Volumul ”Sunetul de referință și arca muzicii occidentale” de Mircea Tiberian se lansează la Gaudeamus 2013

tiberianDuminică, 24 noiembrie, ora 14.00, la standul Editurii Nemira va avea loc lansarea volumului ”Sunatul de referință și arca muzicii occidentale” de Mircea Tiberian, în prezența autorului și a invitaților săi, Florian Lungu, critic de jazz, și Marian Drăghici, poet.

„Undele temporale, importanţa evenimentelor în funcţie de plasamentul lor în grila metrică, bara de măsură ca vârf de undă, simetriile ce se creează în jurul acesteia, meridianele armonice şi rolul lor în planul înălţimilor, reuşita melodică – rezultantă a echilibrului dintre atractori, structura aritmetică a timpului muzical şi cea de tip geometric din armonie, coeficientul de ocupare cu evenimente a unui segment de timp, logica discursului narativ, migraţia sunetului de referinţă al sistemului în diferite perioade ale istoriei muzicii, căldura, luminozitatea şi greutatea specifică a unui segment din cadranul tonal, asemănarea dintre muzică şi jocul de şah şi multe alte subiecte tratate în lucrare constituie ipoteze, viziuni personale asupra domeniului muzical, sub raport structural sau funcţional. Descoperite pe parcursul câtorva decenii de practică şi meditaţie asupra naturii fenomenului, verificate prin numeroase experienţe, aceste idei sunt prezentate publicului pentru prima oară prin textele de faţă.“

(Mircea Tiberian)

Mircea Tiberian este un pianist și compozitor român de jazz. A debutat în 1974 la Festivalul Internațional de la Sibiu, iar între anii 1979-1981, a fost membru al Teatrului Muzical ‘Ion Vasilescu’ din București. Apoi pînă în 1984, a lucrat în studiouri de înregistrări ca pianist și aranjator. Din 1984 pînă în 1986, este co-leader al cvartetului Mircea Tiberian – Liviu Butoi, între ’86 și ’89, al grupului Opus 4, iar din ’89 pînă în ’90 este conducător al trio-ului ‘Labirint’, și între 1991-1992, al ‘Romanian All Stars’. În perioada 1990-1993, este membru al ‘Romanian Big Band’, iar în anul 1998, co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz. A participat la diverse proiecte multi-media: Incursiuni (1996), Liniada (1999), Agnus Dei (2000), și a condus mai multe grupuri de jazz sub propriul său nume.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *