pentru ideea cu Chandler!;)