Cititorii de cursă lungă au câteva trăsături comune. Au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar pe care vor să le devoreze. Cu ei în minte la început de an am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim împreună minim o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de to read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să încerce poate alte genuri decât cele cu care sunt deja obișnuiți și, mai ales, să dezbatem împreună cărțile.
Cu #ReadingChallenge din luna aprilie intrăm în lumea scriitorilor. Cu cât se apropie Ziua Cărții, cu atât crește și interesul pentru citit și pentru descoperirea de noi povești. Dar cât de multe știm despre o carte? Este doar un obiect pe care îl citești o dată și atât? Sau este un portal magic creat de către un scriitor? Cât de interesant este să vezi și să înțelegi cum se construiește o acțiune, cum sunt conturate personajele, dar mai ales, cum ele prind viață printre paginile cărții?
Recomandările noastre de lecturi pentru luna aprilie sunt:
- Despre scris. Autobiografia unui meșteșug, de Stephen King, este cartea care conține toate secretele unui scriitor full-time. Autorul destăinuie cu lux de amănunte ce înseamnă ca o poveste să treacă de la stadiul de „meșteșug” la stadiul de bestseller. King îmbină eseistica cu memoir-ul într-o lectură prietenoasă și onestă despre parcursul său literar, despre felul în care s-a îmbinat acesta cu viața lui personală și despre ce obstacole a întâmpinat de-a lungul vieții, inclusiv accidentul pe care l-a suferit în 1999 care i-ar fi putut încheia cariera literară. Memoir-ul aceasta nu este doar pentru fanii lui Stephen King, ci și pentru viitori scriitori sau pentru cititorii care iubesc poveștile bine scrise.
- Librăria, de Penelope Fitzgerald, este un portret al modului de viață dintr-un mic sat pescăresc din Anglia. Cu o scriitură rafinată și cu o acțiune bine scrisă, cartea schițează povestea lui Florence Green, o văduvă care vrea să înființeze o librărie într-un oraș mic, Hardborough. Este oare Florence hotărâtă să riște totul pentru a deschide singura librărie din tot orașul?
- Ce faci când ești copleșit de acel „Și ce ar fi fost dacă…?” și mintea îți zboară către o infinitate de posibilități și vieți pe care nu le cunoști și nici nu le-ai trăit? În cazul Norei, le trăiește pe propria piele. O serie de întâmplări nefaste o duc pe Nora în pragul Bibliotecii de la Miezul Nopții, unde va descoperi mai multe variante ale personalității ei, dar și ale vieții pe care ar fi putut să o trăiască. Dar sunt aceste variante mai bune, mai rele? Este convinsă Nora că a luat numai decizii proaste? Dar oare tu dacă ai fi în locul ei, ai schimba ceva?
- Misterul Henri Pick, de David Foenkinos, este cartea care te plimbă printre manuscrisele nepublicate dintr-o bibliotecă franceză. Unul anume îi stârnește interesul unei tinere editoare: o capodoperă scrisă de Henri Pick, un autor necunoscut. În căutarea lui, descoperim că presupusul scriitor nu ar fi fost genul de persoană capabilă să scrie un roman atât de bun, ci, dimpotrivă, ar fi fost doar un autor de… meniuri pentru pizzeria unde lucra. Ce s-ar putea ascunde în spatele acestui mister? Cine este Henri Pick?
- Tu te-ai întrebat vreodată care este rolul bibliotecilor în viața ta? Aaron Stein din Suntem inevitabili cu siguranță s-a întrebat. În momentul în care a rămas numai cu tatăl său și cu o librărie părăsită, într-un loc unde nimeni nu prea își arată interesul pentru lectură, simte o ușurare în piept când i se ivește ocazia de a vinde afacerea familiei. Dar ceva, sau mai bine zis cineva, îl oprește. Suntem inevitabili, de Gayle Forman, demonstrează cum o simplă librărie poate schimba un orășel și cât de mult contează pentru o comunitate să aibă un loc unde să se poată aduna.
- Romanul Scrisori din insula Guernsey, de Mary Ann Shaffer și Annie Barrows, spune o poveste plină de căldură care ilustrează puterea cuvintelor și cât de mult pot apropia ele oameni care înainte nu schimbaseră o vorbă. Protagonista cărții este Juliet Ashton, o scriitoare din Londra ieșită de sub umbra celui de-al Doilea Război Mondial care caută un subiect pentru noul ei roman. Dar o anumită scrisoare de la un bărbat necunoscut de pe insula Guernsey ajunge la ea și cei doi încep un fascinant schimb de scrisori despre lumea excentrică în care trăiește bărbatul misterios. Pentru a scăpa de tragedia ocupației germane, bărbatul și prietenii lui inventează un club de lectură cu cei mai neobișnuiți membri, de la crescători de porci și fermieri la frenologi, toți mari iubitori de literatură.
- Biblioteca Invizibilă, de Genevieve Cogman, este lectura perfectă pentru cititorii care iubesc magia. Irene, agent special al Bibliotecii, trebuie să recupereze împreună cu ucenicul său o variantă unică a poveștilor Fraților Grimm. Dar drumul nu este ușor, Londra este infestată cu creaturi magice și legile naturale nu mai funcționează așa cum ar trebui. Ajunși acolo, protagoniștii descoperă că nu doar viețile lor și reputația Bibliotecii sunt puse în pericol, ci însuși firul realității.
- Sfârșitul bibliotecii mele, de Alberto Manguel, este cartea care ilustrează puterea cuvintelor, dar și scopul bibliotecilor și însemnătatea pe care ele au avut-o încă din cele mai vechi timpuri. Este o carte despre imaginație și despre curajul de a iubi poveștile și de a le lăsa să-ți devină element definitoriu.
Tu ce ai ales pentru luna aprilie?
Tweet