Luni, 26 mai, la Clubul de Lectură Nemira facem autostopul prin galaxie cu fantasticele personaje Arthur Dent, Ford Prefect, Zaphod Beeblebrox, Trillian şi robotul Marvin. Acestea sunt călăuzele cititorilor cărţii Ghidul autostopistului galactic, de Douglas Adams, un maestru al genului SF, care dovedeşte în acest roman o imaginaţie debordantă şi un umor care relativizează toată povestea şi dă savoare întâmplărilor şi dialogurilor.
Lectura acestei cărţi ne poartă în cele mai îndepărate colţuri ale universului, în interacţiunea cu cele mai diferite specii, în mijlocul celor mai improbabile evenimente şi conflicte. Pământul lui Arthur Dent este pulverizat din primele câteva zeci de pagini, aşa încât orice urmă de umanitate ce rămâne ca reper este aceea a personajelor şi dramelor indivizilor din alte specii extraterestre: întrebările de ce exist? ce sens are universul? cine sunt eu? macină deopotrivă oamenii, şoarecii, vogonii sau grebulonii şi roboţii.
Umorul nebun al lui Douglas face cartea atipică pentru un SF. În ciuda descrierilor minuţioase ale lumilor, societăţilor, culturilor şi indivizilor extratereştri, ceea ce face universul autostopistului unul coerent este tocmai comicul replicilor sau umorul involuntar venit din discrepanţele şi neînţelegerile care guvernează toate fiinţele din Univers. Nicio idee preconcepută, niciun principiu de viaţă şi de moarte nu scapă lentilelor ironice şi parodiei lui Douglas.
De asemenea, nu uitaţi că vom pătrunde în acest univers galactic spectaculos după o ediţie trecută în care limitele ne erau testate de Stephen King şi al său Misery. Aşadar, vom face trecerea de la un roman sumbru şi apăsător, în care personajul principal era consemnat la spaţiul unei singure încăperi, la unul deosebit de hazos, în care limita este întregul univers. Ba chiar mai multe, dacă judecăm după imaginaţia absolut sclipitoare a scriitorului Douglas Adams.
Tweet