Înghețată și cărți: o combinație „letală” pentru cititori!

Dacă în miez de iarnă ne ascundem sub pături și visăm la următoarea cană cu ciocolată caldă și scorțișoară, vara preferăm să citim în grădină sau în parc, să ne găsim un loc liniștit la iarbă verde, în apropiere de un corn al abundenței unde avem de ales între ceai cu gheață și cel puțin douăzeci de sortimente de înghețată.

Ah, da… înghețata! Nu am uitat cum este: periculoasă, sinonimă cu cuvântul „dependență”, sora vitregă a cititului. Schimbi aromele/genul literar, însă vraja nu dispare, iar următoarea cutie/carte așteaptă (răbdătoare) momentul în care vei ceda ispitei și vei recunoaște că înghețata/cititul mereu va avea un rol semnificativ în viața ta.

Noi am recunoscut că nu putem să alegem între înghețată și cărți; prin urmare, ne-am gândit să îmbinăm cele două „dependențe” și să vă recomandăm câteva lecturi de vacanță în funcție de aroma preferată. Există și un twist: am întocmit și o „fișă” de cititor!

fetele de la tara

Înghețata de Vanilie – preferi romanele clasice și ești atras de minimalism. Zilnic reușești să găsești un echilibru între hobby-uri, muncă și familie, îți place să trăiești momentul și să recitești fragmente din cărțile tale preferate.

Recomandări: În spatele blocului, de Mara Wagner, un roman în care imaginile gri ale ultimei perioade comuniste, cea ținută minte mai ales pentru lipsa de alimente, căldură și curent, sunt străbătute de culori vii și de o doză sănătoasă de optimism. Suntem siguri că o să îți placă și Fetele de la țară, de Edna O’Brien, o trilogie care pune sub lupă vieți de femei, de la zilele vesele din tinerețe la atmosfera rece de la maturitate, abordând subiecte-tabu legate de societate și sexualitate.

partea intunecata a magiei

Înghețata de Ciocolată – ai opinii puternice și foarte rar accepți recomandări. Subiectele-tabu te atrag și ești un spirit liber, mereu în căutarea următoarei aventuri. Biblioteca ta e un „templu” și toți prietenii tăi ar vrea să locuiască acolo, însă ai trei lacăte la ușă și nu accepți vizitatori (putem spune că e un templu cu circuit închis).

Recomandări: Deșertul Miraji și cele patru Londre. Dacă reușești să îi înfrângi pe djinni și să supraviețuiești o noapte în deșert, unde coșmarurile pândesc după fiecare dună (nu glumim), ai toate șansele să îl cunoști pe Rebelul nisipurilor și să te lupți cu soldații Sultanului. Vremea în cele patru Londre este perfectă în această perioadă a anului, însă încearcă să nu te întorci cu suveniruri: la norocul tău, probabil vei descoperi că sunt artefacte periculoase. Crede-ne, nu ești pregătit să descoperi Partea întunecată a magiei.

femeia din orient express

Înghețata de Căpșuni – ești energic și loial genului literar preferat. Indiferent de destinație și de venit, la câteva săptămâni trebuie să călătorești. Ești implicat în numeroase proiecte și activități și rar se întâmplă să nu termini cartea în aceeași zi în care ai început-o.

Recomandări: Julian Barnes nu are nevoie de o introducere. Autorul britanic ne oferă Tour de France, o carte născută dintr-o „relație pasională” cu Franța: melodii, filme, cărți, tablouri, excursii, competiții și rețete culinare, o călătorie în spiritul francez. „Ghidați” de eseurile unui englez îndrăgostit de Franța, te vei întâlni cu scriitori, cineaști și muzicieni. În Femeia din Orient Express, cadoul perfect pentru fanii Agathei Christie, Lindsay Jayne Ashford surprinde specificul fiecărui oraş vizitat, cultura, obiceiurile şi mâncărurile tradiţionale, atmosfera de basm și frumuseţea de nedescris a Orientului Mijlociu! În drum spre digul de săpături, nu uita să-ți cumperi înghețată când te oprești în Veneția! Ne vei mulțumi mai târziu!

mana stanga a intunericului

Înghețata de Caramel – ești cititorul relaxat, care caută provocări literare, meditează și face yoga. Ești o fire timidă și rar îți împărtășești părerile, de teama unor opinii diferite, însă atunci când faci recomandări întotdeauna alegi titlurile potrivite.

Recomandări: Sigur te vor atrage conceptele și teoriile inedite despre statutul social, politicile de stat, prejudecățile de gen, evoluție și geneză din Mâna stângă a întunericului, o capodoperă care a influențat toată literatura science fiction a ultimelor decenii. Să nu uităm de Problema celor trei corpuri, unde un joc stabilește contactul dintre două civilizații și urmărește ascensiunea și prăbușirea unei planete care trebuie să înfrunte Erele Haotice, o idee unică în literatură, fascinantă atât pentru jucători, cât și pentru cititori.

Dar dacă nu îți place înghețata… citește-i pe Stephen King, George R.R. Martin și Suzanne Collins. Imediat te vor lecui!

2 Commentarii

  1. Anca 22/08/2018 Reply
    • Nemira 29/08/2018 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *